Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ζήτημα φωτός

Αυτό εννοούσε η συντρόφισσα, όταν, κλείνοντας την ομιλία της στο ξενοδοχείο «Παρκ», έλεγε ότι το λαϊκό κίνημα, και πριν απ' όλα το ριζοσπαστικό ρεύμα που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, πρέπει ν' ακτινοβολήσει στο επίπεδο των γνώσεων, των επιχειρημάτων, των αξιών και ιδανικών, στο επίπεδο της προσφοράς και της θυσίας.

Αρχίζω με τη θυσία, που κάνει γνωστό στον πολίτη, χωρίς άχρηστες ηθικές, παραπομπές και πουριτανικά εντάλματα, ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι απλή συνάρτηση των δικών μας ενεργειών και μόνο. Με τρόπο ακαταμάχητο και σχεδόν μηχανικό, κάθε αρνητική πράξη, κάθε αρνητικός λόγος και κάθε αρνητική σκέψη επιστρέφουν και πλήττουν τελικά τον ίδιο τον ενεργήσαντα. Γιατί άσοφα έχουμε απαρνηθεί και περιφρονήσει τόσο συλλογικά όσο και ατομικά, εξαιτίας της ανασφάλειάς μας, του εγωισμού μας, τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η βία, η σπατάλη του κοινού μας πλούτου και η ακατάσχετη και χωρίς κανέναν περιορισμό κατανάλωση χρειάζονται την προσωπική μας θυσία, για να σταματήσουν.

Περνώντας στη γνώση, διαλέγω έναν αιώνα που έχει παραμεληθεί. Είναι ο έκτος κλασικός αιώνας π.Χ. Τον θεωρώ τον σημαντικότερο αιώνα όλου του παρελθόντος. Κοιτάξτε τι μας χάρισε: τον Πυθαγόρα, τον Ηράκλειτο, τον Σόλωνα, τον Βούδα, τον Κομφούκιο και τον Λάο Τσε. Αυτός ο αιώνας μας έδωσε το μεγαλύτερο μάθημα για τον ελληνισμό: ότι δε θα πρέπει να τον εγκλωβίζουμε σε στενά γεωγραφικά, φυλετικά ή εθνικά πλαίσια. Η γνώση δεν τρομάζει μπροστά σε κανέναν δυνατό, αντιθέτως τον αντιμετωπίζει με κυνισμό, για να θυμηθούμε και μια ιστορία με τον Διογένη: Καθώς πολλοί πολιτικοί άνδρες και φιλόσοφοι πήγαν να τον συναντήσουν και να τον συγχαρούν, ο Αλέξανδρος έλπιζε πως θα έκανε το ίδιο και ο Διογένης ο Σινωπέας, που ζούσε στην Κόρινθο. Κι επειδή εκείνος ελάχιστη σημασία έδινε στον Αλέξανδρο και προτιμούσε να κάθεται άπραγος στο Κράνειο, πήγε ο Αλέξανδρος να τον βρει. Τον πέτυχε να λιάζεται ξαπλωμένος. Ο Διογένης ανακάθισε λιγάκι, σαν αντιλήφθηκε τόσους πολλούς ανθρώπους να έρχονται και κοίταξε κατά τον Αλέξανδρο. Εκείνος τον αγκάλιασε και τον ρώτησε αν χρειαζόταν τίποτα. «Να πας λίγο πιο κει από τον ήλιο», απάντησε ο Διογένης. Λένε πως ο Αλέξανδρος τόσο πολύ θαύμασε και εξεπλάγη με την περηφάνια και το ανάστημα εκείνου του ανθρώπου που τον αψήφησε έτσι, ώστε καθώς άκουσε τους συνοδούς του να περιγελούν και να κοροϊδεύουν τον Διογένη καθώς έφευγαν από κει είπε: «Εγώ όμως, αν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήμουν Διογένης».

Ολα τα παραπάνω προϋποθέτουν την ελευθερία της γλώσσας, που υπερασπίστηκε ο Διονύσιος Σολωμός από τα χέρια των σοφολογιότατων: «Χαίρετε λοιπόν, θείοι τόνοι, οξείες, βαρείες, περισπωμένες! Χαίρετε, ψιλές, δασείες, στιγμές, μεσοστιγμές, υποστιγμές, ερωτηματικές, χαίρετε! Ο κόσμος τρέμει τη δύναμή σας και ουδέ ποιητής ουδέ λογογράφος ημπορεί να γράψει λέξη χωρίς πρώτα να σας υποταχθεί. Εσείς εμπνεύσατε, πριν γεννηθείτε, τον Ομηρο όταν ετραγουδούσε την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τους Υμνους, και ο λαός της Ελλάδας τον επερικύκλωνε και τον εκαταλάβαινε. Εσείς τον εμπνεύσατε όταν περιγράφει τον αποχαιρετισμό του Εκτωρος εις την Ανδρομάχη και το τέκνο του τον φοβάται και κρύβεται. Εσείς τον εμπνεύσατε όταν περιγράφει τον δυστυχισμένο βασιλέα της Τρωάδας, που πηγαίνει στον Αχιλλέα και πέφτει στα πόδια του και του φιλά τα χέρια οπού του είχαν ολίγο πρωτύτερα σκοτώσει το ακριβότερό του παιδί. Εσείς εμπνεύσατε τον Δάντη όταν ετραγουδούσε τον Ουγολίνο με μίαν δύναμη που δε βρίσκω παρόμοιαν εις όλη την ποίηση των παλαιών».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ