Κυριακή 13 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οχι στην αποσιώπηση του αίματος

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος που θα επιχειρηθεί αυτές τις μέρες στην πατρίδα μας. Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο σιωπής για λογαριασμό της Ενωμένης Ευρώπης. Μέσα από την ψευδαίσθηση της ψωροκώσταινας ότι προεδρεύει της Ενώσεως, θα καθίσουν μαζί οι πρώην εταίροι για να υποδεχτούν τα νέα τους μέλη, δηλαδή Πολωνούς φασίστες, Αγγλους εγκληματίες πολέμου, Ιταλούς παρακρατικούς του Μπερλουσκόνι και φιλοπόλεμους Ισπανούς. Μαζί τους θα καθίσουν τα παιδιά του Μακιαβέλι. Γάλλοι και Γερμανοί, γνωστοί ως οι καλοί άνθρωποι των ημερών. Αυτοί, βλέπετε, είχαν συνάψει συμφωνία για τα πετρέλαια χρόνια τώρα με το Ιράκ και δεν είχαν καμία ανάγκη να το χτυπήσουν. Ιδού ο μυστικός δείπνος που θα λάβει χώρα στην Αθήνα: με καλούς και κακούς μιας ένωσης που στηρίζεται, δυστυχώς, σε... δεσμούς αίματος.

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος μέσα από το θέαμα. Ετοιμάζονται να μας παρουσιάσουν τη νέα Βαγδάτη. Χολιγουντιανοί πράκτορες με ορισμένους βαρεμένους σκηνοθέτες τρέχουν και δε φτάνουν στην καρδιά του εγκλήματος. Διαλέγουν χαρούμενα χρώματα να βάψουν όλα τα ερείπια της Βαγδάτης, όπου θα τοποθετήσουν ανάπηρα παιδιά να γελούν ευτυχισμένα επιδεικνύοντας τα τεχνητά μέλη τους. Ετοιμάζουν πισίνες για κάθε γωνιά της πόλης, πλαστικές, για να απαθανατίζουν όχι μόνο το τέλος της δίψας, αλλά και την αρχή της απόλαυσης. Ολα δεν είναι παρά μια μακέτα που φιλοτεχνεί ο ίδιος ο θάνατος.

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος μέσω της Εκκλησίας. Οι ψαλμοί της πέφτουν σαν χρυσόσκονη πάνω στα νεκρά παιδιά του Ιράκ. Με προσευχές και γονυκλισίες και με τη γνωστή τους ευκολία, συγχωρούν τους εύκολους φόνους των Αμερικανο-βρετανών. Οσο για τον Ιρακινό, κι αυτός έκανε το χρέος του, σύμφωνα με τους παπάδες: πήγε σαν πρόβατο στη σφαγή. Αν και αυτή τη φορά είχαμε μια μικρή διαφορά όσον αφορά την παραβολή του Χριστού: το πρόβατο δεν αναγκάστηκε να πάει αυτό στους λύκους για σφαγή, αφού εκείνοι πρόλαβαν πρώτοι.

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος, τουλάχιστον όσο αυτό είναι ζεστό. Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να ξεπλύνουν γρήγορα τα χέρια τους μετά τη συλλογική μνήμη, για να ξαναβρεθούν στο μονοπάτι της ευτυχίας. Γρήγορα ο φόβος που προκάλεσαν οι ίδιοι θα επιστρέψει στη φυσική τους κοιτίδα, την τηλεόραση, για να επαληθευτεί ο Εντγκαρ Αλαν Πόε, όταν έλεγε ότι ο φόβος γίνεται ένα συναίσθημα που αρέσει στους ανθρώπους να το νιώθουν όταν είναι σίγουροι ότι βρίσκονται σε ασφάλεια. Και συνεχίζει ο Πασκάλ Μπρικνέρ: «Επειδή η εξημέρωση της φρίκης διά της τέχνης είναι κάτι πολύ εύθραυστο μέσα στο άπλετο φως της ημέρας, εκεί γεννιούνται τώρα οι κατάρες, τα τέρατα και οι φονιάδες. Πρέπει λοιπόν να ξαναπάρουμε το δρόμο προς τις σκοτεινές αίθουσες, να βυθιστούμε σε μια άλλη διαβολική ιστορία, να πάρουμε κι άλλες δόσεις φρίκης σε τακτές ώρες, για να μπορέσουμε να ξορκίσουμε όλες τις κακοποιές δυνάμεις που βρίσκονται στο φως της μέρας».

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος μέσα από την Ολυμπιάδα του 2004. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Αμερικανών. Στους Ολυμπιακούς ξεπλένουν την ψυχή τους όχι μόνο απ' όσα έχουν κάνει, αλλά και για όσα θακάνουν. Θα βρωμίσουν το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, θα βρωμίσουν την Αττική γη. Εδώ θα βρουν άλλοθι οι δολοφόνοι, με τους οποίους μέχρι τώρα νομίζαμε πως ήμασταν μόνο συνένοχοι, όντας μέσα στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οχι στην αποσιώπηση του αίματος μέσα από τη Βίβλο, το μεγαλύτερο εγχειρίδιο για το φόνο. Η Βίβλος είναι πάντα στην τσέπη του Αμερικανού πεζοναύτη, αλλά και της πλειοψηφίας των κατά συρροήν δολοφόνων. Η Βίβλος κάνει το Κοράνι να κοκκινίζει από ντροπή, κάνει το Κοράνι να φαντάζει παιδική χαρά. Απόδειξη; Οι παιδοκτονίες στον πόλεμο του Ιράκ. Η Βίβλος είναι και θα είναι το αιώνιο πλυντήριο της Αμερικής, όπου θα ξεπλένουν τα εγκλήματά τους οι Αμερικανοί.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ