Κυριακή 29 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το δελτίο των οκτώ

Τα δελτία των ειδήσεων έχουν εξελιχθεί σε φτηνές κινηματογραφικές ταινίες. Το θέαμα που μας χάρισαν από την αντι-Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ήταν αντάξιο της όρασής τους. Παρακολουθήσαμε σε αργή κίνηση τους γνωστούς νάρκισσους Αριστεριστές να πετάνε μολότοφ ή πέτρες, που με χαρά δέχονταν οι μπάτσοι. Χαρά, γιατί υπάρχει δουλιά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ανεργίας. Χαρά, για τη συνέπεια στο ραντεβού τους με τους υπερ-επαναστάτες.

Αυτή η σχέση μεταξύ τους αγγίζει τα όρια του έρωτα. Ενός ρομαντικού έρωτα, που γεννήθηκε στα οδοφράγματα (ο θεός να τα κάνει!) και έχει σχέση με τη γιορτή του καρναβαλιού. Μασκοφόροι και κρανοφόροι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον στο τέλος της γιορτής, μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Ετσι, στο διηνεκές, μπάτσοι και αριστεριστές θα σαπίζουν αντάμα, ω του κράτους μοναδικό θαύμα!

Το άλλο θαύμα εκπορεύεται από τους σκηνοθέτες των καναλιών, τους οπερατέρ και τους δημοσιογράφους. Μ' ένα τρικ μοναδικό εξαφάνισαν από την οθόνη χιλιάδες διαδηλωτές και όλες τις πορείες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Εφτασε λοιπόν η ώρα ν' αντιμετωπίσουμε - με την ιδιότητα του χρήστη που έχουμε όλοι μας - το δελτίο ειδήσεων σαν μια επικίνδυνη ουσία που επηρεάζει το μυαλό και την όραση. Ετσι προτείνω να κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο «ιατρικών» οδηγιών για το χρήστη της τηλεοπτικής συσκευής - κυρίως για όσους παρακολουθούν τις ειδήσεις των οκτώ. Το φύλλο οδηγιών θα αναφέρει τις εξής παρενέργειες από την υπερβολική τηλεθέαση: 1) Κατάθλιψη και γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. 2) Σπασμοί. Εχουν αναφερθεί αρκετοί, ιδίως κατά τη διάρκεια παρατεταμένης τηλεθέασης των ειδήσεων των οκτώ. 3) Εξανθήματα. Σε πολλούς χρήστες παρατηρούνται εξανθήματα άμα τη εμφανίσει του κυβερνητικού σχήματος. 4) Εξάρτηση. Η απότομη διακοπή της τηλεθέασης προκαλεί ζάλη, παραισθησίες, κεφαλαλγία και άγχος. Γι' αυτό συνιστάται η διακοπή της τηλεθέασης να γίνεται προοδευτικά. 5) Επίδραση στην ικανότητα οδήγησης. Οι χρήστες πριν οδηγήσουν θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή δε βλέπουν τηλεόραση. 6) Νευρικό σύστημα: παράδοξα όνειρα, άγχος, σύγχυση και απώλεια προσωπικότητας, κίνδυνος ταύτισης με τον τηλεπαρουσιαστή. 7) Ειδικές αισθήσεις: ανώμαλη όραση και διαταραχή συντονισμού στις περιπτώσεις άκρατης καταστροφολαγνείας.

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα κέντρο απεξάρτησης από την τηλεθέαση. Ως εκ τούτου, η τέχνη της εξαπάτησης συνεχίζει να τελειοποιεί την τεχνική της και να σαρώνει με τα κέρδη της. Εννοείται ότι εξαιρούνται κάνα δύο τηλεοπτικοί σταθμοί, που δυστυχώς δεν μπορούν να εντοπίσουν την εστία του τόσο μολυσματικού αυτού ιού και να τον εξουδετερώσουν.

Απέναντι σε αυτή τη συλλογική αποβλάκωση που προκαλεί ο τηλεοπτικός λόγος το μόνο που μπορούμε να αντιπαραθέσουμε είναι ο λόγος μας μέσα από τη διαδικασία της συγγραφής. Ολοι οι χρήστες πρέπει ν' αρχίσουμε να καταγράφουμε την καθημερινότητα μας σαν μια μαρτυρία, η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έργο. Και να μη φοβηθούμε ν' ακολουθήσουμε την προτροπή του Χένρι Τζέιμς μέσα από την Τέχνη, της μυθοπλασίας του, αντίδοτο σ' αυτή την τέχνη της εξαπάτησης: «Απευθύνομαι στον αθώο μαθητευόμενο. Απόλαυσέ την (την τέχνη της συγγραφής) όπως της αξίζει, θα του έλεγα. Κυρίευσέ την, εκμεταλλεύσου την όσο το δυνατόν περισσότερο. Βγάλ' τη στο κοινό, διασκέδασε μαζί της. Η ζωή όλη σου ανήκει. Και μην ακούς ούτε αυτούς που θα σε κλείσουν σε στενόχωρες γωνιές και θα σου πουν ότι μόνον σε τούτο και σε κείνο το μέρος κατοικεί η τέχνη, ούτε τους άλλους που θα θελήσουν να σε πείσουν ότι αυτός ο άγγελος εξ ουρανού φτερουγίζει μόνον έξω από τη ζωή, ότι κατοικεί στα επουράνια και αποστρέφει το πρόσωπό του από την αλήθεια των πραγμάτων».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ