Κυριακή 19 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Καλώς ήρθατε στους Ρόλινγκ Στόουνς

Ανθολόγιο για τις Κυλιόμενες Πέτρες, που άρχισαν την καριέρα τους το 1962.

Μικ Τζάγκερ: «Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ απόψε στην όμορφη πόλη σας. Εχω ένα μήνυμα για όλους όσοι θέλουν κάποιον να τους αγαπά. Κάποιον να τους αγαπά συνέχεια στα καλά και στα άσχημα. Υπάρχουν στιγμές που νομίζεις ότι τα έχεις όλα και στιγμές που έχεις την αίσθηση ότι τίποτα δεν πάει καλά. Μην απελπίζεστε όμως. Απόψε θ' ακούσετε το τραγούδι μου και όλα θα πάνε καλά: ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ: Παρακαλώ επιτρέψτε μου να συστηθώ / Είμαι άνθρωπος με άφθονα πλούτη και καλό γούστο / Είμαι πολύ καιρό τώρα στα πράγματα / Εκλεψα πολλών ανθρώπων την ψυχή και την πίστη / Ημουν εκεί γύρω όταν ο Ιησούς Χριστός είχε τη στιγμή της αμφιβολίας και της πίστης του / Φρόντισα να σιγουρευτώ πως ο Πόντιος Πιλάτος θα έπλενε τα χέρια του και θα σφράγιζε το πεπρωμένο του / Χαίρομαι για τη γνωριμία, ελπίζω να μαντέψατε το όνομά μου / Ομως αυτό που σας μπερδεύει είναι η φύση του παιχνιδιού μου (...} / Κάθε μπάτσος είναι κι εγκληματίας / Ολοι οι αμαρτωλοί είναι και άγιοι / Η κορόνα είναι το ίδιο με τα γράμματα, λέγε με Εωσφόρο / Χρειάζομαι μετριοπαθείς και συγκρατημένους ανθρώπους / Ετσι, λοιπόν, αν με συναντήσετε, δείξτε μου λίγη ευγένεια / Λίγη συμπάθεια και λίγο γούστο / Παρακολουθούσα με χαρά τους βασιλιάδες και τις βασίλισσές σας / Δέκα δεκαετίες να πολεμούν μεταξύ τους για τους θεούς που έπλασαν / Ρώτησα ουρλιάζοντας: Ποιος σκότωσε τους Κένεντι! / Οταν τελικά οι δολοφόνοι ήταν εσύ κι εγώ (...)».

Λέει ο Μικ Τζάγκερ για το εκπαιδευτικό σύστημα: «Σκοπός του είναι να διατηρήσει την παλιά τάξη των πραγμάτων και όχι να μεταδώσει γνώση. Αυτό το τελευταίο προϋποθέτει ανθρώπους σοφούς - είδος που σπανίζει». Και συμπληρώνει ο Κιθ Ρίτσαρντς: «Εξοργίζομαι όταν σκέφτομαι ότι, ενώ τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο για να μάθουν πέντε πράγματα, καταλήγουν να μισούν ό,τι σχετίζεται με αυτό. Δεν ξέρω κανέναν που να του άρεσε εκεί. Δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τη φυλακή».

Για τη μουσική βιομηχανία: «Οταν κοιτάζω τριγύρω και βλέπω όλους αυτούς τους ανισόρροπους της μουσικής βιομηχανίας, αναρωτιέμαι εμείς τι έχουμε κάνει σωστά. Λοιπόν, το μόνο πράγμα που έχουμε κάνει σωστά είναι ότι, όταν ξεκινούσαμε, τα λεφτά ήταν το τελευταίο πράγμα που μας ένοιαζε».

Για την προσευχή στο Θεό του Κιθ Ρίτσαρντς: «Ως εκ θαύματος, χάρη στη νηστεία και στην προσευχή, ξαναφύτρωσε το δόντι μου!!!». Για το γάμο: «Είναι ό,τι πρέπει για όσους πλένονται!», Μικ Τζάγκερ.

Ενας δικαστής στον Κιθ Ρίτσαρντς, απαντώντας του στον ισχυρισμό ότι άργησε να προσέλθει στο δικαστήριο επειδή είχε γίνει κάποιο λάθος στο πλύσιμο: «Μου φαίνεται πολύ παράξενο που ένας άνθρωπος σαν τον κύριο Ρίτσαρντς έχει μόνο ένα παντελόνι!».

Για την αφοσίωση στην τέχνη: Κάποτε, λέει ο Κιθ Ρίτσαρντς, περπατούσα σ' ένα δρόμο όταν κάποιος με πλησίασε και μου είπε: «Σε γνωρίζω. Είσαι στους Ρόλινγκ Στόουνς. Είμαι κι εγώ σ' ένα συγκρότημα. Τι πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε διάσημοι και ν' αποκτήσουμε πολλά λεφτά;». Κι εγώ του απάντησα: «Κατ' αρχάς θα πρέπει να πεινάσετε!». Ηταν κάτι που δεν μπορούσε να το συλλάβει το μυαλό του. Ολοι εκεί είναι τόσο πλούσιοι και αυτό είναι από μια άποψη πρόβλημα. Εχετε ακούσει ποτέ για κανέναν διάσημο μουσικό, ζωγράφο ή συγγραφέα από την Ελβετία;

Δεν μπορείτε να με πείτε τεμπέλη / όταν δουλεύω εφτά ημέρες τη βδομάδα / Με τη δουλιά μου κερδίζουν εκατομμύρια οι Τεξανοί / Είκοσι δολάρια εγώ (...) / Δουλεύω σκληρά για να ζείτε εσείς μέσα στη χλιδή / Δουλεύω σκληρά πολύ σκληρά / σκληρότερα, σκληρότερα / Δουλεύω, δουλεύω...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ