Κυριακή 16 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ας ισχυριστούμε πως είμαστε ελέφαντες...

1. Μετά το σχεδιασμό δολοφονίας των Ολυμπιακών Αγώνων, την απόκρυψη με ζηλευτή επιμέλεια της ολυμπιακής ιδέας, ένα νέο βάρος έκανε την εμφάνισή του στις πλάτες των Ελλήνων. Το βάρος αυτό ξεπήδησε από ένα εργαστήριο τεχνικών κινδύνων, ένα φημισμένο οικουμενικό κέντρο παροχής ασφάλειας, με το αζημίωτο φυσικά. Το βάρος έχει τη μορφή του δώρου, ώστε να κάνει έτσι αδύνατη κάθε απόπειρα επιστροφής του. Είναι στη μοίρα μας, στη δουλικότητά μας, στις καλές μας προθέσεις, να καταλήγουμε σε μια ιστορική απάθεια, θυμίζοντας ασθενή σε κρεβάτι του χειρουργείου που παρακολουθεί την επέμβαση όχι μόνο χάρη στην τοπική αναισθησία, αλλά και στη γενικότερη; Πώς αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτά που επιτρέπουμε να μας κάνουν; Ιδού το δώρο της ασφάλειας. Να γεμίσει το κέντρο της Αθήνας με κάμερες ως τις τουαλέτες, να επιτρέψουμε στο γνωστό στρατό κατοχής να κάνει επίδειξη δύναμης, η πρωτεύουσα να είναι ανοιχτή πόλη στα χέρια του αγνώστου μπάτσου. Αφήσαμε ό,τι ελευθερίες είχαμε κερδίσει με αίμα να γίνουν βορά μιας μηχανής που επιδέξια, δηλαδή εκβιάζοντας, μας πούλησε ο πλασιέ της αμερικανικής πρεσβείας.

2. Ο Ελληνας παγιδεύτηκε μέσα στην άγνοια και τη θλιβερή ημιμάθειά του. Τον έπαιξαν με όρους θεάματος και να το αποτέλεσμα. Ακόμη δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει, γιατί, ενώ αυτός εδώ πατάει κι εκεί βρίσκεται, οι τεχνικοί της εξουσίας τρίβουν τα χέρια τους και ποτέ δε θα του πουν ακριβώς τι πρόκειται να πληρώσει. Απλά θα πληρώσει.

3. Αντί για τη χαρά που υποτίθεται ότι κυριαρχεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βλέπεις ότι προηγείται ένα παραλήρημα από στρατιωτικές ασκήσεις στην Αττική, από τη μια άκρη ως την άλλη. Σ' αυτή την κατ' εξοχήν γιορτή της ελευθερίας, καταργείται οποιαδήποτε έννοια δικαίου, αφού δε θα χρειάζεται ούτε άδεια του εισαγγελέα για να κάνει την εμφάνισή του ο κάθε Ρόμποκοπ μέσα στο σπίτι μας. Και η υποτιθέμενη αιτία; Για μια Αλ Κάιντα, για ένα άδειο πουκάμισο.

4. Είμαστε στον προθάλαμο μιας ολυμπιακής γιορτής όπου συναντιούνται, μαζί με τις βεντέτες Ολυμπιονίκες, έμποροι όπλων, εκπρόσωποι κρατών που διεξάγουν πόλεμο και μυστικές υπηρεσίες. Κυριολεκτικά, «αρχαίο πνεύμα αθάνατο».

5. Και όλα αυτά για να λάμψει σαν στολισμένη τούρτα πάνω μας η αγία οικογένεια, γεμάτη σαντιγί, την οποία θα προσφέρει, κατά το τυπικόν, η παραμυθιασμένη κυρία Δήμαρχος, που γνωρίζει μόνο τον άρτον και τα θεάματα όπως και κάθε θλιβερό κοσμικό γεμάτο γονυκλισίες, μεγαλοϊδεατισμό και κούφια ρητορεία.

6. Δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους οι δημοσιογράφοι της χώρας, που, ενώ γνωρίζουν, γράφουν γι' αυτά που δε γνωρίζουν, γουργουρίζοντας αδιάφορα σαν περιστέρια μέσα στο θερμοκήπιο του Καλατράβα.

7. Σ' αυτούς τους αγώνες η διαφήμιση έχει ήδη προηγηθεί και έχει λάβει την κύρια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δε γνωρίζαμε - κακώς - πως το θέαμα έχει τελειοποιήσει τόσο πολύ την εμφάνισή του εφ' όλης της ύλης, ώστε, ξεπερνώντας τον εαυτό του και τον πελάτη του, μπροστά στον υποτιθέμενο κίνδυνο, να γίνεται πολεμική μηχανή. Ο δύσμοιρος ύποπτος που θα πέσει μπροστά της θα πρέπει ν' αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Αντιστρέφοντας τον κυνισμό τους, αυτές τις μέρες πρέπει ο καθένας μας να ισχυρίζεται πως είναι ελέφαντας και πως μπορεί να το αποδείξει. Σ' αυτούς λοιπόν τους λεγόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ας γίνει σύμβολό μας ο ελέφαντας. Γιατί είναι δυνατός και πάνω απ' όλα έχει τρομερή μνήμη.

8. Ας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Σ' αυτή την εμποροπανήγυρη ας είμαστε παρόντες, για να θυμίζουμε συνέχεια τι ακριβώς ήταν και πρέπει να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ