Κυριακή 23 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ακόμα ετούτη η άνοιξη ... παπάδες παπάδες

Τι σόου ήταν πάλι αυτό από τους πατέρες της Ιεράς Συνόδου; Μπροστά στη Μητρόπολη και στα έκπληκτα ματάκια μας, δύο ασθενοφόρα έκαναν κύκλους με τα φωτάκια τους που αναβόσβηναν κορνάροντας όπως στο γάμο του Καραγκιόζη, ενώ έσερναν πίσω τους δεσποτάδες που έτρεχαν και χειροκροτούσαν. Τα δυο αυτοκίνητα ήταν το δώρο του αρχιεπισκόπου στον πατριάρχη Γεωργίας για το λαό του, αλλά η επίδειξη ήταν για να λάβει το μήνυμα ο Βαρθολομαίος. Απίστευτο! Τώρα ο αρχιεπίσκοπος ανακάλυψε τους Σλάβους και προσπαθεί να «τους προσκυνήσει», αλλά δυστυχώς κάθε γονυκλισία του μπροστά στις κάμερες τονίζει τις ατέλειές του: Μοιάζει ο Χριστόδουλος να έχει χάσει τα κλειδιά του και να τα ψάχνει στο πάτωμα.

Σ' αυτό το ντέρμπι - εκτός από τη γενικευμένη ψευδαίσθηση, μέσα στην οποία, έτσι κι αλλιώς, ζουν οι άγιοι πατέρες, η τρέλα της τηλεθέασης συν κάτι ιμιτασιόν «Μούσες», όπως ο Επιφάνιος ή ο κύριος Τζούμας, παραμερίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά σε μια συζήτηση πλατιά εκτός πλατό για τον πολυπόθητο χωρισμό Εκκλησίας και κράτους. Ηταν καιρός να πάψουμε να παρακολουθούμε ως παθητικοί θεατές αυτήν την ασχήμια που μας πρόσφεραν και να κοιτάξουμε τις ρίζες της.

Με οδηγό το βιβλίο του Αλέκου Αγγελίδη για τις «ημέρες και τα έργα του Ιερατείου», ας θυμηθούμε ορισμένα γεγονότα από την Ιστορία της ελληνικής επανάστασης και τη σχέση της με τη θρησκευτική ηγεσία, όπως την κατέγραψε συγκεντρώνοντας και αποσπάσματα από διάφορους ιστορικούς. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι, το 1806, όταν είχαν κυνηγηθεί οι περισσότεροι αρματολοί στην Πελοπόννησο, το οριστικό χτύπημα το έδωσε ο αφορισμός του πατριάρχη, ο οποίος απαίτησε απ' όλους τους μητροπολίτες της Πελοποννήσου τυφλή υπακοή στον σουλτάνο. Μετά την εγκύκλιο που έστειλε ο Γρηγόριος, οι αρχιερείς και οι πρόκριτοι αποφάσισαν να διατρανώσουν την πίστη τους στον σουλτάνο και να καταδιώξουν «μέχρις εξοντώσεως» τους οπλαρχηγούς.

Να θυμηθούμε πώς αποκαλούσε ο πατριάρχης Γρηγόριος, σε επίσημο εκκλησιαστικό έγγραφο, τους επαναστατημένους Ελληνες: «Τέρατα έμψυχα αχαριστίας, φύσει κακοβούλους, αλαζόνες, δοξομανείς, κοινούς λυμεώνας και ματαιόφρονας, μέλη σεσηπότα και αγνώμονας και αχαρίστους προς τον σουλτάνον διά τα άπειρα ελέη όπου απολαμβάνομεν διά της βασιλικής φιλανθρωπίας του». Τη δε Επανάσταση τη χαρακτήριζε «έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον». Διέταζε, λοιπόν, κάθε κληρικό να φροντίζει για τη «διατήρησιν του πιστού ραγιαλικίου» από μέρους των χριστιανών «και της άκρας υποταγής και δουλικής ευπείθειας προς αυτήν τη Θεόθεν εφ' ημάς τεταγμένην κραταιάν βασιλείαν».

Να θυμηθούμε, επίσης, ότι η νοοτροπία παραμένει η ίδια, ακόμη κι έναν αιώνα αργότερα, αφού διώκονταν στο Αγιον Ορος όλοι οι λόγιοι ιερομόναχοι, αλλά και όσοι ξεχώριζαν, φτάνοντας ενίοτε μέχρι το φόνο. Δολοφόνησαν, έτσι, τον λόγιο αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Λαυριώτη «πάνω στο δρόμο προς τις Καρυές, λίγο μετά την πρώτη γέφυρα, ύστερα από το μοναστήρι των Ιβήρων, ενώ πήγαινε στο μοναστήρι του για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα του 1908». Διότι όποιος ήταν υπέρ του ελληνικού πνεύματος και της μόρφωσης ήταν συνάμα εχθρός. Ετσι, αφού δεν μπορούσαν να τον διώξουν από το μοναστήρι, «αποφάσισαν τη δολοφονία του. Αλλά, όλως περίεργα, και αυτή ακόμη η Μονή της Μεγίστης Λαύρας, στην οποία ανήκε το θύμα, δεν ανέφερε το γεγονός στην κυβέρνηση, για να επιληφθεί ανακρίσεων και να βρει τους δολοφόνους, ενώ πάντοτε ενεργούσε αμέσως και έντονα για μικροκλοπές και μικροαδικήματα στα οποία ενέχονταν λαϊκοί».

Είναι καιρός τώρα πια, ύστερα από κι άλλον έναν αιώνα, που τα πάθη του ελληνισμού έχουν πια καταλαγιάσει, να θυμηθούμε τα δικαιώματα του λαού μας, όπως αναφέρονται στο Σύνταγμα και να ζητήσουμε, μετά από ένα μεγάλο διάλογο, δημοψήφισμα για το χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος, επειδή ο λαός είναι αυτός που σηκώνει το διπλό βάρος και της Εκκλησίας και του κράτους. Ετσι, κάθε πλευρά θα έχει το δικαίωμα εκ του αποτελέσματος να εκπληρώσει την αποστολή της ανεμπόδιστα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ