Κυριακή 6 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Αληθινά επεισόδια

1. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που βασίζονται σε πρόσφατη μελέτη του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, «τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και οι εργάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποβιώσουν έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

2. Η αφόρητη πίεση και ο χρόνος που χάνεται σε αναζήτηση εργασίας δημιουργούν τις συνθήκες για ένα ενδεχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

3. Οπως είπε ένας σοφός, «πενήντα ψυχολογικά χτυπήματα αντιστοιχούν με μια ροπαλιά στο κεφάλι». Πότε επιτέλους θα μιλήσουμε για τα χτυπήματα που κανείς δε βλέπει κι όμως πέφτουν καθημερινά στους τόπους της εργασίας; Εκεί όπου, ανάμεσα στα πολλά, δοκιμάζεται και η αξιοπρέπεια του εργαζόμενου;

4. Οταν ακούω από τους ειδικούς του θεάματος ότι υπάρχει το τάδε πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης εργατών ή το δείνα, μου 'ρχεται να γελάσω και μετά ν' αρχίσω τις βρισιές. Γιατί όλα αυτά τα καθάρματα γνωρίζουν ποια είναι η αλήθεια. Γνωρίζουν ότι οι εργάτες δε ζουν τη μία και μοναδική ζωή τους, ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιλογής εκτός από αυτό που τους υπαγορεύει η ανάγκη τους. Γνωρίζουν πως το πραγματικό πρόβλημα - που άπτεται της ψυχιατρικής - το έχουν τα αφεντικά, σε όποια κλίμακα κι αν βρίσκονται, γιατί η απληστία τους δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλο να ζήσει. Αυτούς πρέπει να δένουν στα ψυχιατρεία και μάλιστα για προληπτικούς λόγους.

5. Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει γιατί ο εργάτες είναι πρώτοι στα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν έχει παρά να κοιτάξει το περιβάλλον τους, που είναι αποτρόπαιο. Ακόμα και η λεγόμενη ψυχαγωγία τους που μπορεί για μια στιγμή να τους ελευθερώσει από το ζυγό παίρνει το χαρακτήρα της εκτόνωσης, με έντονα τα στοιχεία της νεύρωσης, γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν μπορεί η φόρτιση μιας βδομάδας να εξαφανιστεί ως διά μαγείας μέσα στον πυρετό του Σαββατόβραδου. Το εγκεφαλικό είναι ως εκ τούτου λογικό να τους ακολουθεί κατά πόδας και κάποια στιγμή να εκδηλωθεί.

6. Η παραίτηση οδηγεί αρκετές φορές πολλούς εργάτες σε ψυχολόγους, που με τη σειρά τους τους κάνουν πάσα στους ψυχιάτρους. Ο ιατρός ψυχής, αν υποθέσουμε ότι έχει χρόνο να ασχοληθεί με τον υποψήφιο ασθενή του, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά μπροστά στο αίτημα του ασθενούς να ζήσει όπως επιθυμεί. Η κατανόηση του γιατρού εξαντλείται σε μια στηρικτική αγωγή με φάρμακα που προς ώρας μετατοπίζει χαλαρά το κέντρο του προβλήματος μέχρι αυτό να εμφανιστεί δριμύτερο.

7. Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης είναι αμείλικτη. Διαχωρίζει ως προς το ποσοστό επικινδυνότητας για εγκεφαλικό επεισόδιο τους εργάτες από τους άνεργους, φτάνοντας μέχρι την πρώτη γραμμή του πυρός: τους ανειδίκευτους. Τα ποσοστά είναι 87% για τους ανειδίκευτους και 61% για τους ειδικευμένους. Είπατε τίποτα;

Υστερόγραφο

Κατά τα άλλα, μπροστά στα αληθινά προβλήματα η ελληνική κοινωνία καταφεύγει στα σκάνδαλα των ρασοφόρων, των δικαστικών, ξεχνιέται στα ριάλιτι και αποδεικνύεται ανίκανη να ψηλαφίσει μόνη την αλήθεια της για να διαμορφώσει το μέλλον που θα της άξιζε. Οι τεχνικοί του θεάματος τρίβουν τα χέρια τους με χαρά γι' αυτή την επιτυχία. Ας είναι σίγουροι πως θα έρθει και η ώρα τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ