Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Σκέψεις εντός πραγματικότητας

1. Το νέο φωτορομάντζο των ημερών είναι η υποτιθέμενη ανακάλυψη του τάφου του Ιησού. Το γεγονός κλόνισε το ατάραχο σύμπαν της Ιεράς Συνόδου προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις επιφανών επισκόπων. Σχηματίστηκε χωρίς δυσκολία μια ανίερη συμμαχία που ούτε ο διάβολος θα μπορούσε να σκεφτεί. Παραμερίζοντας τα μίση που είχαν κατοχυρώσει στις Συνόδους τους, καθολικοί, προτεστάντες και ορθόδοξοι προχώρησαν σ' έναν πολιτικό γάμο μ' έναν και μοναδικό σκοπό: να εξαφανίσουν όχι μόνο τον τάφο του θεανθρώπου, αλλά και κάθε σημάδι που ο Ιησούς με τον γνωστό ελευθεριακό τρόπο της ζωής του, αδιαφορώντας για το αύριο, άφηνε όπου έβρισκε.

2. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε πάλι το απολίθωμα Στέλιος Ράμφος. Αυτή τη φορά στο νέο ρόλο του, ως παπαγαλάκι της παγκοσμιοποίησης. Η έλλειψη πελατείας κάνει το λόγο του - πάντα, όπως τονίζει, «με αγάπη» - να στάζει δηλητήριο για όσους δεν τον τίμησαν όπως άξιζε (όπως και για την Αριστερά, η οποία τον είχε απομακρύνει από τις γραμμές της σαν κακόγουστο αστείο). Ο όψιμος λόγος του υπέρ των προτεσταντών γεννήθηκε αφούτου η ορθοδοξία, στους κόλπους της οποίας κρυβόταν χρόνια, δεν του έδωσε καμία θέση. Ακόμα και η ανακάλυψη της Αμερικής σε βάρος της καθ'ημάς Ανατολής ξεπήδησε από τη σημερινή του κατάσταση: ένα φάντασμα ανάμεσα σε μεγαλοκυρίες βορείων προαστίων, όπου στα σαλόνια τους διδάσει Πλάτωνα.

3. Η αρχή της πτώσης των μικροαστών είναι γεγονός, και όχι λόγω των εξεγερμένων φοιτητών ή κάποιου άλλου γεγονότος. Είναι μυστήριο άλυτο! Καμία λιτανεία δεν αναπαύει τις ψυχές τους, κανένας ποδοσφαιρικός αγώνας δεν τους χωρά. Χαρακτηριστικοί «ήρωες» αυτού του κόσμου, οι Τράγκας και Κακαουνάκης εμφανίζονται πλέον στο δελτία ειδήσεων έχοντας αντικαταστήσει το πρόσχαρο ύφος τους μ'ένα πένθος που διαπερνά όλους όσοι νοσούν δίχως λόγο...

4. Ουδέν νεότερο από τη συνομωσία των μετρίων. Ενώ η ζωή δείχνει να τους ανήκει, οι ίδιοι δεν διεκδικούν ούτε τη νόμιμη μοίρα! Αυτή η κατάσταση που δεν εξελίσσεται μαρτυρά την παραίτηση της μετριότητας και την προσκόλλησή της στην ιδέα της μετά θανάτον ζωής. Μαρτυρά ότι η συνομωσία τους δεν περιέχει το στοιχείο της πρόβλεψης, και αυτό τους καθηλώνει, όπως καθηλώνει και τη δική μας τη ζωή.

5. Ανάμεσα στα σκουπίδια της καθημερινότητας μεγαλώνει η αδελφότητα των σιωπηλών συνανθρώπων μας. Αηδιασμένοι κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της Αθήνας σαν επισκέπτες νοσοκομείου μπροστά σ'έναν βαριά άρρωστο. Μόνο το βλέμμα τους προσφέρουν στις παραισθήσεις που η πραγματικότητα σε αφθονία παρέχει. Είναι άγρυπνοι χωρίς ίχνος υπεροψίας, δεν περιμένουν καμία αποκάλυψη, και η ηλικία τους δεν τους επιτρέπει ούτε να γονατίσουν για να προσευχηθούν ούτε να σηκώσουν τα χέρια, αιχμάλωτοι, για να παραδοθούν.

6. Παράξενο να βλέπεις ανθρώπους που κάποτε ύψωνες μαζί τους το ποτήρι για την καταστροφή του αντεστραμμένου κόσμου να περιμένουν τώρα σαν ψυχοκόρες με ψυχολογικά προβλήματα στους ατέλειωτους διαδρόμους των υπουργείων. Να περιμένουν για κάτι που ήδη έχουν ξεχάσει περί τίνος πρόκειται λόγω της παρατεταμένης παραμονής τους στους διαδρόμους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ