Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Ιδιωτικές συντάξεις

Μέσα στις επόμενες μέρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τις θέσεις της για την αναμόρφωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στα κράτη - μέλη. Ειδικότερη θα είναι η αναφορά στα συστήματα υπολογισμού και παροχής των συντάξεων, αφού το συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται από τους «δεκαπέντε» ως η μεγάλη πληγή του ασφαλιστικού συστήματος.

Βεβαίως, δεν αναμένονται εκπλήξεις. Οι προδιαγραφές του συστήματος έχουν προσδιοριστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας τον περασμένο Απρίλη. Το λεγόμενο «τριζωνικό» συνταξιοδοτικό σύστημα θεωρείται πρότυπο για τους «δεκαπέντε». Σύστημα, με το οποίο ένα μέρος της σύνταξης (το μικρότερο) θα δίνεται από το κράτος, ένα άλλο μέρος θα προκύπτει από την αξιοποίηση των εισφορών που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες (μέσα από το χρηματιστηριακό τζόγο) και ένα τρίτο μέρος θα δίνεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (εφόσον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώνει τη συνδρομή του).

Με τον ένα, ή άλλο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, είτε στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είτε της συνταξιοδότησης. Απαξιώνοντας συστηματικά το δημόσιο σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης, οδηγώντας στην οικονομική ασφυξία τα ασφαλιστικά ταμεία, παρουσιάζει την ιδιωτική ασφάλιση ως την πιο ελκυστική και σίγουρη λύση για τους εργαζόμενους. Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι τελευταίοι θα μπορούν να την πληρώνουν.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην ΕΕ υπολογίζεται πως τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά σχήματα διαχειρίζονται περί τα 2,3 δισ. ΕΥΡΩ, τα οποία αφορούν το 25% των Ευρωπαίων ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προικοδοτεί» προκλητικά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Οπως έγινε γνωστό, την επόμενη βδομάδα, η Κομισιόν θα ανακοινώσει την απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει τους ιδιωτικούς συνταξιοδοτικούς φορείς. Μεταξύ των βασικότερων ρυθμίσεων που αναμένεται να προταθούν, θα είναι η δυνατότητα των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών σχημάτων να επενδύουν έως και το 70% των κεφαλαίων τους σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα, καθώς και η ελευθερία τους να τοποθετούν ως το 30% των πόρων τους σε άλλο νόμισμα από εκείνο της χώρας όπου έχουν την έδρα τους. Αυτό που επιδιώκει η Κομισιόν είναι να «προστατεύσει» τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων... Τους δίνει τη δυνατότητα να «τζογάρουν» το σύνολο σχεδόν των εισφορών στο Χρηματιστήριο. Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι και η αντίστοιχη «απελευθέρωση» των ασφαλιστικών ταμείων;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ