Πέμπτη 29 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Το «λαμπρό μέλλον» των ανέργων

Το μέλλον των ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαγράφεται λαμπρό... Μπορεί να έχασαν τη δουλιά τους, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους ετοιμάζει θέσεις επιχειρηματιών!

Στην ολομέλεια του Μάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Λόρα Γκονζάλες, μέλος της ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατέθεσε μια Ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την τύχη των εργαζόμενων στον κλάδο της χαλυβουργίας, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα, με στόχο τη συγχώνευση επιχειρήσεων.

Η πιο εντυπωσιακή εξέλιξη αφορά στη συγχώνευση τριών μεγάλων χαλυβουργικών επιχειρήσεων, της ισπανικής «Aceralia», της πολυεθνικής «Arbed» και της βελγικής «Usinor». H υπό ίδρυση νέα εταιρία φιλοδοξεί να καταλάβει το 60% της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ ο πρόεδρός της Φράνις Μερ ανακοίνωσε ότι στις προτεραιότητές του βρίσκεται η μείωση του κόστους παραγωγής κατά 300 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο. Ενα από τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η εργοδοσία για να πετύχει αυτό το στόχο είναι ο «σταδιακός εξορθολογισμός του προσωπικού».

Πίσω από αυτή την κομψή έκφραση κρύβονται οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από τις τρεις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις. Οπως ανέφερε στην Ερώτησή της, η κ. Γκονζάλες, τη μέρα που ανακοινώθηκε η συγχώνευση, η «Usinor» ανήγγειλε το κλείσιμο της υψικαμίνου του Σαρλερουά, ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων εκφράζουν φόβους για ομαδικές απολύσεις και στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Αστούρια, τη Χώρα των Βάσκων, την Αραγονία και την Κοινότητα της Βαλένθια. Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής με την Ερώτησή της ζητά να μάθει από την Κομισιόν τι μέτρα θα λάβει, «για να διασφαλίσει ότι ο νέος χαλυβουργικός όμιλος θα διατηρήσει τα σημερινά κέντρα παραγωγής και το υφιστάμενο εργατικό δυναμικό».

Την απάντηση εκ μέρους της Επιτροπής έδωσε η αρμόδια επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε σχετικά με την τύχη των εργαζομένων που θα χάσουν τη δουλιά τους: «Μπορούμε να οργανώσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Επίσης μπορούμε να συμπαρασταθούμε σε όσους επιλέξουν την αυτοαπασχόληση ή τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων»...!

Μετά από τόση φροντίδα και τέτοιες επιχειρηματικές προοπτικές, πολύ λογικό είναι να αισθάνονται οι άνεργοι ιδιαίτερα προνομιούχοι...


Δ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ