Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ανεργία: Μείωση που ανησυχεί... .

Μείωση κατά 0,1% σημείωσε τον Ιούλη έναντι του Ιούνη η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι ειδικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη, αφού η αναμενόμενη μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη εξαιτίας των εποχιακών λόγων που επιδρούν στην αύξηση της απασχόλησης. Το γεγονός ότι παρά την αύξηση της εποχιακής απασχόλησης η μείωση της ανεργίας ήταν μόλις κατά 0,1% προϊδεάζει για νέα αύξηση του αριθμού των ανέργων το φθινόπωρο, όταν θα πάψουν να ισχύουν οι συγκυριακοί λόγοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ποσοστό της ανεργίας στην ΕΕ τον Ιούλη ήταν 8,3% έναντι 8,4% τον Ιούνη. Διαφορετική είναι η κατάσταση στη «ζώνη του ΕΥΡΩ», όπου το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλότερο και σταθερό (9,1%).

Οσον αφορά τα επιμέρους στοιχεία, πρέπει να επισημάνουμε την απουσία για άλλη μια φορά της Ελλάδας απ' το σχετικό πίνακα. Η απουσία οφείλεται στην αναξιοπιστία των στοιχείων των ελληνικών υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα που καταγράφηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγους μήνες, όταν κατέταξε την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση με ποσοστό 11,8%. Η Κομισιόν σημείωνε μάλιστα ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια και υπογράμμιζε την ανησυχητική αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στους νέους, που υπολογίζεται πάνω από 25%.

Σταθερά την πρώτη θέση στον πίνακα της ανεργίας κατέχει η Ισπανία με ποσοστό 14,2%, ενώ σημειώνεται ότι μετά από αρκετούς μήνες σταδιακής πτώσης, το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία τον Ιούλη παρουσίασε και πάλι άνοδο. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γαλλία που έχει ποσοστό 9,6% με τάσεις ανόδου.

Η EUROSTAT επισημαίνει ότι τα στοιχεία για άλλη μια φορά καταδείχνουν την πληθυσμιακή ομάδα που είναι περισσότερο ευάλωτη στην ανεργία. Πρόκειται για τους νέους κάτω των 25 ετών, με ποσοστά ανεργίας 16,1% συνολικά και 17,1% στη «ζώνη του ΕΥΡΩ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ