Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Η ανεργία στην ΕΕ είναι κυρίως γένους θηλυκού

Η ανεργία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT, μειώθηκε στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σεπτέμβρη κατά 0,1% σε σχέση με τον Αύγουστο. Σύμφωνα, με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» ήταν, το Σεπτέμβρη, 9%. Το ποσοστό για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν, τον ίδιο μήνα, 8,3%. Ωστόσο, η EUROSTAT σημειώνει ότι η ανεπαίσθητη μείωση της ανεργίας το Σεπτέμβρη οφείλεται κυρίως σε εποχικούς λόγους. Εννοεί, κυρίως, στην εποχιακή αύξηση της απασχόλησης το καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, κυρίως στον αγροτικό τομέα και τον τομέα των υπηρεσιών (τουρισμός, κ.λπ.). Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ως άνεργοι καταγράφονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσωπα άνω των 15 ετών, που δεν έχουν δουλιά, που είναι διαθέσιμα για εργασία εντός δυο βδομάδων και αναζητούν εργασία τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες. Οπως γίνεται φανερό, ένα μέρος των ανέργων μένει έξω από την καταγραφή και πριν απ' όλους οι νέοι που ψάχνουν για πρώτη φορά εργασία. Οπως επίσης και οι απασχολούμενοι για 3, ή 4 ώρες την εβδομάδα.

Στον πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα εμφανίζονται τα ποσοστά ανεργίας στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών. Είναι η κατηγορία του εργατικού δυναμικού με τη μεγαλύτερη ανεργία, διπλάσια από το μέσο όρο. Θα παρατηρήσετε ότι η στήλη της Ελλάδας στον πίνακα είναι κενή. Αυτό οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αναξιόπιστα τα στοιχεία που δίνει για την ανεργία το ελληνικό κράτος.

Το γενικό ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες κάτω των 25 ετών είναι 18%. «Πρωταθλήτρια» σ' αυτό τον τομέα είναι η Ιταλία, όπου το ποσοστό είναι 36,6%, δηλαδή οι περισσότερες από μία στις τρεις γυναίκες αυτής της ηλικίας είναι άνεργη! Υψηλά ποσοστά παρουσιάζουν ακόμη η Ισπανία με 33,6%, το Βέλγιο με 23,8% και η Γαλλία με 22,2%. (Στον πίνακα, το 2000/5 συμβολίζει τα ποσοστά του Μάη 2000, το 2000/6 τα ποσοστά του Ιούνη 2000 κ.ο.κ.).

Από τους πίνακες της EUROSTAT προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων (ανδρών και γυναικών), κάτω των 25 ετών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το Σεπτέμβρη του 2000 ήταν 17,5% στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» και 16,4% στο σύνολο της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ