Με ένα απόσπασμα από τις «Ασήμαντες λεπτομέρειες», κείμενο γραμμένο στην κυριακάτικη στήλη «Η Αλλη Διάσταση» (1/2/1998), θυμόμαστε τον σύντροφό μας Νίκο Αντωνάκο, που σαν σήμερα πριν 16 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή. Τα κείμενά του, όπως κι αυτό το απόσπασμα, καθώς και οι κριτικές που έγραφε σε αυτήν εδώ τη στήλη, ήταν διεισδυτικά έως τον πυρήνα των πραγμάτων, διαχρονικά και επίκαιρα, όχι απλά σαν να γράφτηκαν σήμερα, μα σαν κάποιος να μας έδωσε τη δυνατότητα να διαβάσουμε μικρά γράμματα από το μέλλον. Σύντροφέ μας ήσουν, είσαι και θα είσαι ανάμεσά μας... Και πόσο πιο ουσιαστικά θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάποιος αυτό το απόσπασμα, αν όχι στη στήλη του σινεμά, την τέχνη που περικυκλώνει τις αισθήσεις και τον νου μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, την τέχνη που εξυψώνει, μα πιο συχνά αποκοιμίζει και διαβρώνει τη συνείδησή μας σαν τη σκουριά.
Θα μιλήσουμε πολύ συνοπτικά για κάποιες από τις ταινίες της χειρότερης ίσως εβδομάδας της φετινής κινηματογραφικής σεζόν και σας παροτρύνουμε να αναζητήσετε ταινίες προηγούμενων εβδομάδων...
Στην ταινία «Saint-Exupery» του Πάμπλο Αγουέρο (2024/98') μεταφερόμαστε στην Αργεντινή του 1930, όπου συναντιόμαστε με τον αεροπόρο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (συγγραφέα του «Μικρού πρίγκηπα») και περιπλανιόμαστε στις περιπέτειές του μαζί με τον συνοδοιπόρο του στα νέφη Ανρί Γκιγιωμέ. Η ταινία αποτελεί μια «ποιητική» και «αφελή», θα λέγαμε, μεταφορά μιας πολύ ιδιαίτερης περιόδου του διάσημου συγγραφέα. Μας εξιστορεί την περίοδο που ήταν πιλότος της «Αεροποστάλ», της πρώτης γαλλικής αεροπορικής εταιρείας που είχε αεροπλάνα μεταφοράς ταχυδρομείου. Οταν οι δυο αεροπόροι αντιλαμβάνονται ότι απειλείται η δουλειά τους από τα τρένα, γιατί τα αεροπλάνα εκείνο το διάστημα είχαν πεπερασμένες προδιαγραφές πτήσης, αποφασίζουν να υπερβούν εαυτούς και να πετάξουν νύχτα μέσα από τις Ανδεις... Οταν ο Γκιγιωμέ χάνεται για μέρες στις χιονισμένες Ανδεις, ο Σαιντ-Εξυπερύ με πείσμα και αυταπάρνηση θα τον αναζητήσει και παράλληλα θα ανακαλύψει για άλλη μια φορά ότι η φαντασία του είναι ο καλύτερος οδηγός για τη ζωή του. Λουί Γκαρέλ, Βενσάν Κασσέλ και Ντάϊαν Κρούγκερ σε καλές ερμηνείες και μια ιστορία λιγότερο γνωστή για τον διάσημο συγγραφέα στις οθόνες μας. Συμπαθητική επιλογή για αυτή τη βδομάδα, αν και δεν απηχεί τη σπουδαιότητα του Σαιντ-Εξυπερύ, με τη συμβουλή να διαβαστούν βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, για να μας μείνει και κάτι...
Στην ταινία «Niki» της Σελίν Σαλέτ (2024/98'), παρακολουθούμε ένα μεγάλο διάστημα από τη ζωή της Γαλλο-Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Νίκι ντε Σεν Φαλ, μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας της γαλλικής τέχνης. Η ταινία εστιάζει τόσο πολύ στην προσωπική ζωή της καλλιτέχνιδας, που δεν καταφέρνουμε να γνωρίσουμε το έργο της, δηλαδή τον λόγο που έγινε γνωστή. Εχει ενδιαφέρον η ερμηνεία της Σαρλότ Λε Μπον, αλλά είναι σαν να γίνεται μια ταινία για τον Καβάφη και να αναλύουμε τη ζωή του σε χίλιες δυο αχρείαστες λεπτομέρειες, ακούγοντας κάπου στο βάθος κάποιον να απαγγέλλει την «Ιθάκη». Μα στα αλήθεια, από τη μοναδική γυναίκα του καλλιτεχνικού κινήματος Nouveau realisme, ενδιαφερόμαστε μονάχα για τις προσωπικές της σχέσεις; Ρητορικό το ερώτημα.
©MGM/Courtesy Everett Collecti |
Το βιβλίο επιμελήθηκε η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και θα το παρουσιάσει η Σταυρούλα Συγκούνα, μέλος της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.