ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκαήμερο αντιιμπεριαλιστικής δράσης
  • Την Κυριακή, 7 Μάη, στις 9 το βράδυ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η μεγάλη Συναυλία Ειρήνης με τον Δημήτρη Μητροπάνο
  • Στις 14 Μάη η Μαραθώνια Πορεία

 

«Ο λαός μας πρέπει να εντείνει τους αγώνες του και να συσπειρωθεί στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης». Μια πρόταση με ιδιαίτερη βαρύτητα, που υπάρχει μέσα στη διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ και καλεί το λαό μας να αγωνιστεί. Το 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης, που θα γίνει το χρονικό διάστημα από 4-14 Μάη, ξεκινάει σε λίγες μέρες και μέσα σ' αυτές μια σειρά από εκδηλώσεις θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, με αποκορύφωμα τη Μαραθώνια Πορεία, στη μνήμη του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Οπως είναι ήδη γνωστό, η ΕΕΔΥΕ έχει ανακηρύξει το Μάη, μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης του λαού και οι προετοιμασίες των τοπικών επιτροπών ειρήνης έχουν μπει στην τελική ευθεία.

Οι εξελίξεις στη Βαλκανική, μετά το τέλος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού η απειλή των επεμβάσεων και ενός νέου πολέμου από το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ένα τοπίο διεθνούς τρομοκρατίας πάνω από τους λαούς. Ο λαός μας καλείται και πάλι να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να προβάλει σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των ΝΑΤΟικών δολοφόνων. Στη διακήρυξή της, η ΕΕΔΥΕ τονίζει: «Απευθύνουμε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης σε όλους εκείνους, που ανεξάρτητα από την πολιτική τους επιλογή αντιλαμβάνονται το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσει η "παγκοσμιοποίηση" του τρόμου και της βαρβαρότητας της Νέας Τάξης, να πάρουν μέρος στον κοινό αγώνα για την απόκρουση σήμερα και την ανατροπή αύριο του ευρωατλαντικού φασισμού».

Οι επιτροπές ειρήνης και οι μαζικές οργανώσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, έχουν δρομολογήσει μια σειρά από πολύμορφες δραστηριότητες. Ηδη, συσκέψεις και συζητήσεις για τον καλύτερο συντονισμό των κινητοποιήσεων γίνονται και πρόκειται να γίνουν και στο άμεσο μέλλον.

Μια εξίσου σημαντική εκδήλωση θα γίνει στην Αθήνα από τις 10 - 14 Μάη. Το Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στη χώρα μας και εκπρόσωποι κινημάτων από όλες τις ηπείρους του κόσμου θα βρεθούν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, οι λαοί αντιστέκονται, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστές, με την παγκοσμιοποίηση που προωθούν, επιχειρούν να υποδουλώσουν τους λαούς και να εδραιώσουν την κυριαρχία των πολυεθνικών. Τα κινήματα ειρήνης, που ξεπηδούν σε κάθε γωνία του πλανήτη, «γεννούν» την ανάγκη για την πιο συχνή επαφή των εκπροσώπων τους. Αλλωστε, κύριος στόχος του συνεδρίου θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, αλλά και ο καλύτερος συντονισμός του αγώνα κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Οι σύνεδροι θα φτάσουν τους 500 και μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν δηλώσει συμμετοχή αντιπροσωπείες από 44 χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα έρθουν αντιπροσωπείες από τις εξής χώρες: Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κύπρο, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αίγυπτο, Νησιά Φίτζι, Γαλλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Γκάμπια, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Καναδά, Κένυα, Κονγκό, Νότια Κορέα, Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας, Μαλί, Μαυρίκιο, Μεξικό, Νεπάλ, Νιγηρία, Παλαιστίνη, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Βολιβία, Αργεντινή, Παναμά, Κόστα Ρίκα.

Συναυλία Ειρήνης

Την Κυριακή 7 Μάη, στις 9 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, μαζί με την ορχήστρα του, θα μας χαρίσουν μια ανεπανάληπτη βραδιά, ένα πλούσιο πρόγραμμα, προσαρμοσμένο ειδικά για μια συναυλία αφιερωμένη στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης.

Η συναυλία του Δ. Μητροπάνου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης. Στο Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η ΕΕΔΥΕ για τη συναυλία, υπογραμμίζεται: «Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια εξαίρετη ευκαιρία για να ανακαλέσουμε τραγούδια από το παρελθόν, μέσα από αφιερώματα σε μεγάλους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, όπως τον Θεοδωράκη, τον Μούτση, τον Τόκα και άλλους, αλλά και σύγχρονα τραγούδια του Δ. Μητροπάνου που ο κόσμος έχει αγαπήσει. "Ομορφη πόλη", "Ενα δειλινό", "Ρόζα" είναι ένα μικρό δείγμα από τα όσα οι θεατές θα έχουν την τύχη να απολαύσουν.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα ακουστούν συνθέσεις, που όχι μόνο άντεξαν στο χρόνο, αλλά κάποιες φορές καθόρισαν τη μουσική εξέλιξη του τόπου μας».

Εισιτήρια για τη συναυλία μπορείτε να προμηθευτείτε από τα κεντρικά δισκοπωλεία, τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48 - τηλέφωνο: 3844853) και το ραδιοφωνικό σταθμό «Μελωδία FM 100» (Σωκράτους 57 Ομόνοια). Η τιμή εισιτηρίου είναι 3.500 δραχμές.

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, αύριο Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη:

Σάββατο, στις 21.45, τη συναυλία - μουσική δωματίου του Γιώργου Μηνά. Θα ακουστούν σημαντικά έργα όπως «οι τελευταίοι βηματισμοί» σε στίχους Μανώλη Αναγνωστάκη, παραλλαγές του Αιγαίου για σόλο πιάνο, που βραβεύτηκε στον 7ο παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σόφια.

Κυριακή, στις 19.40, «Ελλήνων Μούσα Λαϊκή» με εορταστικό ένδυμα. Δημοτικά τραγούδια από τη Ρούμελη, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο με ερμηνευτές τους: Γ. Τρομάρα, Ανδ. Κουκουράβα και Γρ. Λιόλιο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο Γ. Λεμπέσης και η παρέα του, κρατώντας μας συντροφιά με ρεμπέτικο τραγούδι.

Δευτέρα, στις 12.30, ένα αφιέρωμα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Από τον πρώτο εορτασμό έως σήμερα. Επιμέλεια - παρουσίαση: Ανδρέας Θερμός. Η εκπομπή θα μεταδοθεί σε επανάληψη και στις 22.00.

Τρίτη, στις 22.00, «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τον Γιώργο Μαυρίκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με θέμα: «Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και συνδικαλιστικό κίνημα».

Καλή Ανάσταση σύντροφοι

Είναι παράξενη αυτή η άνοιξη σύντροφοι. Σαν η ελπίδα να στομώνει. Μυρίζει ο Μάης που επελαύνει με τις βροχές και τις λιακάδες του, αγωνία. Πας να σηκώσεις κεφάλι ν' αναθαρρήσεις κι έρχονται τα έργα των «ανθρώπων» και σου ρίχνουν το μυαλό στα τάρταρα. Οχι δεν είναι κρίση απαισιοδοξίας, ούτε η θλίψη της μέρας που γράφονται τούτες οι γραμμές, Μεγάλη Παρασκευή. Είναι η αίσθηση η γενική ότι δεν πάει άλλο να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, κλειστή καρδιά και σκέψη μονοδρομημένη στην καθημερινότητα, ξεκομμένοι από τα σπουδαία, τα μεγάλα, τα συλλογικά, τα αλληλέγγυα. Ξεκομμένοι απ' το αίσθημα της αξιοπρέπειας που ανθίζει όταν πράττεις για το γενικό καλό, για το διπλανό κι όχι για το ίδιον όφελος. Ο ψίθυρος μεγαλώνει επικίνδυνα.

Μέρες που είναι ξεκούρασης και σύναξης ανθρώπων, βρισκόμαστε μεταξύ μας πιο εύκολα, λέμε και δυο κουβέντες παραπάνω, με την κούραση των εκλογών στην πλάτη και τις εξετάσεις των παιδιών στα σχολεία να καθορίζουν από τώρα τον τόνο και την ένταση των μεταπασχαλινών ημερών.

Μια βόλτα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και μου 'κοψε τα πόδια. «Δεν ψηφίσαμε ΚΚΕ αλλά σ' εσάς τους λίγους ελπίζουμε». «Κάντε κάτι, δεν πάει άλλο. Τσακίσαμε». Ολο τέτοια ακούω κι οργίζομαι αφού ρωτάω και δεν παίρνω απάντηση, γιατί να έχει σαράντα χιλιάρικα ένα ζευγάρι παπούτσια και να μη βρίσκεις τίποτα φτιαγμένο εδώ - όλα είναι πια εισαγωγής - γιατί δεν είμαστε πια σε θέση να παράγουμε τα χρειαζούμενα.

Μέσα στην γκλαμουριά της αγοράς η φτώχεια και η δυσκολία των πολλών είναι ορατή. Το βλέμμα γεμάτο προβληματισμό, η χαρά μαγκωμένη από την αθωότητα των παιδιών και το παιχνίδι στην αλάνα που απέμεινε σε μια από τις υποβαθμισμένες, πολυάνθρωπες δυτικές συνοικίες της... πρωτεύουσας των Βαλκανίων όπως θέλει και συμφέρει το ΝΑΤΟ.

Οχι σύντροφοι, δε γίνομαι προσωπική στα σχόλια. Αλλά πικρή. Γιατί περνάω αυτές τις μέρες στο βορρά με φίλους και συγγενείς, γνωστούς αγνώστους που μου σφίγγουν το χέρι ειλικρινά και προσθέτουν «ευτυχώς εσείς αντέξατε», ρωτάνε «αν έγινε και πώς νοθεία σ' αυτές τις εκλογές», τρέμουν για το αύριο, για το γραμμάτιο, τρέμουν μην αρρωστήσουν, αγανακτούν με... την επικαιρότητα, «αμάν πια μ' αυτήν την κοροϊδία του Χρηματιστηρίου» κι ύστερα σκύβουν και σχεδόν μυστικά αλλά κι οδυνηρά αναρωτιούνται «τι να κάνουμε βρε παιδί μου μ' αυτή την κατάσταση...».

Ποιος ακούει; Ποιος καταγράφει; Γιατί στην αυγή του 21ου αιώνα οι άνθρωποι σκιάζονται να μιλήσουν; Γιατί η φίλη μου η Κατερίνα πουλάει παπούτσια, δουλεύει από τις εννιά το πρωί ως τις εννιά το βράδυ και παίρνει μεροκάματο ένα πεντοχίλιαρο και μου απαντάει «τι θες να κάνω, έτσι έχει η κατάσταση;».

Ανοίγω το «Ριζοσπάστη» και διαβάζω πως στη Βουλγαρία, δυο βήματα από δω που βρίσκομαι, οι υποτελείς της Νέας Τάξης νομοθετούν περί «εγκληματικής φύσης του κομμουνισμού» κι αναζητούν «ενόχους» από το 1944 ως και το 1989. Η τρομοκρατία είναι εδώ. Οπως και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που θ' ασκούνται σαν σε πεδίο βολής σκληρό, σαν σε φαιό νταμάρι, βρίζοντας εκατοντάδες ξένοι φαντάροι, δυο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, στην Ελλάδα που καμωνόταν την πρώτη, την παντοδύναμη, την Ευρωπαία σουσουράδα της διαλυμένης Βαλκανικής. Στην τηλεόραση, μεγαλοβδομαδιάτικα, φιγουράρουν οι κατασκευαστές της εκσυγχρονισμένης ευημερίας, με το φερετζέ της νόμιμης εταιρίας. Χιλιάδες χάπια «έκστασης» κατάσχονται και οι εργάτες φεύγουν με το πρόσωπο κρυμμένο από ντροπή γι' αυτήν την ακούσια συμμετοχή σ' ένα έγκλημα που υποθηκεύει το μέλλον του τόπου και του κόσμου.

Σ' αυτή την αιδώ, σ' αυτή την ντροπή της εργατιάς μονάχα, μπορείς να παρηγορηθείς. Από αυτήν μόνο μπορείς ν' αντλήσεις δύναμη, κουράγιο, οργή κι ελπίδα. Απ' αυτήν την εικόνα του τιμήματος των παράδεισων που τάζει η ελεύθερη παγκοσμιοποιημένη αγορά, έβγαλα τις απαντήσεις.

Αυτό το στόμωμα των ημερών οφείλεται στο ότι συνέπεσε με το χαρμόσυνο Πάσχα η απότομη προσγείωση μετά τις εκλογές, όλων όσοι καμώθηκαν τον ανήξερο, τον αισιόδοξο, τον... ελεύθερο πολίτη, εμπιστεύτηκαν τα σκόπιμα, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τις γιγαντοαφίσες.

«Εσείς μπορείτε κάτι να κάνετε» μου λέει ένας νεαρός μαζί με τις ευχές για «Καλή Ανάσταση». «Κι εσύ το ίδιο, μπορείς», του απαντώ. «Μαζί μπορούμε» χαμογελάει. Αρχή συνείδησης. Το αναστάσιμο μήνυμα της συνάντησης...


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Στο ΚΕΤΘ Αυλώνα

Αύριο, Κυριακή του Πάσχα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφτεί στις 12 το μεσημέρι το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ