ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Απρίλη 2000 - Κυριακή 30 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα παιδιά μαθαίνουν το Βυζάντιο

Τα παιδιά μαθαίνουν για την εικόνα
Τα παιδιά μαθαίνουν για την εικόνα
Συνεχίζονται στις 13 του Μάη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο». Στις τρεις ενότητες του προγράμματος παρουσιάζονται από αρχαιολόγους και συντηρητές: Ο βυζαντινός ναός, όπου παιδιά μπορούν να μάθουν τα μέρη του ναού και την εξέλιξη του τέμπλου, τον τρόπο κατασκευής των εντοίχιων ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών καθώς και το εικονογραφικό πρόγραμμα μιας εκκλησίας. Η βυζαντινή εικόνα, όπου δίνεται η δυνατότητα οι μικροί επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις φάσεις κατασκευής μιας φορητής εικόνας και να μάθουν για τις μεταλλικές τους επενδύσεις καθώς και για την τεχνική του ξυλόγλυπτου. Η καθημερινή ζωή των Βυζαντινών όπου παρουσιάζονται τα νομίσματα και η οικονομία, τα ταξίδια και το εμπόριο, τα χειρόγραφα και τα αυτοκρατορικά έγγραφα, η κεραμική και το βυζαντινό σπίτι.

Στο τέλος κάθε παρουσίασης τα παιδιά συμμετέχουν με δικές τους κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός ψηφιδωτού, η συγκόλληση ενός αγγείου, η συγγραφή ενός αυτοκρατορικού εγγράφου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Νομισματικό Μουσείο (πληροφορίες στα τηλ. 7238.178, 7211.027).

Το πρόγραμμα «Μια μέρα στο Βυζαντινό Μουσείο» οργανώνεται δύο φορές το χρόνο με σκοπό την παρουσίαση θεμάτων του Βυζαντινού Πολιτισμού στο ευρύ κοινό. Ωστόσο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες ξεκίνησαν από το 1989 και σήμερα εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δύο, με θέμα «Στα χνάρια του Βυζαντινού αγιογράφου» και «Μαζί με το Βυζαντινό αρχιτέκτονα».

Στόχος του Βυζαντινού Μουσείου είναι κάθε περιοδική ή μόνιμη έκθεση να συνοδεύεται και από παράλληλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή προγράμματα που σκοπό έχουν να στηρίξουν τόσο το ιδιαίτερο περιεχόμενο κάθε έκθεσης αλλά και γενικότερα το ρόλο του Βυζαντινού Μουσείου. Ηδη αυτές οι δραστηριότητες διευρύνονται δεδομένου ότι το Μουσείο βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας της μόνιμης επανέκθεσης. Η περιοδική έκθεση «Ιεροτελεστία και Πίστη» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, πλαισιώνεται από το ανάλογο πρόγραμμα με καθοδηγούμενη επίσκεψη και έντυπο με τίτλο «Ιεροτελεστία και Πίστη. Για παιδιά και νέους».

Σημειώνεται ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα εκπονούνται από αρχαιολόγους και συντηρητές του Μουσείου ενώ μόνο τους τελευταίους δύο μήνες τα παρακολούθησαν περισσότερα από 1.500 παιδιά που έρχονται είτε μεμονωμένα είτε με σχολεία.


Ατζέντα
Τετάρτη (3/5)
  • Ara Dinkjian από τους Night Arc, στο Εθνικ και τζαζ φεστιβάλ (5/5)
    Ara Dinkjian από τους Night Arc, στο Εθνικ και τζαζ φεστιβάλ (5/5)
    Εκθεση ζωγραφικής της Μπριγκίτας Σίλι - Αντωνοπούλου, εγκαινιάζεται σήμερα στο εικαστικό κέντρο τεχνών «Γεώργιος Καρύδης» (Αριάδνης και Νιόβης, Φιλοθέη). Τίτλος της «Αρχαία άνοιξη». Τη βραδιά των εγκαινίων, ο Λεόντιος Πετμεζάς, θα προσεγγίσει θεωρητικά το πολυσχιδές εικαστικό έργο της δημιουργού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Μάη.
  • Γκαλά Μότσαρτ διοργανώνει η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Δ. Μητρόπουλου»). Αριες από τις όπερές του θα παρουσιάσουν οι: Μαρία Μητσοπούλου, Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Χάρη Ανδριανό, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη και Μαρίνα Φιδέλη.
  • Κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου και δικές του συνθέσεις θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Μάργαρης με την κιθάρα του σήμερα (11μμ), στο «Αγροτικόν» (Σαρρή 48, Ψυρρή). Συμμετέχουν οι Φαίνη Νούσια (τραγούδι) και Νίκος Πιπέρης (κιθάρα), σε τραγούδια Λόρκα, Χατζιδάκι κ.ά.
Πέμπτη (4/5)
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στην γκαλερί «Ολγα Γεωργαντέα» (Βασ. Παύλου 102 - 104, Βούλα), η πρώτη ατομική έκθεση έργων της ζωγράφου Ζωής Παππά. Με τίτλο η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ο καθρέφτης είναι ένα πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο, όπου ο θεατής καλείται να πάρει το ρόλο της Αλίκης.
  • Στο «Αγροτικόν» (Σαρρή 48, Ψυρρή), σήμερα (11μμ) η Γεωργία Γραμματικού παρουσιάζει τραγούδια από το δίσκο της «Μαύρο Πρόβατο» και διασκευές γνωστών ροκ τραγουδιών.
  • Σε τρεις συνεχόμενες παραστάσεις, στις 4,5 και 6 του Μάη, το συγκρότημα φλαμένγκο «ARROYO nuevo» θα παρουσιάσει, στο θέατρο «Ιλίσια» (Παπαδιαμαντοπούλου 4) το πρόγραμμα «Σώμα και ψυχή».
Παρασκευή (5/5)
  • Ο «Βυσσινόκηπος» από το ΚΘΒΕ, στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης» (5/5)
    Ο «Βυσσινόκηπος» από το ΚΘΒΕ, στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης» (5/5)
    Ανοίγει σήμερα (8.30μμ) η αυλαία του 1ου Εθνικ και Τζαζ Φεστιβάλ «Ωδές», στις ανανεωμένες αίθουσες «Διογένης» και «Απόλλων» (Συγγρού και Αμφιθέας). Στη σκηνή σήμερα ανεβαίνουν οι: «Mode Plagal», «Anastasia», «Ismael Lo», «Night Ark», «Sierra Maestra».
  • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον διάσημο Κουβανό συνθέτη - κιθαρίστα Λέο Μπράουερ, θα δώσει συναυλία, σήμερα (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής. Θα παρουσιάσει έργα του γνωστού Βραζιλιάνου συνθέτη Εγμπέρτο Γκισμόντι, με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη. Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ κιθάρας», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του κιθαρίστα Κ. Κοτσιώλη.
  • Αρχίζουν οι παραστάσεις του «Βυσσινόκηπου» του Τσέχωφ από το ΚΘΒΕ, που φιλοξενείται από το «Θέατρο Τέχνης» στο «Υπόγειο», (μέχρι τις 14 του Μάη). Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Λίνα Λαμπράκη,
  • Για μία ακόμη βδομάδα στην αίθουσα τέχνης «Τερακότα» (Χρυσ. Σμύρνης 13 και Μητροπόλεως 76), παρουσιάζονται έργα των: Ανδρέα Βούσουρα, Αννίτας Αργυροηλιοπούλου και Λίνας Μπέμπη.
  • Πρεμιέρα του μιούζικαλ «Τζόζεφ» που ανεβαίνει στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη». Πρόκειται για το πρώτο μιούζικαλ του γνωστού συνθέτη Αντριου Λόιντ Βέμπερ.
Σάββατο (6/5)
  • Εργο του Σ. Παλαντίνι (6/5)
    Εργο του Σ. Παλαντίνι (6/5)
    Η συλλογή του Εθνικού Μουσείου Τέχνης Ναΐφ της πόλης Λουτσάρα της Ιταλίας, παρουσιάζεται από σήμερα στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας. Πρόκειται για εβδομήντα πέντε επιτοίχια και γλυπτά έργα λαϊκών Ιταλών δημιουργών. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία της Ελλάδας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.
  • Με αφιέρωμα στο Πράσινο Ακρωτήρι (Tito Paris, Teofilo Chantre, Maria Alice), με τον Ισπανό Dorantes, τον Ronny Jordan, την κουβανική «Orquestra Aragon» κ.ά. συνεχίζεται σήμερα το Φεστιβάλ «Ωδές» στις αίθουσες «Διογένης» και «Απόλλων» (Συγγρού και Αμφιθέας).
  • Οι «Απουριμάκ» τραγουδούν σήμερα στο «Αγροτικόν» (Σαρρή 48, Ψυρρή) παρουσιάζοντας κομμάτια απ' όλη τη δισκογραφική τους πορεία, αλλά και από την τελευταία τους δισκογραφική δουλιά «Χωρίς σύνορα», με τέσσερα τραγούδια για τον Τσε Γκεβάρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ