ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το ταξικό έγκλημα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση αύριο στον Πειραιά, νέα κινητοποίηση την Παρασκευή

Τη δικαίωση των νεκρών της τάξης τους απαιτούν οι εργάτες της Ζώνης

ICON

Τη δικαίωση των νεκρών της τάξης τους απαιτούν οι εργάτες της Ζώνης
«Οι δολοφόνοι έχουν όνομα και επώνυμο και απαιτούμε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και την "ανεξάρτητη" δικαστική αρχή να καθίσουν στο σκαμνί και να καταδικάσουν αυτούς που δολοφόνησαν τους οκτώ συναδέλφους μας».

Με αυτά τα λόγια στην κοινή ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας κάνουν σαφή την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, που έστειλαν στο θάνατο τους οκτώ εργάτες του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ», του εφοπλιστή Πετρίδη, και για την άμεση υλοποίηση του πλαισίου που έχουν διαμορφώσει για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οπως έχουν αποφασίσει τα σωματεία, αύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ. θα γίνει στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά, από όπου θα ξεκινήσουν πορεία στα δικαστήρια, απαιτώντας οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί από πλημμελήματα να γίνουν κακουργήματα και να εντοπιστούν όλοι οι υπεύθυνοι. Την Παρασκευή 8 του Αυγούστου, με το ίδιο αίτημα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας των διοικήσεων των Σωματείων, στις 9 το πρωί, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καμιά ανοχή στους υπερασπιστές του κεφαλαίου

«Για μας είναι ξεκάθαρο, τονίζεται στην ανακοίνωση, και αποτυπωμένο με τον χειρότερο τρόπο στο πετσί μας το διαρκές έγκλημα που συντελείται εις βάρος μας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και σε κάθε εργασιακό χώρο. Είναι έγκλημα ταξικό. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και εκπρόσωποί τους, υπουργοί Ναυτιλίας και Εργασίας, ήταν και είναι ταγμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των εργολάβων που στο όνομα του κέρδους μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε παγίδες θανάτου.

Για όλους αυτούς δεν υπάρχει ούτε μια κακουργηματική κατηγορία. Ακόμα και αν συλληφθούν δε φαίνεται η παραμικρή θέληση να κάτσουν στο σκαμνί γιατί οι δικαστικές αρχές βγάζουν καρμπόν απαλλακτικές αποφάσεις γι' αυτούς που διαμορφώνουν τις συνθήκες γι' αυτά τα εγκλήματα. Οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και η "ανεξάρτητη" δικαστική αρχή είχαν και έχουν σαν στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των εφοπλιστών, βιομηχάνων και εργολάβων αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, που πολλές φορές πληρώνονται ακόμα και με τη ζωή του εργαζόμενου».

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια ο αρχιμηχανικός της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Χτες, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους στην ανακρίτρια οι υπεύθυνοι του συνεργείου υπεργολάβων. Ο εφοπλιστής Πετρίδης πάντως παραμένει ελεύθερος και οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί είναι ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια...

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαμαρτυρία για το θάνατο του 19χρονου διανομέα

Στις ...αρμόδιες υπηρεσίες παραπέμπει το θέμα η υπουργός Απασχόλησης

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να προστατευτεί καταρχήν η ίδια η ζωή των εργαζομένων στον τομέα διανομής έτοιμου φαγητού, να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία και να εφαρμοστούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, απαίτησαν χτες οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων Επισιτιτισμού Αθήνας και Πειραιά.

Στις 4 το απόγευμα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 19χρονου Πακιστανού ανασφάλιστου διανομέα στην πιτσαρία «Bellisimo» στον Κολωνό. Στο πλευρό τους ήταν και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να παλέψουν για το δικαίωμά τους να γυρίζουν ζωντανοί στο σπίτι τους.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλατζάκου οι εκπρόσωποι των σωματείων, μεταξύ άλλων, ζήτησαν να γίνονται μεικτοί έλεγχοι από το ΙΚΑ, την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και τα σωματεία στους εργοδότες, να μην υπάρχει κανένας ανασφάλιστος, να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, οι εργοδότες να παρέχουν σωστό και ελεγμένο εξοπλισμό (κράνη, δίκυκλα), να μην εργάζονται σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό της ασυδοσίας που επικρατεί στον κλάδο, του θράσους και της ασυλίας που έχουν οι εργοδότες, είναι - όπως προέκυψε στη συνάντηση - και το γεγονός ότι στον έλεγχο που πραγματοποίησε το ΙΚΑ στο κατάστημα που εργαζόταν ο ανασφάλιστος Πακιστανός και μάλιστα σχεδόν ένα μήνα μετά το τραγικό περιστατικό, ο εργοδότης απασχολούσε άλλους τέσσερις ανασφάλιστους και έναν ανήλικο!

Η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε για τίποτα συγκεκριμένο και περιορίστηκε να υποσχεθεί πως θα εξετάσει το θέμα, παραπέμποντας το ζήτημα των ελέγχων στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».
Οι εφοπλιστές κουρελιάζουν τις Συμβάσεις

Ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων

Τη σωρεία των παραβάσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε βάρος των ναυτεργατών στο χώρο της ακτοπλοΐας με τη μη καταβολή επιδομάτων, για γραμμές δημόσιας υπηρεσίας (άγονες), διανυκτερεύσεις, εξπρές δρομολογίων, υπερωρίες, έξτρα εργασίες, αλλά και τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ προς όφελος των εφοπλιστών, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Παράλληλα, καλούν τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση - αγώνα για την υπεράσπιση και εφαρμογή ακόμα και των ελάχιστων που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες αλλά και να μετατρέψουν τα Συνδικάτα σε εργαλεία ταξικών αγώνων για να ανατραπούν οι αρνητικοί συσχετισμοί δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποθρασυμένο από την αντιλαϊκή πολιτική και τους συνδικαλιστικούς υπηρέτες του που υπερασπίζονται το δρόμο του κοινωνικού εταιρισμού και της εργασιακής ειρήνης επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση στους ναυτεργάτες για την αύξηση της κερδοφορίας του. Η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου με την πολιτική του ευρωμονόδρομου δε διστάζει στο βωμό της κερδοφορίας του να συνθλίβει ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αναφερόμενοι στη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ επισημαίνουν πως υπογράφει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αυξήσεις - κοροϊδία που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών και πριν στεγνώσει το μελάνι, αντί οι ναυτεργάτες να έχουν αύξηση των αποδοχών τους με βάση τη Συλλογική Σύμβαση του 2008, έχουν μείωση από τη Συλλογική Σύμβαση του 2007, ενώ ακόμα περιμένουν την εφαρμογή της Σύμβασης του 2008. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ΠΝΟ συναλλάσσεται κάτω από το τραπέζι, ξεπουλάει ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται για τους ναυτεργάτες και εξοπλίζει με τη στάση της την επιθετικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Τα σωματεία διεκδικούν
  • Αμεση παραπομπή των συλληφθέντων για κακούργημα και όχι για πλημμελήματα.
  • Να απαγγελθούν κατηγορίες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.
  • Αμεση ανάκληση της άδειας του χημικού Ναυτιλίας Παπαδόπουλου.
  • Να δημιουργηθεί μηχανισμός επανελέγχου του GAS FREE.
  • Δημιουργία κρατικού Σώματος τεχνικών Ασφαλείας και χημικών Ναυτιλίας.
  • Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό του ιατρείου της Ζώνης και του Πυροσβεστικού Σώματος με επιστημονικό προσωπικό πλήρες ειδικευμένο και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό.
  • Να σταματήσει η ατιμωρησία της εργοδοσίας και να πάψουν οι δικαστικές αρχές να βγάζουν «καρμπόν» απαλλακτικές αποφάσεις γι' αυτούς που παραπέμπονται για παραβιάσεις των μέτρων ασφάλειας.
  • Δημιουργία Σχολών Εκπαίδευσης και Ειδίκευσης των εργαζομένων.
  • Επαναφορά και εφαρμογή του Νόμου 2642 για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων.
  • Αφαίρεση από τη Νομαρχία της άδειας λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων επιχειρήσεων.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση και η αναδιοργάνωση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό (ναυπηγούς) και υλικοτεχνικά μέσα.
  • Να αναλάβει η πολιτεία την οικονομική στήριξη των οικογενειών των νεκρών συναδέλφων και όχι την «ελεημοσύνη» θέλοντας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, καθώς και την άμεση συνταξιοδότηση και στήριξη των παιδιών των δολοφονημένων εργαζομένων μέχρι να ενηλικιωθούν.

Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2μμ και συγκέντρωση την ίδια ώρα στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν σήμερα οι υδρονομείς και ηλεκτρολόγοι των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του Σωματείου τους. Θεωρούν ότι το ΠΔ 164/04 ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στη λειτουργία των ΟΕΒ με την επιβαλλόμενη απόλυση ικανού και έμπειρου προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την επισφαλή λειτουργία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ