ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«HELLAS FINANCE»
Στο στόχαστρο των ταξικών δυνάμεων οι απολύσεις

Το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής και το ΠΑΜΕ απέκλεισαν χτες την επιχείρηση, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους

Από τον χτεσινό αποκλεισμό της «HELLAS FINANCE»
Από τον χτεσινό αποκλεισμό της «HELLAS FINANCE»
Σε νέα δυναμική παρέμβαση προχώρησε χτες το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, αποκλείοντας για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες τα γραφεία της εταιρείας «HELLAS FINANCE», που έχει ήδη απολύσει 12 εργαζόμενους με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης», στο πλαίσιο σχεδιασμών για απόλυση συνολικά 50 εργαζομένων, μέχρι τα τέλη Οκτώβρη.

Η εταιρεία έχει σαν αντικείμενο την έκδοση και προώθηση πιστωτικών καρτών. Είναι θυγατρική της Γενικής Τράπεζας, η οποία έχει εξαγοραστεί από τη γαλλική «Societe General», που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη, ως προς τη χρηματιστηριακή αξία, γαλλική τράπεζα και τα καθαρά κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του 2008 έφτασαν τα 1,096 δισ. ευρώ!

Τα μέλη του Σωματείου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στα γραφεία της εταιρείας, αποκλείοντας τις εισόδους της. Τοποθέτησαν πανό στην κεντρική είσοδο με το σύνθημα «Οχι στις απολύσεις - Η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει», καθώς και αφίσες που καλούν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σωματείο. Στο πεζοδρόμιο μπροστά από την είσοδο έγραψαν το σύνθημα «Μονοπώλια - Ληστές μας κλέβουν τον ιδρώτα μας. Εμείς τα 600 ευρώ και αυτοί τα δισ.». Στο πλάι τους βρέθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μεγάλη η αποδοχή της κινητοποίησης

Η εργοδοσία προσπάθησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο. Οπως έγινε γνωστό, ένα μικρό κομμάτι εργαζομένων είχε ειδοποιηθεί από την εργοδοσία να μην πλησιάσει τα γραφεία ώστε να μη συζητήσει με τα μέλη του Σωματείου «γιατί είναι παράνομη η δράση του»! Και, βέβαια, στο πλάι της εργοδοσίας οι δυνάμεις καταστολής του κράτους. Ασφαλίτης που κατέφθασε με περιπολικό, φορώντας πολιτικά και χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για το ποιος είναι, απαίτησε να μάθει «τι γίνεται εδώ πέρα»! Οι έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών τον ανάγκασαν να φύγει άπραγος.

Η χτεσινή κινητοποίηση έστειλε σαφές μήνυμα στην εργοδοσία: Απέναντί της έχει αποφασισμένες ταξικές δυνάμεις, που θα δώσουν με συνέπεια τη μάχη για την ακύρωση των αντεργατικών της σχεδιασμών, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό κυριάρχησε και στις κουβέντες και στα πηγαδάκια που έγιναν με τους εργαζόμενους. Από το γεγονός εξάλλου ότι χειροκρότησαν τη δήλωση των ταξικών δυνάμεων για άμεση συνέχιση της δράση τους, φάνηκε καθαρά ότι οι εργαζόμενοι επικροτούν και στηρίζουν τη δράση του νεοσύστατου Σωματείου. Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η ανάγκη έντασης της μάχης για την οργάνωση του αγώνα τους.

Δύσκολες συνθήκες δουλειάς

Στις συζητήσεις του «Ρ» με τους εργαζόμενους, ανέδειξαν το τεράστιο πρόβλημα της εύρεσης εργασίας, αλλά και των συνθηκών δουλειάς που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Χαρακτηριστικές ήταν οι κουβέντες τους για το ότι οι αποδοχές δε φθάνουν για τα στοιχειώδη έξοδά τους και ότι αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς για να τα βγάζουν πέρα. Ακόμα τονίστηκε μία από τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν. Οτι μέσα από αυτές, η εργοδοσία καθορίζει τις αποδοχές με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι με ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασίας να αμείβονται διαφορετικά. Οι στόχοι της εργοδοσίας προφανείς: Να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν πιο φθηνά εργατικά χέρια, αλλά και να διασπάσει τους εργαζόμενους, διαφοροποιώντας το μισθό τους.

ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Ολοκληρώθηκε σε υψηλές τιμές ο διαγωνισμός

Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έναρξη της λειτουργίας του μοριακού ελέγχου του αίματος σε εννέα κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας μετά από συνεδρίαση της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε από τη Διακομματική Επιτροπή στις αρχές Ιούνη με τις ψήφους των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. στις υψηλές τιμές που καθόρισαν οι δυο ενδιαφερόμενες εταιρείες. Κατά της κατακύρωσης με αυτούς τους όρους τάχτηκε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Επίσης, κατά τάχτηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Οι δύο εταιρείες «μοίρασαν» κατά κάποιον τρόπο τις προσφορές τους για τα εννέα κέντρα μοριακού ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας όμως πάντα τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Τα Κέντρα ΑΧΕΠΑ, Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Πανεπιστημιακού Αλεξανδρούπολης, Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων και Γενικού Λάρισας κατακυρώθηκαν στην εταιρεία «SB Biotechnology Suppliers AE». Τα κέντρα Λαϊκού, Γεννηματά Αθήνας, Ρίου και Βενιζέλειου κατακυρώθηκαν στην κοινοπραξία «Roche Diagnostics (Hellas) Α.Ε. - Katopis Group S.A.».

Ο διαγωνισμός εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης με τις δύο εταιρίες, που μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση 15 ημερών, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου. Στη χτεσινή συνεδρίαση η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθανασία Τζιώκα υπογράμμισε την ανησυχία της για την εφαρμογή στην πράξη του διαγωνισμού αυτού λόγω σοβαρών ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό και στους αναγκαίους χώρους στα κέντρα μοριακού ελέγχου και στις αιμοδοσίες της χώρας.

«ΜΗΧΑΝΙΚΗ» - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Συνεχίζουν την επίσχεση οι οικοδόμοι

Ανυποχώρητα και μαζικά, με την έμπρακτη στήριξη της Ομοσπονδίας τους, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι οικοδόμοι της εταιρείας «Μηχανική», που απασχολούνται στο έργο κατασκευής σήραγγας του ΟΣΕ στην περιοχή Μελίσση. Η εργοδοσία τούς έχει απλήρωτους δύο μήνες και ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Παράλληλα με την ενεργό στήριξη στον αγώνα τους, η Ομοσπονδία Οικοδόμων κάνει ήδη παρεμβάσεις και σε άλλα εργοτάξια της ίδια εταιρείας στη Βόρεια Πελοπόννησο, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τους συναδέλφους τους στη σήραγγα του ΟΣΕ.

ΚΟΠ ΚΚΕ
Εξόρμηση στο λιμάνι

Εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά διοργανώνει στις 6 σήμερα το πρωί η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές θα ενημερώσουν τους επιβάτες για τις θέσεις του ΚΚΕ απέναντι στην ακρίβεια και τους υπεύθυνους γι' αυτήν, που τους στερεί το δικαίωμα στις διακοπές. Ακόμα, για την κατάσταση στα σαπάκια της ακτοπλοΐας, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ