ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
«Αλλά λέμε, άλλα κάνουμε, άλλα πιστεύουμε»...

Την άνοιξη του 1999 το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», με απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πήρε μέρος στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Οι ναύτες του πλοίου, που τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να δηλώσουν ότι δε συμμετέχουν στη δολοφονία ενός λαού, οδηγήθηκαν από την ίδια κυβέρνηση στα ναυτοδικεία! Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά; Γιατί μόλις την προηγούμενη Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ με περίσσεια υποκρισία βγήκε να εκφράσει την ...αντίθεσή του που η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τους προκατόχους της, έστειλε τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» στην Αραβική Θάλασσα, συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, δεν αρκέστηκε στην καταγγελία, αλλά, ξεπερνώντας κάθε όριο «φαρισαϊσμού», κάλεσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει αυτή την επικίνδυνη πολιτική». Ναι, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα εκείνο που σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ παρέδωσε το λιμάνι της Σούδας στους Αμερικανούς δολοφόνους, μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρο διέλευσης και στρατοπέδευσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων, έστειλε εκστρατευτικά ελληνικά στρατιωτικά σώματα σε τρεις ηπείρους, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε κάθε «νεοταξικό σχεδιασμό»... θυμήθηκε ότι αυτή η πολιτική «εμπεριέχει τον κίνδυνο μετατροπής της χώρας μας, από δύναμη ειρήνης, σε μέρος του γενικότερου προβλήματος της περιοχής». Μερικές φορές η κριτική για ένα κόμμα που έχει συνδυάσει την πολιτική του διαδρομή πάνω στο τρίπτυχο «άλλα λέμε, άλλα πιστεύουμε, άλλα κάνουμε» δεν είναι αρκετή για να αναδείξει το μεγαλείο της υποκρισίας του...

Ερωτηματικά από την απόλυση πυροσβέστη

Με απόλυση τιμωρήθηκε οικογενειάρχης συμβασιούχος πυροσβέστης που είχε την ατυχία... ενός καρδιακού επεισοδίου! Αυτό καταγγέλλει η Αχτιδική Επιτροπή Βορείου Εβρου του ΚΚΕ, αναφερόμενη σε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία απολύει και μάλιστα «αζημίως για το Δημόσιο» συμβασιούχο εργαζόμενο στην πυροσβεστική υπηρεσία Ορεστιάδας, επειδή είχε την ατυχία να του παρουσιαστούν προβλήματα στην υγεία του! Ο εργαζόμενος μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε, κρίθηκε ακατάλληλος να επιστρέψει στην εργασία του, από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

Ερωτηματικά προκαλεί και η στάση της τοπικής επιτροπής, η οποία κατά περίεργο τρόπο δεν έλαβε υπόψη της τη γνωμάτευση από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, που ανέφερε ότι ο πυροσβέστης είναι ικανός να επανέλθει στην εργασία του. Γεγονός παραμένει ωστόσο, όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, ότι το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για άλλη μία φορά δείχνει το αποκρουστικό - απάνθρωπό του πρόσωπο, με το οποίο κρατούνται σε διαρκή ομηρία χιλιάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι μπορούν να απολύονται και να στέλνονται στον εφιάλτη της ανεργίας και μάλιστα αζημίως για το Δημόσιο.

Αυτή είναι η ουσία του πράγματος και εδώ φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η υποκρισία των κυβερνήσεων του δικομματισμού, που δε φείδονται υποκριτικών λόγων και επαίνων για τους πυροσβέστες και δη τους εποχικούς, την ίδια ώρα που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να χαντακώνουν τους όρους εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Εμπαιγμός των μητέρων

Μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι λήγει στις 12 του Αυγούστου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τις μητέρες για την τοποθέτηση των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), στο πλαίσιο του νέου τρόπου «χρηματοδότησης» των δομών πρόνοιας των δήμων, ο οποίος επιδοτεί τους γονείς και όχι τους δήμους. Οι περισσότεροι γονείς ούτε καν γνωρίζουν τη διαδικασία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, πέραν του ότι αφορά σε μια μικρή μερίδα αυτών, αφού θυμίζουμε ότι από την επιδότηση αποκλείονται οι άνεργες, οι μετανάστριες, οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι, κλπ. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, στον οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις, κάνει λόγο για «παροχή υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας προς τα παιδιά». Οχι, όμως, προς όλα τα παιδιά, για τα οποία οι γονείς θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν μια θέση σε κάποιο σταθμό.

Ηδη, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την επαρχία για τα ΚΔΑΠ είναι απογοητευτικά, καθώς ωθούνται προς κλείσιμο. Με κλείσιμο απειλούνται σχεδόν όλοι οι μέχρι πρότινος κοινοτικά επιδοτούμενοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είναι βέβαιο ότι ένα νέο βάσανο, ένα νέο χαράτσι περιμένει τους γονείς σαν επιστρέψουν από τις διακοπές τους, καθώς ή δε θα βρίσκουν θέση για το παιδί τους σε κάποιο σταθμό ή θα πρέπει να πληρώσουν το υψηλό αντίτιμο. Αυτό, το υπουργείο Απασχόλησης το λέει «φροντίδα και φιλοξενία»... Εμείς το λέμε εμπαιγμό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία

Κάθε χρόνο οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς - δηλαδή αυτοί που παράγουν και αυξάνουν τον πλούτο της χώρας - υποχρεώνονται από τους κυβερνώντες («πράσινους» ή «γαλάζιους») σε νέες θυσίες για το ...καλό της οικονομίας. Αυτό που αλλάζει, κάθε χρονιά, είναι τα επιχειρήματα. Η παράδοση θέλει τους μέχρι σήμερα πρωθυπουργούς και τους επί των Οικονομικών αρμόδιους υπουργούς τους να δικαιολογούν τα ποικιλόμορφα φοροεισπρακτικά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα την «ανάπτυξη» της οικονομίας και τον «εκσυγχρονισμό» της χώρας, την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών και τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», και άλλα παρόμοια. Το ίδιο σκηνικό ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ και για το 2009, με πρόσχημα - αυτή τη φορά - τη διεθνή οικονομική κρίση αλλά και ...για να μην ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε «καθεστώς επιτήρησης» από την ΕΕ!

Το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι πως η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - λανσάρει τα νέα μέτρα σαν ...«αναγκαία» για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες και για τον απλό λαό. Παροτρύνουν δηλαδή τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους απασχολήσιμους, τους άνεργους να συναινέσουν στις νέες αντιλαϊκές εισοδηματικές, φορολογικές και άλλες πολιτικές τους για το ...καλό τους!

Είναι αλήθεια πως με τις αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας, που διαδέχονται η μια την άλλη, υπήρξε βελτίωση σε ορισμένα μεγέθη της οικονομίας, όχι όμως και βελτίωση για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, ενώ τα ελλείμματα του δημοσίου και ο πληθωρισμός αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς, οι ρυθμοί ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής (ΑΕΠ) μεγάλωσαν, κλπ., το βιοτικό επίπεδο όλων εκείνων που υφίστανται τις θυσίες δε βελτιώθηκε. Ετσι, οι καλύτερες μέρες - για όλους εκείνους που συνέβαλαν στη βελτίωση της οικονομίας - παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες... Και βέβαια, τα προβλήματα της καθημερινότητας όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά αρκετά από αυτά οξύνθηκαν και συνεχίζουν να οξύνονται. Για παράδειγμα, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων μειώνεται, η υπερχρέωσή τους στις τράπεζες αυξάνεται, κλπ.

Οι μόνοι ωφελημένοι από τις εφαρμοζόμενες, «γαλαζοπράσινες», πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας ήταν και παραμένουν οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια και οι συνεταίροι τους - μεγαλοεπιχειρηματίες - στην Ελλάδα. Αυτό το βεβαιώνουν και τα παχυλά κέρδη και υπερκέρδη που εμφανίζουν κάθε χρόνο στους ισολογισμούς τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτό και οι κυβερνώντες - μαζί με όλους εκείνους που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού - βαφτίζουν σαν ...«συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Θέλουν, δηλαδή, σώνει και καλά να μας πείσουν πως το συμφέρον των εκμεταλλευομένων (του εργάτη, του αγρότη, του συνταξιούχου ή και του άνεργου) είναι ταυτόσημο με το συμφέρον των εκμεταλλευτών και των μεγιστάνων του πλούτου.

Με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι πρέπει από τώρα να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε εργασιακό χώρο για να διεκδικήσουν τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και ταυτόχρονα να απορρίψουν οριστικά τα κόμματα - φορείς του ευρωμονόδρομου, ανοίγοντας το δρόμο για τη δική τους λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ