ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Το τσιμεντένιο «τέρας» και το Αλσος

Το σκάμμα του «Ακτορα», με τις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων αριστερά και δίπλα το Αλσος
Το σκάμμα του «Ακτορα», με τις αποθήκες της Γ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων αριστερά και δίπλα το Αλσος
Τσιμεντένιο μεγαθήριο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων χτίζεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους για το μέλλον αυτού του σημαντικού ιστορικού τόπου και «όασης» πράσινου σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων, το συγκεκριμένο οικόπεδο «βρέθηκε» εκτός κάθε απαλλοτρίωσης που γινόταν για την ανάδειξη του Αλσους από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ. Αυτό τεκμηριώνεται και από τα τοπογραφικά διαγράμματα που περιλαμβάνονται στα σχετικά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Σε αυτό το οικόπεδο σήμερα χτίζει η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» ένα 5ώροφο κτίριο, ακριβώς στην «αυλή» του μελλοντικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών, δίπλα στις αποθήκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και κυριολεκτικά δυο βήματα από τα αρχαιολογικά σπαράγματα και το πράσινο αυτού του σπουδαιότατου, όσο και άγνωστου στους περισσότερους, ιστορικού χώρου.

Το χειρότερο είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, αυτή η εξέλιξη δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Διότι στον καθορισμό της ζώνης προστασίας του Αλσους και των όρων χρήσης και δόμησης εντός αυτής το φθινόπωρο του 2004 - με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού - η συγκεκριμένη περιοχή που χτίζει η εταιρεία, καθώς και όμορες σε αυτήν, χαρακτηρίζεται ως «Βιοτεχνικό Πάρκο», όπου ναι μεν απαγορεύονται σειρά οχλουσών δραστηριοτήτων (μάντρες αυτοκινήτων, φανοποιεία, κλπ.), αλλά επιτρέπονται άλλες επαγγελματικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια μέχρι και εμπορικές εκθέσεις. Αντιστοίχως, σε άλλα σημεία της «ζώνης προστασίας» επιτρέπονται ξενοδοχεία, τράπεζες, επαγγελματικά εργαστήρια και εμπορικά καταστήματα (πλην υπεραγορών και πολυκαταστημάτων), κλπ.

Σε πρώτο πλάνο το σκάμμα και ακριβώς από πίσω το στέγαστρο της Ιεράς Οικίας που κατά το ΥΠΠΟ ...δεν «ενοχλείται αισθητικά»
Σε πρώτο πλάνο το σκάμμα και ακριβώς από πίσω το στέγαστρο της Ιεράς Οικίας που κατά το ΥΠΠΟ ...δεν «ενοχλείται αισθητικά»
Το συγκεκριμένο κτίριο ωστόσο βρίσκεται ουσιαστικά στην «καρδιά» του Αλσους και «εισβάλλει» σε αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνει και σε σχετική του Ερώτηση το ΚΚΕ, η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αρνητική στην εξαίρεση του εν λόγω οικοπέδου από την απαλλοτρίωση. Αυτό που τελικά θα αντικρίζει ο επισκέπτης που πλησιάζει το Αλσος από τη λεωφόρο Αθηνών, θα είναι το 5ώροφο κτίριο, κάλυψης 4.500 τ.μ. ανά όροφο και ψηλότερο από το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί δίπλα.

Το οικόπεδο «διέφυγε» των προβλέψεων για απαλλοτρίωση, τόσο κατά την επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους το 2000, όσο και κατά τον καθορισμό χρήσεων γης το 2004. Την άνοιξη του 2007, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή του κτιρίου, θεωρώντας ότι δεν επηρεάζει αισθητικά τα αρχαία κατάλοιπα της Ιερής Οικίας. Ωστόσο, στη φωτογραφία φαίνεται ολοκάθαρα ότι το στέγαστρο που προστατεύει τις αρχαιότητες χωρίζεται μόνο από το μικρό δρομάκι της οδού Δράκοντος, η οποία μάλιστα προβλέπεται να καταργηθεί στο πλαίσιο της ενοποίησης του Αλσους. Ετσι, τόσο η Ιερή Οικία, όσο και άλλες αρχαιότητες (οι οποίες δεν αναφέρονται στην απόφαση), όπως τα λείψανα της Παλαίστρας και του Γυμνασίου, θα αποτελούν, ουσιαστικά, το ...περιβάλλον των γραφείων.

Επιπλέον, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ., στου Ψυρρή και στο Γκάζι, οι «στοχοπροσηλωμένες» χρήσεις γης, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της «όασης» του Αλσους και του μελλοντικού μουσείου, θα ανεβάσουν την αξία γης στα ύψη προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών. Οσοι από τους μικροϊδιοκτήτες και κατοίκους της περιοχής νόμιζαν ότι θα επιστρέψουν σε αυτήν κάποια στιγμή μετά τις απαλλοτριώσεις σε ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον ...απλώς έχασαν.

Μουσικά ταξίδια

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας έχουν συνεργαστεί δύο φορές κατά το παρελθόν σε χειμερινή σεζόν - η πρώτη ήταν 2000/01 και η δεύτερη 2005/06 - σε προγράμματα που σημείωσαν επιτυχία. Φέτος συνεργάζονται για πρώτη φορά σε καλοκαιρινή περιοδεία.

Οι δύο τους μαζί επί σκηνής και ο καθένας στα προσωπικά του προγράμματα, επιλέγουν τραγούδια δικά τους και άλλα αγαπημένα, εναλλάσσοντας συναισθήματα και ατμόσφαιρα. Μαζί τους οι μουσικοί: στο μπάσο ο Μάνος Λούτας, στο μπουζούκι ο Βαγγέλης Μαχαίρας, στα κρουστά ο Νίκος Νταρίλας, στην ακουστική κιθάρα ο Γεράσιμος Σιούρας, στα τύμπανα ο Γρηγόρης Συντρίδης, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Σπύρος Χατζηκωσταντίνου και ο Ντίνος Χατζηιορδάνου στο ακορντεόν. Τις ενορχηστρώσεις υπογράφουν ο Ντίνος Γεωργούντζος και ο Ακης Κατσουπάκης, το φωτιστικό σχεδιασμό ο Γιώργος Τέλλος, ενώ υπεύθυνοι για την επιμέλεια ήχου είναι ο Αρης Κουντούρης και o Παύλος Πανταζόπουλος. Σήμερα το μουσικό ζευγάρι θα βρίσκεται στην Κάρυστο, στην παραλία Κάβου Αετού, το Σάββατο στα Γραβενά, στο Φαράγγι Σπηλαίου και τη Δευτέρα, στη Σπάρτη, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο.

  • Η Μαρία Φωτίου και ο Γιάννης Λεκόπουλος, θα παρουσιάσουν, στο Θέατρο του Κέντρου Ενημέρωσης Περιβάλλοντος και πολιτισμού, στα Τέμπη, τη μουσική παράσταση «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι», με τραγούδια αγαπημένων Ελλήνων συνθετών (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Στ. Ξαρχάκου, Μ. Λοΐζου, Α. Πάνου, Γ. Ζαμπέτα κ.ά.). Μαζί τους οι μουσικοί: Βασίλης Καρακότας (κρουστά, φωνή), Ηλίας Κρομμύδας (ακορντεόν, φωνή), Σταύρος Κρομμύδας (κιθάρα), Πέτρος Παλαβούρας (μπουζούκι).
Εγκαίνια με Μαριβώ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος θα παρουσιάσει για τη χειμερινή περίοδο 2008 - 2009, εγκαινιάζοντας, έναν καινούργιο του χώρο, στο Studio Μαυρομιχάλη, το έργο του Μαριβώ «Η κληρονομιά», σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος ιδρύθηκε το 1995 από τον Μελέτη Γεωργιάδη, τον Ιάκωβο Δρόσο, την Στέλλα Κρούσκα, την Μαίρη Ζαφειροπούλου και τον Φώτη Μακρή. Στην πορεία, μέλη του Νέου Λόγου έγιναν και οι ηθοποιοί Αλίκη Αλεξανδράκη, Διονύσης Μανουσάκης και Παναγιώτα Βλαντή, καθώς και ο συγγραφέας και ηθοποιός, Παναγιώτης Μέντης. Ο Νέος Λόγος, που συμπληρώνει 11 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό θέατρο, αποκτά φέτος δική του στέγη. Το Studio Μαυρομιχάλη βρίσκεται στην οδό Μαυρομιχάλη 134 στα Εξάρχεια.

Ο Ιππότης θέλει την Ορτάνς. Η Ορτάνς, μάλλον θέλει τον Ιππότη. Ο Μαρκήσιος θέλει την Κόμισσα. Η Κόμισσα, μάλλον θέλει τον Μαρκήσιο. Ο Λεπίν θέλει την Λιζέτ. Η Λιζέτ, μάλλον θέλει τον Λεπίν. Στο κέντρο αυτών των «θέλω», μια κληρονομιά 600.000 φράγκων και ένας όρος που ανατρέπει όλες τις σχέσεις και επιβάλλει στους ήρωες την αμφισβήτηση των αισθημάτων τους, και την επαναδιαπραγμάτευση της ίδιας τους της ζωής, με χρηματοοικονομικούς όρους. Με αυτό το υλικό, ο Μαριβώ στήνει το δικό του γνώριμο παιχνίδι της ίντριγκας, των μεταμορφώσεων, των ελιγμών και του έρωτα που είτε ομολογείται, είτε αποκρύπτεται, είτε αγνοείται η ύπαρξή του ακόμα και από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Ενα παιχνίδι, επικίνδυνα μολυσμένο από τη δύναμη του χρήματος, που αφήνει, παρά το αίσιο τέλος, μια στυφή γεύση στα χείλη, τόσο των ηρώων, όσο και των θεατών.

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης. Παίζουν: Πέτρος Σταθακόπουλος, Μαρία Μαλταμπέ, Μαρία Κορδώνη, Δημήτρης Πλειώνης, Φώτης Μακρής και Στέλλα Κρούσκα.

Αρωμα βαλκανικών ήχων

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς (Goran Bregovic) επιστρέφει στη χώρα μας για μια ακόμα χρονιά, σε μια αυγουστιάτικη περιοδεία. Φέτος με τη συνοδεία της «Wedding and Funeral Band», και ενίοτε με 40μελή ορχήστρα και χορωδία, θα μας ταξιδέψει σε γνωστούς και άγνωστους τόπους, μέσα από μια νέα ατμόσφαιρα, πλέκοντας μουσικές από ταινίες και από την τελευταία δισκογραφική δουλειά του «KARMEN with a happy end».

Την Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Καλαβρύτων, ο Goran Bregovic θα παρουσιάσει ένα πανόραμα βαλκανικών ήχων και ρυθμών με το δικό του ιδιαίτερο ερμηνευτικό τρόπο τις μεγάλες προσωπικές του επιτυχίες, αγαπημένα τραγούδια και συνθέσεις που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό και ιδιαίτερα αγαπητό στο ευρύ κοινό του. Μαζί του η Γεωργία Νταγάκη που παρουσιάζει ένα νέο ήχο πιο ζωντανό και ροκ αλλά και ελληνικό, χωρίς να απαρνιέται έτσι τις παραδοσιακές ethnic ρίζες της, καθώς και ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών, που θα προσδώσει στη βραδιά άρωμα Κρήτης.

Κάλεσμα της «Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών»

Η προσωρινή Γραμματεία της «Κίνησης για τη Συσπείρωση Καλλιτεχνών», ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την Κίνηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinsyskal@yahoo.gr. Επίσης, λειτουργεί και το blog της Κίνησης στη διεύθυνση kallitechnes.yooblog.gr.

Στο blog δημοσιεύονται το σχέδιο της Διακήρυξης της Κίνησης, η πρόσκληση για τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιούνη 2008 και τα ονόματα της προσωρινής γραμματείας της Κίνησης. Μπορούν να στέλνονται σχόλια, παρατηρήσεις για τη Διακήρυξη που μπορούν να συμβάλλουν στην τελική της διαμόρφωση, όπως επίσης και προτάσεις για δράσεις και παρεμβάσεις της Κίνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ