ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εκτεταμένες καταστροφές από τη χαλαζόπτωση

Περιοδεία της Σοφίας Καλαντίδου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη Χαλκιδική μετά τη χαλαζόπτωση της Δευτέρας, που κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες (ελαιώνες - κηπευτικά και οπωροφόρα δέντρα)

Την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του ελαιώνα, των οπωροφόρων δέντρων και των κηπευτικών στον κάμπο της Ορμύλιας στη Χαλκιδική, εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης της περασμένης Δευτέρας, διαπίστωσε από κοντά κλιμάκιο του ΚΚΕ, με την βουλευτή του Κόμματος, Σοφία Καλαντίδου.

Στον κάμπο της Ορμύλιας, μετά τη χαλαζόπτωση που κράτησε ένα τέταρτο της ώρας (με χαλάζι σε μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού), έχουν καταστραφεί οι καρποί όλων των καλλιεργειών και οι κορμοί των δέντρων. Αμέτρητες ελιές, μήλα, αχλάδια, νεκταρίνια, δαμάσκηνα είναι πεσμένα στο έδαφος, ενώ όσα έχουν παραμείνει στα κλαδιά των δέντρων είναι χτυπημένα θανάσιμα από το χαλάζι. Οι κορμοί και τα κλαδιά των δέντρων έχουν υποστεί πληγές, που θα γεννήσουν καρκινώματα, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια να είναι μειωμένη. Τα κηπευτικά έχουν, επίσης, καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ζημιές έγιναν και σε θερμοκήπια. Εκτός από τον κάμπο Ορμύλιας, ζημιές έχουν γίνει και στις καλλιέργειες της γύρω περιοχής, δηλαδή σε Καλύβες, Γερακινή, Βατοπέδι, Μεταμόρφωση.

Οι αγρότες στην Ορμύλια και στην περιοχή, αμέσως μετά το χαλάζι, άρχισαν να ραντίζουν με χαλκό για να μη σαπίσουν τα δέντρα, ωστόσο ο καρπός δε σώζεται. Το ράντισμα με χαλκό κοστίζει 50 ευρώ/τόνο, όταν χρειάζεται 1 τόνος για 5 στρέμματα καλλιέργειας. Ενας αγρότης με καλλιέργειες κηπευτικών, σε συζήτηση με την βουλευτή του Κόμματος, σημείωσε ότι η ζημιά είναι 100% και το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον είναι να ξαναοργώσει το χωράφι και να φυτέψει καινούρια καλλιέργεια. Ο Χρ. Στεφανίδης, παλιός αγροτοσυνδικαλιστής, εξήγησε ότι η ζημιά που έχει πάθει η βρώσιμη ελιά, που βγάζει η Ορμύλια, είναι τέτοια ώστε μόνο λάδι μπορεί να γίνει ό,τι περίσσεψε από την καταστροφή. «Φέτος είχαμε πλούσια σοδειά στην ελιά», σημείωσε ο Χρ. Στεφανίδης, «καλύτερη από την περσινή και περιμέναμε να πάμε καλά». Η ζημιά στην ελιά έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη περσινή σοδειά και στα αυξημένα έξοδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών στον ελαιώνα της Ορμύλιας, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, σε δήλωσή της με την ολοκλήρωση της περιοδείας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μετά την ολική καταστροφή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στην περιοχή της Ορμύλιας, οι αγρότες οφείλουν στον κόπο τους, στα παιδιά τους, στον τόπο τους, να κάνουν την απόγνωση απόφαση. Να κάνουν την αγανάκτηση αγώνα. Με βάση την πείρα τους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, όχι μόνο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις 100% για τη ζημιά, που υπέστησαν από το φυσικό φαινόμενο, αλλά και για μία αγροτική πολιτική αντίθετη στην καταστροφική ΚΑΠ, που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν χρόνια τώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Για μία αγροτική πολιτική που θα υπηρετεί τις ανάγκες των αγροτών και θα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης της πατρίδας μας».

Ο αγροτικός κόσμος της Ορμύλιας είναι ανάστατος από το μέγεθος της καταστροφής στις καλλιέργειες. Ο Γιώργος Γκαρλής, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, μιλώντας στο «Ρ» είπε μερικά μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους αγρότες σε αυτή τη φάση. Αυτά είναι:

  • Αμεση διενέργεια ελέγχου της ζημιάς και αποζημίωσής της στο 100%.
  • Αποζημίωση για 2 χρονιές στην περίπτωση που επλήγησαν τα δέντρα και δε θα έχουν καρπό για αυτά τα χρόνια.
  • Πάγωμα για 3 χρόνια της εξόφλησης των δανείων που έχουν παρθεί από την Αγροτική Τράπεζα και σε όσους χρειαστούν νέα δάνεια να δοθούν άτοκα.
  • Παρέμβαση για μείωση των τιμών των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για το ράντισμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη χαλαζόπτωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα...

Ενώ η φτώχεια και η ακρίβεια πλήττουν τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θριαμβολογεί με τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία, δηλώνοντας «αταλάντευτη προσήλωση» στην εφαρμογή του προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει «αταλάντευτα» τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή του προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων επανέλαβε, χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, επιμένοντας να θεωρεί την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική ...αποτελεσματική! Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε τα στοιχεία για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (3,4% στο α΄ εξάμηνο) και την επίσημη μείωση της ανεργίας (στο 6,6% το Μάη του 2008). Με την επιλεκτική δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων, η κυβέρνηση της ΝΔ - εκτός από την προσπάθειά της να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η πολιτική της «αποδίδει» - θέλει να δικαιολογήσει τα αντιδραστικά δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με αιχμές τον περιορισμό των ελλειμμάτων και τη μείωση του πληθωρισμού.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, ακόμα και των φιλοκυβερνητικών βουλευτών - προφανώς για καιροσκοπικούς λόγους υπό τον φόβο των δημοσκοπήσεων που καταδεικνύουν υποχώρηση της κυβερνητικής επιρροής - το υπουργείο Οικονομίας με χτεσινή του ανακοίνωση επιχειρεί τη δικαίωση και επιβεβαίωση των ...ορθών κυβερνητικών επιλογών. Ετσι, σε γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

  • «Τα τελευταία στοιχεία για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας αποδεικνύουν το δυναμισμό που έχουν προσδώσει στην ελληνική οικονομία η οικονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων».
  • «Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από την πορεία της διεθνούς οικονομίας, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ανεργίας»... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους αυξήθηκε με ρυθμό 3,4%, ενώ η ανεργία τον προηγούμενο Μάη υποχώρησε στο 6,6%.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για ...υποχώρηση της ανεργίας, όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων την εμφανίζουν - μαζί με την ακρίβεια - στις πρώτες θέσεις μεταξύ των πιο οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομίας, όμως, δεν περιορίζεται στις θριαμβολογίες για την ...ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών στην οικονομική πολιτική, αλλά προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που μεθοδικά επεξεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία. Σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά υποστηρίζει ότι ...παρά την πρόοδο των τελευταίων χρόνων, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας παραμένει εύθραυστη, ενώ την έξαρση της ακρίβειας την αποδίδει «στη διάρθρωση των αγορών», η οποία, σε συνδυασμό με τις διεθνείς ανατιμήσεις, διατηρεί τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Σε μια νέα επίδειξη πυγμής, η ανακοίνωση καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «απαιτείται συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και αταλάντευτη προσήλωση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ