ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Εμπαίζει και προκαλεί η κυβέρνηση

Προσχηματική, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και κατόπιν εορτής, η απόφαση για τον καθορισμό ανώτατων τιμών στα καύσιμα στα νησιά

ICON

Δείγματα πρόκλησης και κοροϊδίας εξακολουθεί να δίνει η κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, εξαιτίας της ακρίβειας και της αδιάλειπτης κερδοσκοπίας, συνεχώς διογκώνονται και τα μονοπώλια μετρούν ολοένα και μεγαλύτερα υπερκέρδη. Αντί για οποιαδήποτε ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων η κυβέρνηση επιλέγει - για άλλη μια φορά - το δρόμο του εμπαιγμού, προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση ότι κάτι κάνει για τη συγκράτηση των τιμών των υγρών καυσίμων που έχουν φτάσει «στο Θεό». Ταυτόχρονα, κλείνει τα μάτια της στην κερδοσκοπική ασυδοσία των εταιρειών διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών που αντί να μειώσουν τις τιμές στα υγρά καύσιμα - ακολουθώντας τη μείωση που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου - προτιμούν να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου άγγιζε τα 150 ευρώ το βαρέλι, η λεγόμενη μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά διαμορφωνόταν σε 1,271 ευρώ. Τώρα, που η διεθνής τιμή έπεσε στα 113 δολάρια περίπου η «μέση τιμή» της αμόλυβδης «έπεσε» μόλις στα 1,20 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η διεθνής τιμή πετρελαίου, μειώθηκε κατά 24,6%, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, μειώθηκε μόλις... 5,6%! Είναι φανερό, πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών με τρόπο που να προστατεύει αποτελεσματικά τα εισοδήματα των εργαζομένων, για τον απλό λόγο πως κάτι το οποίο προϋποθέτει να θίξει είναι τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χτες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) γνωμοδότησε θετικά στο υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικά ανώτατες τιμές (πλαφόν) στα καύσιμα κίνησης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Το ίδιο το περιεχόμενο της γνωμοδότησης, ευθυγραμμισμένο πλήρως με την κυβερνητική πολιτική και την απροθυμία ουσιαστικά της κυβέρνησης να θίξει τα ιερά και τα όσια των μονοπωλίων, είναι αποκαλυπτικό για το μέγεθος της κοροϊδίας που συντελείται σε βάρος των εργαζομένων. Ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ορισμένες από τις περιοχές για τις οποίες προτείνεται να επιβληθεί πλαφόν, αυτό διαμορφώνεται σε επίπεδα ανώτερα από αυτά στα οποία πωλούνται τώρα τα καύσιμα!

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ προτείνει να επιβληθεί πλαφόν μέχρι τις 31 Αυγούστου - δηλαδή για δεκαπέντε μέρες και αφού οι διακοπές για τους περισσότερους τελειώνουν σήμερα - αύριο - στις εξής περιοχές:

  • Νομός Δωδεκανήσου στην αμόλυβδη και στη σούπερ αμόλυβδη.
  • Νομός Ζακύνθου στην αμόλυβδη.
  • Νομός Ηρακλείου στην αμόλυβδη, τη σούπερ αμόλυβδη και τη σούπερ.
  • Νομός Κέρκυρας και νομός Κεφαλονιάς στα τέσσερα προϊόντα.
  • Νομός Κυκλάδων στην αμόλυβδη και τη σούπερ.
  • Νομός Λασιθίου, νομός Λευκάδας, νομός Ρεθύμνου, νομός Χανίων στην αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη και σούπερ.
  • Νομός Λέσβου σούπερ αμόλυβδη και σούπερ.
  • Νομός Χίου αμόλυβδη και σούπερ αμόλυβδη.

Το πλαφόν θα προσδιοριστεί με βάση τη μέση τιμή της Αττικής, στην οποία προστίθενται ακόμη 5,5 λεπτά ανά λίτρο ως κόστος μεταφοράς στα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις μέσες τιμές που προέκυψαν από τις τιμοληψίες του υπουργείου στο νομό Αττικής την προηγούμενη βδομάδα οι ανώτατες τιμές για τις παραπάνω περιοχές διαμορφώνονται σε:

  • 1,247 ευρώ για την αμόλυβδη.
  • 1,443 ευρώ για τη σούπερ αμόλυβδη.
  • 1,327 ευρώ για τη σούπερ.
  • 1,373 για το ντίζελ κίνησης.

Κι αν έτσι κι αλλιώς είναι κοροϊδία να κάνει λόγο η κυβέρνηση για πλαφόν κατόπιν εορτής, όταν επί μήνες παρακολουθούσε τους κερδοσκόπους να εκτινάσσουν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης, η κοροϊδία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν διαπιστώνεται ότι σε τουλάχιστον πέντε από τους νομούς στους οποίους προτίθεται να επιβάλλει πλαφόν, αυτό είναι υψηλότερο από την τιμή που καταγράφτηκε χωρίς πλαφόν! Για παράδειγμα στο νομό Ζακύνθου η αμόλυβδη πωλούνταν την προηγούμενη εβδομάδα 1,241 ευρώ (πλαφόν: 1,247), στο νομό Ηρακλείου το ντίζελ πωλούνταν στα 1,348 και στην Κέρκυρα 1,364 (πλαφόν: 1,373), στις Κυκλάδες η σούπερ πωλούνταν την προηγούμενη εβδομάδα στα 1,29 ευρώ και στη Λέσβο 1,317 (πλαφόν: 1,327).

ΟΣΕ
Καθυστερήσεις δρομολογίων

Καθυστέρηση στην έναρξη των νέων δρομολογίων του ΟΣΕ, με ηλεκτροκίνηση, από το Λιτόχωρο Πιερίας μέχρι τη Λάρισα, προανήγγειλε χτες η διοίκηση του Οργανισμού. Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, η καθυστέρηση οφείλεται στην «επανειλημμένη κοπή των καλωδίων της ηλεκτροκίνησης» (έγινε στις 11 και 12 Αυγούστου από αγνώστους), ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ο Οργανισμός έχει υποβάλει ήδη μήνυση κατά αγνώστων για κόψιμο (δολιοφθορά) των καλωδίων. Το δίκτυο βρίσκεται σε δοκιμές λόγω του ότι επρόκειτο να συνδεθεί με την ηλεκτρική τάση, ενόψει της προγραμματισμένης για το τέλος Αυγούστου έναρξης λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης από το Λιτόχωρο μέχρι τη Λάρισα.

Κατασχέθηκαν 2,4 τόνοι τρόφιμα

Στην κατάσχεση 2.408,4 κιλών διαφόρων τροφίμων ζωικής προέλευσης κατά το μήνα Ιούλιο προχώρησαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Νομαρχίας, τον περασμένο μήνα κατασχέθηκαν:

  • 722 κιλά τυρί γκούντα προέλευσης Γερμανίας της «Dintro MON. ΕΠΕ» από αποθήκες ψυγείων στη Δραπετσώνα λόγω ελλιπών και ασαφών ενδείξεων.
  • 476 κιλά διάφορα είδη αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων από το σούπερ μάρκετ της «Αφοί Βερόπουλοι ΑΕΒΕ» στη Δραπετσώνα λόγω διατήρησης των προϊόντων σε θερμοκρασίες εκτός ορίων.
  • 390 κιλά διάφορα κρέατα από την εταιρεία «Στ. Νίκας & ΣΙΑ ΕΕ» στην Κρεαταγορά του Ρέντη λόγω λήξης ορίου συντήρησης
  • 190 κιλά τυρί από το κατάστημα του Ν. Σαρακατσάνου στον Πειραιά λόγω απουσίας κωδικού αριθμού έγκρισης.
  • 121 κιλά αβγά παραγωγής «Αφοί Κούρσου ΟΕ» που βρέθηκαν στο νοσοκομείο «Τζάνειο», λόγω απουσίας του διακριτικού αριθμού εκτροφής του παραγωγού σε κάθε αβγό.
  • 90 κιλά φιλέτο κοτόπουλο προέλευσης Ολλανδίας από την εταιρεία «Αφοί Χαραλαμπόπουλοι ΟΕ» στην Κρεαταγορά του Ρέντη, λόγω αναγραφής δύο ημερομηνιών λήξης ως νωπό και ως κατεψυγμένο, χωρίς να αναγράφει εάν είναι νωπό η κατεψυγμένο.
  • 85 κιλά κοτόπουλα νωπά ολόκληρα ελληνικής προέλευσης από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, λόγω λήξης ορίου συντήρησης.
  • 80 κιλά νωποί και κατεψυγμένοι μηροί κοτόπουλου από το κρεοπωλείο της εταιρείας «Ζαντιώτης ΕΠΕ» στον Πειραιά, λόγω λήξης ορίου συντήρησης.
  • 74 κιλά κοτόπουλα Ιταλίας και ελληνικά ερίφια από το κρεοπωλείο της εταιρείας «Κ.& Γ. Μπαζουράκης ΟΕ» τα οποία αν και νωπά φυλάσσονταν στην κατάψυξη με αρχόμενη αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων.
  • 71,2 κιλά διάφορα τρόφιμα από το κατάστημα πώλησης κατεψυγμένων στο κατάστημα της Μακρογιάννη Σ. στη Δραπετσώνα, λόγω αρχόμενης αλλοίωσης των οργανοληπτικών χαρακτήρων.
  • 54 κιλά γαρίδες αποφλοιωμένες αλλά και ολόκληρες καθώς και καλαμάρια ροδέλες από το σούπερ μάρκετ της «Καρφούρ Μαρινόπουλος ΑΕ» στην Αγιά Σοφιά Πειραιά, λόγω αρχόμενης αλλοίωσης των οργανοληπτικών χαρακτήρων.
  • 50 κιλά χοιρινό φιλέτο κατεψυγμένο, προέλευσης Ισπανίας, από την εταιρεία «Αφοί Βαφειά ΑΕΒΕ» στην Κρεαταγορά του Ρέντη, λόγω παραπλάνησης του καταναλωτή (αναγραφή χοιρινό φιλέτο ενώ το προϊόν αποτελεί παρασκεύασμα).
  • 5,2 κιλά μανούρι από το κατάστημα «Μανδραγόρας», λόγω αλλοίωσης των οργανοληπτικών χαρακτήρων του προϊόντος.

Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά έχουν κατασχεθεί συνολικά 74,9 τόνοι τροφίμων ζωικής προέλευσης που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ