ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική πανσέληνος

Μουσικό σύνολο «Κέλσος»
Μουσικό σύνολο «Κέλσος»
Οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας ανοίγουν αύριο τις πύλες τους στην αυγουστιάτικη πανσέληνο και στο κοινό, με συναυλίες κλασικής και έντεχνης μουσικής. Με ελεύθερη είσοδο και συναυλία υποδέχεται την πανσέληνο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο παρατείνει τη λειτουργία των εκθεσιακών χώρων του στις Συλλογές Γλυπτών και Προϊστορικών έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Στις 9.30 μ.μ. θα δοθεί συναυλία κλασικής και έντεχνης μουσικής με το Ελληνικό Τρίο, στον κήπο του εσωτερικού αιθρίου του. Το μουσικό σχήμα, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Φωτόπουλου, θα παρουσιάσει έργα Μπαχ, Κ. Κυδωνιάτη, Μ. Χατζιδάκι, Μπετόβεν κ.ά.

Ανοιχτός θα παραμείνει και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης από τις 7 μμ - 1.30 πμ με ελεύθερη είσοδο. Απαγορεύονται ωστόσο τα φαγητά, τα ποτά και τα μουσικά όργανα.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας εμφανίζεται το συγκρότημα «Acies Quartett». Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, στο Ναό Οκταβίας, το σύνολο «Trio Tritonous Ensemble». Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας οι «Art Of Brass Vienna Ensemble». Σημειώνεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Νεμέας και της Αρχαίας Κορίνθου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, από τις 8.30 μμ έως 12 τα μεσάνυχτα.

Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διοργανώνει συναυλία του συνόλου παλαιάς μουσικής «Κέλσος» στην αυλή του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη, που θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 6 μμ έως τις 9 μμ. Η αυλή του Μουσείου, ένας εξαίρετος φυσικός εξώστης με θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού, αποτελεί ιδανικό χώρο για τη βραδιά της πανσελήνου. Το μουσικό σύνολο «Κέλσος» θα ερμηνεύσει έργα Ευρωπαίων συνθετών του 16ου και του 17ου αιώνα, με ταυτόχρονη προβολή έργων τέχνης της εποχής και ιστορική αφήγηση. Η βραδιά περιλαμβάνει ακόμη σύγχρονη ελληνική μουσική και παραδοσιακούς σκοπούς διασκευασμένους για τα μουσικά όργανα εποχής που χρησιμοποιούν οι μουσικοί. Είσοδος ελεύθερη.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημά της «Primavera en Salonico», εμφανίζεται (9μ.μ.) στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Είσοδος ελεύθερη.

«Χάρτινο το φεγγαράκι» και στην Καρδίτσα, όπου η ΛΔ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί (8μ.μ.) στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα στην αρχαία Μητρόπολη, στο Μοσχάτο Ν. Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Ωδείο Καρδίτσας, καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας. Με ελεύθερη είσοδο οι σολίστες της όπερας Mariana Leka - soprano, Eriona Gjyzeli - soprano, Merita Tershana - pianoforte και Isak Shehu - tromba θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα και άριες από συνθέσεις και γνωστές όπερες, όπως Μποέμ, Τραβιάτα, Ριγκολέτο, Γάμοι του Φίγκαρο κ.ά.

Οι «Πέρσες» περιοδεύουν

Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου περιοδεύει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας («Θεσσαλικό Θέατρο»). Στις 19/8 θα βρίσκεται στη Βέροια στο «θέατρο Αλσους», στις 20/8 στις Συκεές στο θέατρο «Μάνος Κατράκης», στις 22/8 στην Καβάλα στο «Θέατρο Φιλίππων» και στις 24/8 στο Βόλο στο «Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο».

Το αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου, δοξάζει τον ηρωικό πατριωτικό πόλεμο των Ελλήνων, διεκτραγωδεί την οδύνη των Περσών για τη συντριβή τους στη Σαλαμίνα, και διά στόματος των Περσών, «προειδοποιεί» την Αθήνα για τους κινδύνους κάθε επεκτατικής πολιτικής. O Αισχύλος στους «Πέρσες» δε χρησιμοποιεί κάποιο μύθο. Υλικό του είναι τα ιστορικά γεγονότα, που όμως τα ανάγει σε ποιητικό «μύθο». Η υπόθεση των «Περσών» διαδραματίζεται στα Σούσα, πρωτεύουσα της Περσίας. Στον αυτοκρατορικό θρόνο βρίσκεται ο Ξέρξης. Ηρωες του έργου είναι ο Ξέρξης, η μητέρα του Ατοσσα, το φάντασμα του Δαρείου, πατέρα του Ξέρξης, και ο Χορός των Γερόντων - συμβούλων του βασιλιά.

Η τραγωδία παρουσιάζεται σε μετάφραση Κώστα Λάνταβου, σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη, μουσική Νίκου Κυπουργού, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου, βίντεο Μάκη Χασάπη. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Σοφοκλής Πέππας, Εύα Κοταμανίδου, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Μάνος Ζαχαράκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Αλέξανδρος Μπαλαμιώτης, Βάια Ουγιάρου, Τατιάνα Παπαμόσχου, Γιάννης Τσορτέκης, Αλμπέρτο Φάις.

Κιθάρα και συναίσθημα

«Μπορείς να κάνεις μια κιθάρα να κλάψει, να γελάσει, να ψιθυρίσει. Μπορείς να παίξεις μία, μόνο, νότα στην κιθάρα και ο κόσμος να συγκλονιστεί, αν είναι η σωστή νότα, στο σωστό χώρο, παιγμένη από το σωστό άνθρωπο...». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο θρυλικό Βρετανό κιθαρίστα Gary Moore, που πραγματοποιεί μια μοναδική εμφάνιση, στις 13 Σεπτέμβρη, στο Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε - Κβον - Ντο). Καλλιτέχνης απρόβλεπτος και ανατρεπτικός, που μας έχει προσφέρει αξέχαστα «ταξίδια» από τη ροκ και την τζαζ, στην μπλουζ και την κάντρι κι ακόμα παραπέρα, χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική ικανότητά του να αφομοιώνει διαφορετικά είδη μουσικής. Στο ενεργητικό του μουσικού με τη σαραντάχρονη δημιουργική πορεία περιλαμβάνονται πάνω από 30 δισκογραφικές κυκλοφορίες και ιστορικές συνεργασίες: Thin Lizzy, Skid Row, Colosseum II, Philip Lynott, Peter Green, Dr. Strangely Strange, Ginger Baker, Beach Boys, Ozzy Osbourne, Traveling Wilburys (George Harrison, Jeff Lynne, Tom Petty και Bob Dylan, Andrew Lloyd Webber...

Η μουσική του Gary Moore χαρακτηρίζεται από πάθος, συναίσθημα, μελωδίες και μια πηγαία αγάπη για την μπλουζ. Αντίθετα με πολλούς κιθαρίστες της δεκαετίας του '80 που επί σκηνής επιδίδονταν σ' ένα freestyle κιθαριστικό σόλο, ο Gary Moore στα live του δεν παρασυρόταν σε επιδεικτικά σόλο αν δεν υπηρετούσαν το τραγούδι. Το σόλο της κιθάρας του στο «End of the World» αποδεικνύει τη διαχρονικότητα αυτού του κιθαρίστα που ακόμα και σήμερα υπηρετεί με αγάπη και πάθος την μπλουζ.

«Γαϊτανάκι» αριστοφανικών ρόλων

«Αριστοφανικό γαϊτανάκι»
«Αριστοφανικό γαϊτανάκι»
Δεκαπέντε ήρωες του Αριστοφάνη ζωντανεύει η παράσταση «Αριστοφανικό Γαϊτανάκι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη, κείμενα - μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρέζη, φωτισμούς Μαρίας Δερμιτζάκη, μουσική επιμέλεια Γιάννη Αναστασόπουλου. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Δελή, Τζορτζ Ντάνιελ, Γιάννης Αναστασόπουλος.

Τα κείμενα αντλούνται από τα αριστοφανικά έργα «Πλούτος», «Ειρήνη», «Λυσιστράτη», «Εκκλησιάζουσες» και «Ορνιθες». Ενας άνδρας, μια γυναίκα, σύγκρουση, χημεία. Σύζυγοι, εραστές, γονείς, τέκνα, θεοί και θνητοί. Χιλιάδες χρόνια μετά... μία απολαυστική ποικιλία κωμικών καταστάσεων από το μεγάλο σατιρικό ποιητή. Χρεμύλος - Πενία - Γριά, Κόρη - Τρυγαίος - Ερμής, Λυσιστράτη - Κινησίας - Μυρρίνη, Πραξαγόρας - Βλέπυρος - Γριά - Νέος. Η παιδεία, ο πόλεμος, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η πολιτική φαυλότητα, ο πλούτος, η φτώχεια, η βλαβερή για τη χώρα και το λαό εξουσία.

Ο Γιώργος Αρμένης, αριστοφανικός ηθοποιός με τη σκηνοθετική κληρονομιά του Κάρολου Κουν, καθοδηγεί την κωμική ηθοποιό Ελένη Καστάνη. Στον Αριστοφάνη, σημειώνει ο Γιώργος Αρμένης, «οι άνθρωποί είναι ζωντανοί και γι' αυτό είναι σύγχρονοί μας. Ζουν σε κάποιο δρόμο δίπλα μας, πίνουν το κρασί τους στην ταβέρνα κάτω από την Ακρόπολη, συζητούν πολιτικά στο καφενείο, θορυβούν στη Βουλή, τσακώνονται στα δικαστήρια, βασανίζονται από τους συζύγους τους. Απογοητεύονται από το παιδί τους, σχολιάζουν τους πολιτικούς, χαχανίζουν στις επιθεωρήσεις και διασκεδάζουν με τους μεγαλόστομους και σοβαροφανείς του κόσμου τούτου! Αυτοί είναι οι αριστοφανικοί άνθρωποι. Αυτοί είμαστε εμείς»!

Η παράσταση θα παιχτεί και στην Κύπρο, στο Φεστιβάλ Κωμωδίας, στη Γαλλία και στην Ισπανία.

KYMH
Προς τιμήν της Νανάς Καλιανέση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κύμης, τη Δευτέρα 18 Αυγούστου, στις 9.30 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας, προς τιμήν της Νανάς Καλιανέση, πρώην εκδότριας του «Κέδρου», αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το Χοροθέατρο «Ηρος Αγγελος» παρουσιάζει στις 22/8 στον πύργο Μπαζαίου και στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Νάξου τις «ασκήσεις ετοιμότητας ΙΙΙ». Στις «ασκήσεις ετοιμότητας ΙΙΙ», ο χορογράφος Πέτρος Γαλλίας, ο χορευτής Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο ηθοποιός Χρίστος Λύγκας και ο τσελίστας Κωστής Θέος, εμπνέονται και αφιερώνουν στον κορυφαίο χορευτή του 20ού αιώνα, Β. Νιζίνσκι, που πρόλαβε στη σύντομη και θυελλώδη πορεία του, να εμφυσήσει την αντίληψη του μοντέρνου στην τέχνη του χορού.

Στις 22 και 23/8 στο Αθλητικό Κέντρο Ν. Ρυσίου, θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Σταφυλιού». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αλλά και λαϊκό γλέντι. Στις 23/8 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ρεμπέτικα, παραδοσιακά, λαϊκά, με τον Αγάθωνα. Μαζί του οι: Ηλίας Πίγγας (μπουζούκι), Δημήτρης Θεοδωράκης (βιολί), Παύλος Χιονίδης (ακορντεόν), Χρήστος Φωτόπουλος (κιθάρα), Νίκος Ιακωβίδης (ούτι). Ερμηνεία: Κώστας Βουτηράς, Θεοδώρα Νταλγκά, Κατερίνα Στεργιανίδου. Είσοδος ελεύθερη.

Για πρώτη φορά στο νομό της Αττικής διοργανώνεται Διεθνές Φεστιβάλ Χορών «Χορευτές του κόσμου» με τη συμμετοχή τριακοσίων χορευτών από δέκα χώρες (Αρμενία, Γεωργία, Βουλγαρία, Τουρκία, Παλαιστίνη, Ινδία, Σιέρα Λεόνε, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα). Θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αγίου Στεφάνου από 3 μέχρι 7 Σεπτέμβρη, στο Θέατρο Πολιτών (Λεωφ. Μαραθώνος - Αγιος Στέφανος). Στόχος της διοργάνωσης είναι όλοι οι πολίτες να γνωρίσουν τον πολιτισμό λαών από διαφορετικές χώρες, να υπάρξει συνεργασία και με άλλους δήμους της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ