ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /36
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΔΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, τα μέλη της ΚΟΒ Θησείου, στην οποία ανήκε, πρόσφεραν 36.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των 200 πατριωτών συγκρατουμένων μου στο Χαϊδάρι από όπου τους πήραν την 1η Μάη 1944 οι Γερμανοί κατακτητές και τους εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μανώλης Χνάρης

* * *

Φωτ.

Στις 2 Μάη έκλεισαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΩΤΗΡΗΣ ΞΥΔΕΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Τρεις Γέφυρες», 30.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

φΩΤ.

Ο αγωνιστής και αγαπημένος μου ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ πιάστηκε την 1η Μάη 1944 και μεταφέρθηκε στο Νταχάου της Γερμανίας.

Εφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1994.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 50.000 δρχ. στην ΚΝΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου.

Η συντρόφισσά του Πόπη Τσουκαλά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΚΙΜΩΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, καθώς και στη μνήμη των 200 αξέχαστων παλικαριών, που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς και Ελληνες συνεργάτες τους την Πρωτομαγιά του 1944, προσφέρω 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στη «Δημοκρατική Μέριμνα».

Χρύσα Ιωαννίδου

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Καλλιόπη Παπαδοπούλου προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., στη μνήμη του θείου της ΗΛΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ,στελέχους του ΚΚΕ από την ίδρυσή του, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944, με τους 200 αγωνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, καθώς και στη μνήμη του αδελφού της ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Κατοχή.

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΜΑΡΤΖΗ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο Γιώργος Ανανίδας προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου Αττικής, 5.000 δρχ.

* * *

Πενήντα εφτά χρόνια ΕΠΟΝ. Στη μνήμη των χιλιάδων νέων, που έφυγαν πολεμώντας τους φασίστες! Κουράγιο στους γερόντους και στις γερόντισσες, που μείνανε άλλοι χωρίς μάτια και άλλοι χωρίς χέρια και πόδια, αλλά με ακμαίο το ηθικό! Προσφέρω στην ΚΝΕ που συνεχίζει τον αγώνα 100.000 δρχ.! Και 20.000 δρχ. στον «Οδηγητή».

Δέσποινα Φούκα - Ριζέ, ΕΠΟΝίτισσα από τα χωριά της Ρούμελης

* * *

Φωτ.

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΑΡΕΤΣΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από την Ελαφο Λάκκας Σουλίου, δάσκαλος, απόφοιτος της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ, επιτελής του 24ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και αξιωματικός του ΔΣΕ στα τμήματα του Πετρίτη, έμεινε πιστός στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τότε που έφυγε από τη ζωή, ο εξάδελφός του, συγχωριανός και συναγωνιστής του Κώστας Βλάχος πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο - στις 19 Γενάρη 1997 - του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΣΩΚΡΑΤΗ ΛΟΓΔΑΝΙΔΗ από το Μεσόβουνο Εορδαίας, ο οποίος έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας, 15.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από την Πτολεμαΐδα, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία.

Πέθανε στις 2 Φλεβάρη 1997.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, η συντρόφισσά του Ροζαλία, τα παιδιά και τα εγγόνια του πρόσφεραν στη μνήμη του 20.000 δρχ., στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαΐδας.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αξέχαστης ΕΥΔΟΞΙΑΣ, που μας άφησε χρόνους στις 31 Αυγούστου 1990, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στη ΝΕ Γρεβενών.

Ιωάννης και Βασιλίκα Σιδηροπούλου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο της αγαπημένης συζύγου μου ΝΤΙΝΑΣ Σταμούλη - ΚΑΡΥΔΟΥ. Σπούδασε γιατρός - παθολόγος στην Τσεχοσλοβακία, όπου βρέθηκε μαζί με άλλα παιδιά την περίοδο του Εμφυλίου.

Μετά τον επαναπατρισμό της ως γιατρός, πρόσφερε με αφοσίωση τις υπηρεσίες της σε όσους τη χρειάστηκαν, οι οποίοι την περιέβαλαν με απεριόριστη αγάπη.

Αντί για μνημόσυνο, πρόσφεραν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο κόμμα που αγωνίζεται ακούραστα για τα δίκαια των εργαζομένων και το σοσιαλισμό.

Α. Καρύδης

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μελών του ΚΚΕ: ΓΙΩΡΓΟΥ, ΚΩΣΤΑ και ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΚΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΚΑΓΚΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Γ. Χαλκίδη» Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης, 15.000 δρχ.

Νόστιμη Μαυρουδή

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΓΓΕΛΟΥ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ, της θείας μου ΠΑΣΧΑΛΙΝΑΣ Υφαντούδη ΜΠΑΛΑΣΙΔΟΥ από το Βερτίσκο Λαγκαδά και του συναδέλφου μου και φίλου ΒΛΑΣΗ ΚΑΛΠΑΚΗ, καπνεργάτη από την Ξάνθη, προσφέρω 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Σταυρούπολης.

Αθανάσιος Αντωνιάδης

* * *

Φωτ.

Ο ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1927. Πέθανε στις 16 Απρίλη 1983.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η σύζυγός του Κούλα Παπαδοπούλου πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη» 100 μάρκα.

* * *

Φωτ. 2

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΥΓΕΤΙΔΗΣ σκοτώθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1983. Η γυναίκα του ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΥΓΕΤΙΔΟΥ πέθανε στο Νέο Καύκασο Φλώρινας το 1995.

Στη μνήμη τους και αντί για μνημόσυνο, η Κούλα Παπαδοπούλου πρόσφερε 50 μάρκα στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 10 Απρίλη 2000 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Βαβούρι Θεσπρωτίας. Το 1934 μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη εγκαταστάθηκαν και δούλευαν στα Δολιανά Ηπείρου. Εκεί οργανώθηκαν στον πυρήνα του ΚΚΕ στην εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41. ΕΑΜίτης στην Κατοχή και αντάρτης του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ως την Απελευθέρωση, πολέμησε τους κατακτητές. Μαχητής του ΔΣΕ από το 1947, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, παντρεύτηκε εκεί την Αθηνά Μπότσαρη και είχε δυο παιδιά.

Επαναπατρίστηκε το 1983. Εμεινε πιστός στην ιδεολογία του ως το τέλος της ζωής του.

Τιμώντας τη μνήμη του, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Η γυναίκα του Αθηνά

Τα παιδιά του Γιάννης - Κωνσταντίνα

Η νύφη του Αγάπη

Ο γαμπρός του Ανδρέας και τα πέντε εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ. Για την αντιστασιακή δράση του, καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο σε ισόβια. Αφέθηκε ελεύθερος το 1961 και συνέχισε τους αγώνες του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελισάβετ και τα παιδιά του Γιώργος, Δημήτρης και Ελβίρα Ελευθεριάδου προσφέρουν 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συζύγου μου ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τάκης Αδαμίδης

* **

Φωτ.

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ γεννήθηκε το 1920. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1942 και το 1944 υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή.

Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στο ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Θεοπούλα πρόσφερε στη μνήμη του 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 6 Μάη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο της αγαπημένης συζύγου μου ΕΥΤΥΧΙΑΣ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτριας του ΔΣΕ.

Στη μνήμη της, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Πάντα θα τη θυμάμαι με αγάπη για τα χρόνια που ζήσαμε μαζί.

Στέργιος Σιδέρης

* * *

Στη μνήμη των ΒΑΣΙΛΗ και ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΚΑΒΑΣΤΟΓΙΑΝΝΗ, οι οποίοι στη ζωή τους αγωνίζονταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τα παιδιά τους Ελένη και Αγγελος πρόσφεραν 25.000 δρχ. στην ΑΕ Παγγαίου και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

ΦΩΤΟ

Εφυγε από κοντά μας στις 2 Φλεβάρη 2000 ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1921. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη και από φτωχή αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πιάστηκε από τους Γερμανούς το 1943 και φυλακίστηκε στο Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη. Διέφυγε και πέρασε στην παρανομία ως την Απελευθέρωση. Υπηρετώντας στο 101 Τάγμα, βοηθούσε ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες να φύγουν για το βουνό. Το 1947, με εντολή της τοπικής οργάνωσης, κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας από το τέλος του Εμφύλιου στην Πολωνία, επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1984. Συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του ΚΚΕ και των οργανώσεων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της ΠΕΕΠΠ Αλεξανδρούπολης, συνεπής στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η συντρόφισσα της ζωής του Αναστασία Στρατάκη και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Ο παλαίμαχος αγωνιστής ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΑΧΟΥΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1936, που έφυγε από κοντά μας στις 17 Απρίλη 1999, γεννήθηκε το 1910. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία. Πήρε μέρος στον πόλεμο στα βουνά της Αλβανίας και την Ανοιξη του 1942 συγκρότησε στον Ολυμπο την πρώτη αντιστασιακή ομάδα. Με τα τμήματα του ΕΛΑΣ πολέμησε τους κατακτητές. Στον Εμφύλιο, είχε το βαθμό του λοχαγού του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, δούλεψε στην παραγωγή, δημιούργησε οικογένεια και επέστρεψε στην πατρίδα το 1978.

Ζούσε στην Πτολεμαΐδα.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πόλης Πτολεμαΐδας, 30.000 δρχ.

Η σύζυγός του Νίκη και οι τρεις κόρες του

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από το θάνατο - στη Σόφια - του ΣΤΥΛΟΥ ΑΔΑΜΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1921 στο Βατούμ του Καυκάσου, όπου τελείωσε Επαγγελματική Σχολή. Τον Αύγουστο του 1939 έρχεται στην Ελλάδα, μεσολάβησε ο πόλεμος και δεν κατόρθωσε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια. Στην Κατοχή, συνδέθηκε με στελέχη του ΚΚΕ στη Μακεδονία και εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ στο Νομό Κιλκίς.

Διώχτηκε, μετά τη Βάρκιζα, πέρασε στην παρανομία και στα τέλη του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ στην περιοχή Κρουσίων. Τοποθετήθηκε διοικητής λόχου στην 20ή Ταξιαρχία. Τον Ιούνη του 1949, τραυματίζεται σε μάχη στην περιοχή Μουριές και περνά στη Βουλγαρία. Εκεί σπούδασε μηχανικός, για αρκετά χρόνια δούλεψε σε διάφορα εργοστάσια της Σόφιας ως αρχιμηχανικός και δημιούργησε οικογένεια.

Στη μνήμη του, προσφέρω στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Λεωνίδας Παπαδόπουλος (Μαυράκης)

* * *

fvto

Το Φλεβάρη του 2000 πέθανε και κηδεύτηκε στο χωριό Αγία Ευθυμία Φωκίδας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΔΑΣ, οπαδός του ΚΚΕ και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Ωρωπού Αττικής, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γεράσιμος Ζορμπάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ