ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Ζωντάνεψαν οι μνήμες...

Ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς και τους εκτελεσμένους πατριώτες από τους ναζί κατακτητές στις 17 Αυγούστου 1944

Ο Δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ενώ καταθέτει στεφάνι
Ο Δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ενώ καταθέτει στεφάνι
«Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας». Με αυτή τη γεμάτη αποφασιστικότητα υπόσχεση να ξεχειλίζει στα χείλη των συναγωνιστών, των συγγενών, των γειτόνων, των κατοίκων της αιματοβαμμένης Κοκκινιάς, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή το απόγευμα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ, παράρτημα Κοκκινιάς-ΔΣΕ, για τους εκτελεσμένους πατριώτες από τους ναζί κατακτητές στις 17 Αυγούστου 1944.

Στις 6.30μ.μ. ο δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς των εκτελεσμένων, συναγωνιστές τους και κάτοικοι της πόλης, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Νικολάου από όπου ξεκίνησαν οι καταθέσεις στεφάνων στα σημεία που εκτελέστηκαν πατριώτες.

Αν και πέρασαν 64 χρόνια από τη μαύρη εκείνη Παρασκευή της 17ης Αυγούστου, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σε κάθε σημείο που γινόταν κατάθεση στεφάνων ζωντάνευαν μνήμες από τη θηριωδία των φασιστών και των ντόπιων συνεργατών τους αλλά και τον ηρωισμό των παλικαριών. Σε κάθε στάση οι παλαιότεροι θυμούνταν τα φρικτά βασανιστήρια αλλά και τη γενναιότητα με την οποία οι μελλοθάνατοι αρνούνταν να καταδώσουν τους συντρόφους τους, έφτυναν τους βασανιστές τους και οδηγούνταν με το κεφάλι ψηλά στην εκτέλεση.

Στάση και κατάθεση στεφάνων σε κάθε σημείο που έγιναν εκτελέσεις. Στα Αρμένικα όπου εκτελέστηκαν 50, στην πλατεία Αθηνάς Μαύρου που φέρει και το όνομα της αγωνίστριας, στην πλατεία Δαβάκη... Τελευταίος σταθμός η Μάνδρα του Μπλόκου όπου εκτελέστηκαν η Διαμάντω Κουμπάκη μαζί με 76 ακόμα πατριώτες.

Ο κόσμος ενώ παρακολουθεί τις εκδηλώσεις
Ο κόσμος ενώ παρακολουθεί τις εκδηλώσεις
Στην ομιλία του ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, αφού επισήμανε την ανάγκη να διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία της πόλης, τόνισε: «Τίποτα δε θα ξεχαστεί. Για να πάψει το φίδι να γεννάει τα αυγά του». Και το φίδι, όπως ανέφερε, δεν είναι άλλο από τον ιμπεριαλισμό και την πλουτοκρατία. Αφού αναφέρθηκε στις φλόγες του πολέμου που καλύπτουν σήμερα λαούς που μέχρι χτες ζούσαν μονιασμένοι, στον ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που με την πολιτική τους άναψαν το φιτίλι, τόνισε πως «πρέπει να αντισταθούμε σ' αυτούς που έχουν κάθε συμφέρον να δυναμιτίζουν τον πόλεμο», αλλά και «να απαντήσουμε και σε κάθε σκευωρία εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό».

«Στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, υπογράμμισε ο Στέλιος Μπενετάτος, τον θρήνο ακολούθησαν τα προσκλητήρια, με τα χωνιά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, για εκδίκηση, για αντίσταση. Η αντίσταση δεν είναι μόνο υπόθεση τιμής αλλά και ζωής για τους λαούς όλου του κόσμου. Αντίσταση σε ό,τι βάρβαρο και ιμπεριαλιστικό μάς περιβάλλει».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς αφού εξιστόρησε όλα τα γεγονότα της μαύρης εκείνης Παρασκευής του '44, τόνισε πως «οι ήρωες αυτοί έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελούν για μας λαμπρό παράδειγμα και βαριά παρακαταθήκη». «Η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, επισήμανε, έχει γραφτεί με αίμα και δε θα επιτρέψουμε καμία παραχάραξή της. Απαιτούμε να διδάσκεται στα σχολεία και να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ιστορία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά, η Βέρα Νικολαΐδου, τέως δήμαρχος Νίκαιας και βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, ο Παν. Κατηφές, Γραμματέας της ΚΟ Κοκκινιάς - Ρέντη του ΚΚΕ κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον Στέφανο Ψαραδάκο.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την επόμενη Κυριακή, 24 του Αυγούστου. Στις 10 το πρωί στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, θα γίνει κατάθεση στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το Γ΄ Νεκροταφείο στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων όπου θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια δράσης του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη, προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνουν ΚΚΕ και ΚΝΕ στις Ράχες Ικαρίας (στο γήπεδο του μπάσκετ στο Χριστό) στις 9 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο μεγάλο ζήτημα των ναρκωτικών και, στο πλαίσιό της, θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται για το ζήτημα από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα θεατρικό μονόπρακτο, προβολή ντοκιμαντέρ, ζωγραφική για παιδιά, έκθεση βιβλίου. Θα μιλήσουν στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Προφεστιβαλική εκδήλωση με θέμα τον αθλητισμό διοργανώνουν η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και η ΚΟΘ του ΚΚΕ την Πέμπτη 21 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στο «Δελασάλ», στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης.

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμα στις διακοπές

Τους κύριους υπεύθυνους που περιορίζουν και στερούν από τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία το δικαίωμα στις διακοπές και στην ξεκούραση, υπέδειξαν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, στη διάρκεια της εξόρμησης που πραγματοποίησαν στο λιμάνι του Πειραιά, τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά. Υπεύθυνοι που δεν είναι άλλοι από την πολιτική που υπηρετούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθηλώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις και αυξάνοντας τις τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Μοιράζοντας την ανακοίνωση του Κόμματος, τα μέλη της ΚΟΠ καλούσαν τους επιβάτες των ακτοπλοϊκών πλοίων να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους στις διακοπές και να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διήμερες εκδηλώσεις στο Γράμμο

Διήμερο με θέμα «1948 - 2008: 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο» συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου, στο Γράμμο. Το διήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει κάμπινγκ στο Νεστόριο της Καστοριάς και εκδηλώσεις στο Γράμμο. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις: Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 8 μ.μ., και στο Κάμπινγκ στις 10 το βράδυ. Την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ