ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - NATO - ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ

Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν Γεωργιανούς, τον Ιούλη 2008

Associated Press

Αμερικανοί στρατιώτες εκπαιδεύουν Γεωργιανούς, τον Ιούλη 2008
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Τους τρόπους και τη διαδικασία που θα οδηγήσουν, αναπόφευκτα, στη διεύρυνση του ρήγματος ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία εξετάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας ομολόγου τους, Κοντολίζα Ράις.

Η Ράις είχε από προχτές απειλήσει τη Μόσχα πως θα κληθεί «να καταβάλλει τίμημα», ισχυριζόμενη πως η Ρωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί «δυσανάλογη βία» στη Γεωργία «και να είναι καλοδεχούμενη σε διεθνείς οργανισμούς»... Η δήλωσή της προκάλεσε χτες την οργισμένη αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκοζίν, που αφού κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για απόπειρα διάλυσης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας (ιδρύθηκε το 2002) είπε πως η Μόσχα προτίθεται να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ατλαντική Συμμαχία. Επικαλέστηκε μάλιστα τις «απαράδεκτες» δηλώσεις υπευθύνων του ΝΑΤΟ, όπως του ΓΓ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, περί «υπερβολικής χρήσης δύναμης της Ρωσίας στη Γεωργία...».

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, η ατζέντα της υπουργικής συνάντησης συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων:

α) Τη βήμα προς βήμα πραγματοποίηση, αναβολή ή ματαίωση μίας πλατιάς γκάμας στρατιωτικών και άλλων δραστηριοτήτων ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

β) Τη σχεδιαζόμενη αποστολή διεθνών παρατηρητών στη Γεωργία.

γ) Τον καθορισμό ενός πακέτου μέτρων υποστήριξης της Γεωργίας, με στόχο την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και την αποστολή «ανθρωπιστικής» βοήθειας...

Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δε φάνηκε βιαστικός, λέγοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει μονομερή αντίποινα έναντι της Μόσχας...

Το ίδιο 24ωρο, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμειναν στις πληροφορίες για την εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων τύπου «SS-21» στο έδαφος της Νότιας Οσετίας, πράγμα που οι Ρώσοι το διέψευσαν. Οι ίδιες πηγές αμφισβήτησαν ακόμη και την έναρξη της αποχώρησης ρωσικών δυνάμεων από «περιοχές συγκρούσεων της Γεωργίας» όπως ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο υποδιοικητής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν. Οι Αμερικανοί έφεραν ως παράδειγμα την περίπτωση της γεωργιανής πόλης Γκόρι, όπου ως χτες αργά το απόγευμα οι ρωσικές δυνάμεις παρέμειναν «ασάλευτες»...

Σχεδόν βέβαιο είναι ωστόσο ότι «πίεση» στην περιοχή θα προκαλέσει το σχέδιο των Αμερικανών να πραγματοποιήσουν το προσεχές 10ήμερο στη Γεωργία εναέριες ρίψεις «τροφίμων για ανθρωπιστικούς λόγους» με στρατιωτικά αεροσκάφη τύπων «C-120» και «C-130»...

Μπροστά σ' όλα αυτά, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα. Μιλώντας σε τελετή βετεράνων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, σημείωσε ότι «αν κάποιος νομίζει ότι οι πολίτες μας μπορεί να σκοτωθούν, οι στρατιώτες και οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις να δολοφονηθούν ατιμωρητί, δε θα το επιτρέψουμε ποτέ... Οποιος το επιχειρήσει να αντιμετωπίσει συντριπτική απάντηση!».

Στη Βαρσοβία για την «ασπίδα»

Λάδι στη φωτιά της κρίσης των σχέσεων Δύσης - Ρωσίας θα ρίξει η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, στη Βαρσοβία υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ - Πολωνίας για την εγκατάσταση αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων. Γι' αυτό το σκοπό θα μεταβεί στην περιοχή, αμέσως μετά την έκτακτη ΝΑΤΟική συνάντηση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τασκ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα βοηθήσουν παράλληλα και με άλλους τρόπους στην «ενίσχυση της πολωνικής αεράμυνας»...

Εκτακτη κατάσταση στη Νότια Οσετία

Στο μεταξύ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χτες και για ένα μήνα στη Ν. Οσετία, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής, Εντουαρντ Κοκάιτι, για την αποκατάσταση, όπως είπε, των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε ο πόλεμος. Προηγουμένως απέπεμψε την κυβέρνησή του λέγοντας ότι δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τη γεωργιανή εισβολή της 8ης Αυγούστου.

Ενταση στην Ουκρανία

Μέσα σ' όλα αυτά, ανέβηκε στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας η ένταση ανάμεσα στον Πρόεδρο Βίκτορ Γιούσενκο και την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Ο Πρόεδρος κατηγόρησε τη δεύτερη για «εσχάτη προδοσία και πολιτική διαφθορά» επικαλούμενος α) ενέργειές της που ήταν «υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας» και β) την απουσία πρωθυπουργικής ανακοίνωσης που να καταδικάζει τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στη Γεωργία... Μάλιστα, εκπρόσωπος του Ουκρανού Προέδρου υποστήριξε ότι η Τιμοσένκο επιδιώκει να αποκτήσει την υποστήριξη του Κρεμλίνου στις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2009 ή στις αρχές του 2010, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κινδυνεύουν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ

Το ζήτημα του πόσο εκτεθειμένη σε απειλές και κινδύνους είναι η ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, ως μέρος του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, έφερε στην επιφάνεια το τελευταίο περιστατικό με το ενδεχόμενο μόλυνσης από τοξικά του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος, που εδρεύει στην πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις του ελληνικού τάγματος όπου στρατοπεδεύουν περίπου 250 άτομα, εκκενώθηκαν το Σάββατο, μετά την πληροφορία που υπήρχε ότι επρόκειτο να καούν τοξικά υλικά. Αυτά είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες σε τρία φορτηγά σε κοντινό εργοστάσιο.

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι η εκκένωση έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους, ενώ στο στρατόπεδο παρέμεινε ο διοικητής και το επιτελείο του, παρουσία των οποίων Γάλλοι εμπειρογνώμονες έκαναν έρευνες για τη σύσταση του αέρα. Τελικά, λόγω αντιδράσεων τοπικών παραγόντων, η καύση των τοξικών υλικών δεν έγινε και χτες στις 10 το πρωί ολοκληρώθηκε η επιστροφή του ελληνικού τάγματος στο στρατόπεδό του. Στο μεταξύ, έχει δοθεί εντολή να παραμείνει το τάγμα σε ετοιμότητα για εκ νέου εκκένωση του στρατοπέδου, εάν αποφασιστεί πάλι η καύση των τοξικών. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα, για να μεταβούν στην περιοχή, εφόσον χρειαστεί, δύο ελληνικές ομάδες αντιμετώπισης πυρηνικού βιοχημικού πολέμου (ΠΒΧ).

Εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμφωνία εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στη συμφωνία για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, σε σχόλιό του, σημειώνει:

«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Πολωνίας σηματοδοτεί την έναρξη της υλοποίησης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς. Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη γιατί έχει εγκρίνει την εγκατάστασή της, το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση που έχει κατ' αρχήν αποδεχτεί την ένταξη του αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας μας σε αυτή.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει θεατής. Μαζί με τους λαούς της Ευρώπης πρέπει να δράσει ώστε να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Να μη συμμετέχει και με κανένα τρόπο να μην ενταχθεί σε αυτή η Ελλάδα».

Αμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Κόσσοβο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την εκκένωση του στρατοπέδου της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του με αφορμή την εκκένωση του στρατοπέδου της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποχώρηση της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Κόσσοβο. Είναι στρατός κατοχής και προστατεύει την επικίνδυνη για τους λαούς και την ειρήνη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερες ευθύνες, όσο διατηρεί την ελληνική στρατιωτική δύναμη που έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Κοσσυφοπέδιο. Να επιστρέψουν τώρα όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ