ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Οχι στο νομοσχέδιο της υποκρισίας και της βαρβαρότητας

Η εργατική τάξη να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή, τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Από παλιότερη κινητοποίηση για αποκλειστικά δημόσια παιδεία και ειδική αγωγή
Από παλιότερη κινητοποίηση για αποκλειστικά δημόσια παιδεία και ειδική αγωγή
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή, που κατατέθηκε μες στο κατακαλόκαιρο στη Βουλή απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και οδηγείται για ψήφιση στα τέλη Αυγούστου, ζητάει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται και στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής να ενισχύσει παραπέρα την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, όπως συγκεκριμενοποιήθηκαν στη Λισαβόνα, για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση του όποιου δημόσιου τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, φόρτωμα στην ίδια την οικογένεια του κόστους για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης του παιδιού με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ: «Οι δυνάμεις του, μαζί με του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, στήριξαν αυτή την πολιτική και ως κόμματα αλλά και οι συνδικαλιστές τους στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των ΑμΕΑ. Αλλωστε η κριτική που έκαναν ως τώρα ήταν για το χρόνο που διατέθηκε για "διαβούλευση" (!) ή ότι "η κυβέρνηση καθυστέρησε" ή ότι αυτοί για τους γνωστούς αντιπολιτευτικούς λόγους, θα τα "έκαναν καλύτερα"».

Και ξεκαθαρίζει ότι απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου γιατί:

  • Αρνείται να βάλει τέρμα στην άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες από την επιχειρηματική δράση - ανοιχτή και συγκαλυμμένη - που αναπτύσσεται γοργά τα τελευταία χρόνια και σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Επιχειρηματική εμπορική δράση που αναμένεται να ενισχυθεί με την αναγνώριση μόνο στα χαρτιά της υποχρεωτικότητας της ειδικής αγωγής με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γιατί διατηρεί και επεκτείνει παραπέρα τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις στο χώρο των εκπαιδευτικών και των άλλων ειδικών και εργαζομένων της ειδικής αγωγής. Αλλωστε στις περισσότερες των περιπτώσεων τα ειδικά σχολεία λειτουργούν με αναπληρωτές, ωρομίσθιους, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου αλλά και stage.

  • Γιατί αρνείται να αναγνωρίσει και πολύ περισσότερο να αποτυπώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μαζικού κοινωνικού εγκλήματος εις βάρος των παιδιών με αναπηρίες από τις λαϊκές οικογένειες, δηλαδή, το ότι 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες με τα δικά τους στοιχεία είναι σήμερα εκτός των υπηρεσιών της Ειδικής Αγωγής.
  • Αυτό που σίγουρα θα γίνει, αν και εφόσον ψηφιστεί το παραπάνω νομοσχέδιο, είναι ένας νέος γύρος ρεμούλας με τα διάφορα προγράμματα, σεμινάρια, φορείς πιστοποίησης και μελέτης με το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ).
  • Η ένταξη στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση των λεγόμενων χαρισματικών μαθητών, θα είναι ένα ακόμα βήμα στη διαμόρφωση σχολείων πολλών ταχυτήτων, σχολεία της ελίτ και σχολεία υποβαθμισμένα, εγκαταλειμμένα για τα παιδιά της εργατικής τάξης.
Η εργατική τάξη να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την απόσυρσή του

«Το ΠΑΜΕ μαζί με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ειδικά σχολεία, τα ζητήματα της ανεργίας, της αποκατάστασης των ΑμΕΑ και της ολόπλευρης στήριξης των οικογενειών τους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα μπει μπροστά στον αγώνα για την αποκάλυψη του συγκεκριμένου χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή, για την αντιμετώπιση και πάλι των προβλημάτων των ειδικών σχολείων που θα φανούν αμέσως μετά το άνοιγμα, με τη νέα σχολική χρονιά», επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του. Και καλεί τα ταξικά συνδικάτα, την εργατική τάξη, να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την απόσυρση του νομοσχεδίου, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και την ένταξη στη δράση των συνδικάτων για τα προβλήματα των εργατικών λαϊκών οικογενειών με παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Να διεκδικήσουν να αποσυρθεί το απαράδεχτο νομοσχέδιο της υποκρισίας και της βαρβαρότητας, αλλά και για:

  • Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή, υψηλής ποιότητας, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να βρουν το δικό τους σχολειό τα 185.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες που σήμερα είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της ειδικής αγωγής, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης αλλά και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
  • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των απαραίτητων τεχνικών βοηθημάτων για τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους τους εργαζόμενους στην ειδική αγωγή.
  • Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών, ωρομίσθιων, συμβασιούχων, και των stage. Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού για να ανοίξουν κανονικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα ειδικά σχολεία.
  • Ιδρυση ειδικών παιδαγωγικών τμημάτων σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές της χώρας, κατάργηση των αντιεπιστημονικών σεμιναρίων, οργανωμένη επιμόρφωση από το υπουργείο, δωρεάν για όλους τους εκπαιδευτικούς του χώρου.
  • Ολόπλευρη στήριξη των νέων ζευγαριών που αποκτούν παιδί με αναπηρίες, γενικότερα δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης της οικογένειας.
  • Τρίχρονη υποχρεωτική ειδική προσχολική αγωγή, δημόσιο δίκτυο πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης που να διασυνδέεται με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη δημόσια ειδική αγωγή.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Πρωτοβουλίες για την ειδική αγωγή

Σε πλατιά σύσκεψη με αντικείμενο τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ειδική αγωγή καλεί αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΝ). Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθεί η αγωνιστική απάντηση στο απαράδεκτο νομοσχέδιο, η απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, για να σταματήσουν οι οικογένειες των ΑμΕΑ να δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να καλύψουν από τις τσέπες τους τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί να γίνει στα γραφεία της ΣΕΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Η ΣΕΑΝ έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας την πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.

Αγωγή Αλογοσκούφη κατά Καρχιμάκη

Νέα ανούσια δικομματική αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε αγωγή κατά Μ. Καρχιμάκη «για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση» στις αρχές Αυγούστου, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η κίνηση του κυβερνητικού αξιωματούχου έγινε μετά τις καταγγελίες του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η σύζυγος του Γ. Αλογοσκούφη έχει συστήσει «εταιρεία παροχής υπηρεσιών» που συνεργάζεται με το δημόσιο καθώς και ότι στενή συνεργάτιδά του έχει «διοριστεί σε 13 θέσεις στο Δημόσιο».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού αναφέρεται ότι «η αγωγή στρέφεται και κατά της νοοτροπίας που εκτρέφει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία με προσωπικές ύβρεις και συκοφαντίες προσπαθεί να καλύψει το πολιτικό της κενό». Στην ανακοίνωσή του, επίσης, ο υπουργός οξύνοντας την αντιπαράθεση προσθέτει ότι «ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Παπανδρέου μέσω του εν λόγω βουλευτή και των ομοίων του, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος και ξεφεύγει από κάθε όριο θεμιτής πολιτικής αντιπαράθεσης και κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Απαντώντας στο «χαρτοπόλεμο» των ανακοινώσεων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Αυτό που υποβαθμίζει την πολιτική ζωή της χώρας - όπως λέει ο κύριος Αλογοσκούφης - δεν είναι η τεκμηριωμένη αντιπολίτευση που του ασκεί το ΠΑΣΟΚ αλλά η οικονομική πολιτική της τελευταίας πενταετίας, για την οποία είναι υπεύθυνος ο ίδιος και φυσικά ο πρωθυπουργός»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ