ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και η ασύλληπτη κλοπή

Υπέρογκα χαράτσια και μεγάλη ταλαιπωρία για τους μικροϊδιοκτήτες. Αυτά τα στοιχεία πλαισιώνουν την υπόθεση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, όπου καθημερινά η αγανάκτηση εντείνεται, λόγω των χρημάτων που καλούνται να καταβάλουν τα λαϊκά στρώματα, και της απίστευτης ταλαιπωρίας που βιώνουν στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στα Υποθηκοφυλακεία. Η αναμονή φτάνει κατά μέσο όρο τις 2-4 ώρες, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τις 6 ώρες. Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων που μπλέκουν σε μια ατέλειωτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία, σε περίπτωση που έχουν χάσει το συμβόλαιο του σπιτιού τους.

Η «Κτηματολόγιο ΑΕ», σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης τις απογευματινές ώρες, αλλά και στην επέκταση της λειτουργίας τους και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν τη διεύρυνση και την επέκταση της λειτουργίας «θα πληρώσουν» οι εργαζόμενοι στα Γραφεία Κτηματογράφησης...

Το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο για παράταση της χρονικής περιόδου υποβολής των δηλώσεων, κάτι το οποίο είχε ζητήσει και με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ στις 6 Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι για ιδιοκτήτες άνω των 10 ακινήτων ισχύει το σύστημα επιβολής αιτήσεων με ραντεβού, κάτι που μελετάται να τεθεί σε λειτουργία για μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη εφαρμοστεί και να είχε αποφευχθεί η ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων εδώ και μήνες.

Ασύλληπτη κλεψιά

Χαρακτηριστικό της ασύλληπτης εκμετάλλευσης που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι ότι το χαράτσι των 35 ευρώ (αλλά των 20 ευρώ για το γκαράζ και άλλα 20 ευρώ για την αποθήκη) το πληρώνει ο κάθε συγκύριος, ο κάθε συγκληρονόμος, ο κάθε ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του. Ταυτόχρονα, «σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητάς του, αλλά και η δανείστρια Τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση)».

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Αν ένα ζευγάρι έχει αγοράσει με δάνειο ένα σπίτι το οποίο διαθέτει αποθήκη και γκαράζ, και αυτό είναι στο όνομα και των δύο θα πρέπει να πληρώσουν: Από 35 ευρώ για το σπίτι, δηλαδή 70 ευρώ. Από 40 ευρώ για την αποθήκη και το γκαράζ, δηλαδή 80 ευρώ. Σύνολο: 150 ευρώ για ένα και μόνο σπίτι, το οποίο μοιράζεται μια οικογένεια. 150 ευρώ, για να έχει το δικαίωμα ένα ζευγάρι να δηλώσει το σπίτι του στο Κτηματολόγιο, για να αποδείξει ότι το σπίτι του ανήκει! Πρόκειται για καθαρή κλεψιά.

Αν συνιδιοκτήτες έχουν οριστεί - για παράδειγμα - και τα δύο παιδιά του ζευγαριού, τότε το ποσό φτάνει στα 300 ευρώ για ένα σπίτι... Επίσης, το τέλος των 35 ευρώ θα καταβάλει και η δανείστρια τράπεζα, το οποίο μετακυλίεται στους δανειολήπτες!

Μεγάλες πυρκαγιές σε Ηπειρο και Πελοπόννησο

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια στην περιοχή Περίβλεπτο Ιωαννίνων (φωτ.)

Eurokinissi

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια στην περιοχή Περίβλεπτο Ιωαννίνων (φωτ.)
Μεγάλες καταστροφές αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που μαίνεται για ένατη μέρα στον Αμάραντο Κόνιτσας, στο Γράμμο. Οπως έγινε γνωστό από πυροσβέστες της περιοχής, παρά τον δυνατό αέρα που επικρατεί στην περιοχή η φωτιά εξακολουθεί να καίει στην ευρύτερη περιοχή των Λουτρών Αμαράντου, σε δασική έκταση. Πάντως, εκτιμήσεις αξιωματικών της πυροσβεστικής αναφέρουν πως η φωτιά παραμένει σε ύφεση και τις περισσότερες φορές κινείται στην ήδη καμένη έκταση.

Από την άλλη, χτες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική, αλλά και στους κατοίκους των Ιωαννίνων, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Κρανούλα, στο όρος Μιτσικέλι. Η φωτιά, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ξεκίνησε μέσα από το χωριό, λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε γρήγορα και έφτασε στα πρώτα σπίτια του χωριού Περίβλεπτο τα οποία και απείλησε. Η συμμετοχή του κόσμου, οι υδροφόρες των όμορων δήμων, αλλά και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσόβησαν τον κίνδυνο και οι φλόγες κινήθηκαν προς το βουνό. Πίσω της όμως πρόλαβε να κάψει τουλάχιστον τρεις πτηνοτροφικές μονάδες.

Οπως έλεγαν κάτοικοι της περιοχής, η φωτιά κινούνταν στο άκαυτο μέρος του βουνού, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτεφρωθεί μεγάλο μέρος του από πυρκαγιές. Πάντως, όπως είπαν, δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφυγαν από τη φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας προκειμένου να συμμετέχουν στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας στην Κρανούλα.

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, με δηλώσεις του στον «Ρ», μίλησε για μεγάλη ένταση της πυρκαγιάς, η οποία - όπως είπε - πέρναγε σαν σίφουνας και έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της. Το μεσημέρι, έφτασαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τον αξιωματικό του Σώματος, ακόμα και από τη Δυτική Μακεδονία. Αργά το βράδυ, πάντως βρισκόταν σε ύφεση.

Φωτιές σε Ζαχάρω και Αχαΐα

Νωρίτερα, είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στη Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως στο Καλούσι Αχαΐας, αλλά και στην Ανω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας σε έκταση όπου βρίσκονται βοσκοτόπια, κοντά στο όρος Βαράσοβα. Και οι τρεις μέχρι αργά το απόγευμα τέθηκαν υπό έλεγχο. Ιδια ήταν και η κατάληξη της φωτιάς που ξέσπασε στις 3 χτες το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην Κοτύλη της ορεινής Ξάνθης. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αβέβαιη η μεταφορά μαθητών

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και στην περιφέρεια της Νομαρχίας Πειραιά είναι αβέβαιη η υλοποίηση του προγράμματος μεταφοράς 2.641 μαθητών, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταβάλλει τα απαιτούμενα κονδύλια για φέτος, που μέχρι τις 30 Ιούνη 2008 φτάνουν τα 2,3 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξοφλήσει καν τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων για τα περσινά δρομολόγια.

Οπως προκύπτει από σχετική επιστολή του νομάρχη προς τον υπουργό Παιδείας, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των μαθητών είναι ελλιπές και αναχρονιστικό και δεν έχει επικαιροποιηθεί ουσιαστικά από το 1998. Συγκεκριμένα, για την ανάδειξη του μειοδότη των δρομολογίων εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος που δεν έχει αναπροσαρμοστεί ούτε ως προς το νόμισμα, αναφέρεται μόνο στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τα ΤΑΞΙ και δεν υπολογίζει τις δαπάνες για τους συνοδούς. Επίσης, σε αυτό τον τύπο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα πλωτά μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η νομαρχία στη νήσο του Αγκιστρίου όπου δεν υπάρχουν λυκειακές τάξεις και οι μαθητές μεταφέρονται με αυτά στην Αίγινα για την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή, η σχετική υπουργική απόφαση αναφέρει ως υποχρεωτικό τον συνοδό μόνο στα σχολεία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ομως η υπουργική απόφαση του 2001 «περί νομιμότητας και ασφάλειας της κυκλοφορίας» αναφέρει ότι η έλλειψη συνοδού στα σχολικά και τα μισθωμένα τουριστικά λεωφορεία για τη μεταφορά νηπίων και παιδιών του Δημοτικού, αποτελεί παράβαση που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη υπουργική απόφαση.

Επιπλέον, η ίδια απόφαση καταργεί τη χρήση οχημάτων κάτω των 28 θέσεων. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για την εξυπηρέτηση σχολείων παιδιών με ειδικές ανάγκες αφού πολλά μένουν σε στενά δρομάκια που δεν μπορούν να στρίψουν τα μεγάλα οχήματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Οχι στην ίδρυση λατομείου

Φραγμό στο υπό κατασκευή λατομείο στη θέση «Κοκκινόχωμα Δορκάδος» του Δήμου Λαχανά Θεσσαλονίκης βάζει το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το λατομείο προοριζόταν να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση (υπουργεία Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Μακεδονίας - Θράκης) μόλις το 2004 είχε χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης. Ωστόσο, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία λατομείου από την εταιρεία ΕΛΒΙΟΡ ΑΕ! Στο σκεπτικό της απόφασης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (2314/2008) αναφέρεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα επιτρέπονταν οι εξορυκτικές δραστηριότητες λατομείου μόνο αν εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα έργα της περιοχής ή τοπικές ανάγκες. Αντίθετα, το εν λόγω λατομείο προορίζει το τελικό προϊόν του για διάθεση στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ