ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ
«Δε θέλουμε μνημόσυνα από σας»

Επιστολή συγγενών 19 θυμάτων των περσινών πυρκαγιών στην Αρτέμιδα, που αντιδρούν στην υποκρισία της δημοτικής αρχής για την κήρυξη μέρας μνήμης και αργίας στις 24 Αυγούστου

Associated Press

«Πληρωμένη» απάντηση έδωσαν στο δήμαρχο και συνολικά στη δημοτική αρχή Ζαχάρως με επιστολή - καταπέλτη που συνέταξαν συγγενείς 19 θυμάτων των περσινών πυρκαγιών στην Αρτέμιδα, αντιδρώντας στην υποκριτική πρόταση της δημοτικής αρχής να καθιερωθεί η 24η Αυγούστου ως μέρα μνήμης και αργίας.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς των θυμάτων έλαβαν πρόσκληση, ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/8/2008 θα συζητηθούν και θα τεθούν προς ψηφοφορία τα εξής δύο θέματα: «Καθιέρωση της 24ης Αυγούστου ως ημέρα μνήμης και αργίας» και «Δαπάνες επιμνημόσυνης δέησης αδικοχαμένων πυρκαγιάς 2007».

Ημέρα παραλείψεων

«Για ποια μέρα μνήμης και αργίας μιλάτε; Την μέρα των παραλείψεων και των σοβαρών αμελειών; `Η τις μέρες της απαξίωσης των ανθρώπων που μετρούσαν ανθρώπινες απώλειες. Αυτές οι παραλείψεις και οι αμέλειες είχαν σαν αποτέλεσμα εμείς να θρηνούμε 19 ανθρώπους. Ανθρώπους δικούς μας!», σημειώνουν με αγανάκτηση οι συγγενείς των θυμάτων και κάλεσαν τους δημοτικούς συμβούλους να καταψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για τη δημοτική αρχή (στηρίζεται και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ), η οποία, μεταξύ άλλων:

  • Τον Σεπτέμβρη του 2007 αντί να φροντίσει για τα αντιπλημμυρικά έργα που είχε άμεσα ανάγκη η πυρόπληκτη περιοχή, έστειλε τις μπουλντόζες να κάνουν έργα στον «Μπισκινόκαμπο» για να ανοίξουν δρόμοι στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος για την εγκατάσταση κτισμάτων.
  • Εχει ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο μοιράστηκε η ανθρωπιστική βοήθεια. Σύγχρονοι «μαυραγορίτες» και παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως καταγγέλθηκε από κατοίκους της ορεινής Πηνείας και της Ζαχάρως, μοίραζαν τις ζωοτροφές όχι ανάλογα με τις ανάγκες αλλά με άλλου είδους... κριτήρια. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τη διάθεση του εμφιαλωμένου νερού, ποσότητες του οποίου, αντί να διανέμονται δωρεάν στους πυρόπληκτους, βρίσκονται σε... ράφια μαγαζιών!

Από τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ζαχάρως

Eurokinissi

Από τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ζαχάρως
Αυτή η δημοτική αρχή πίστεψε ότι με την καθιέρωση της μέρας μνήμης και πένθους θα ξεμπερδέψει. Οτι θα μπει «στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και θα εξαγνιστούν στη συνείδηση των κατοίκων οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες που τη βαραίνουν. Και δε διστάζει - μάλιστα - να εκμεταλλευτεί τον πόνο των κατοίκων που θρηνούν θύματα προκειμένου να «εξιλεώσει» την απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική που και η ίδια στηρίζει με όλα τα μέσα.

Αμεση η απάντηση των συγγενών

Με επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ζαχάρως κάνουν λόγο για ασέβεια και υποκρισία και καλούν τη δημοτική αρχή να αναλογιστεί:

1. «Ποια ήταν τα έργα που κάνατε το 2007 (πριν τη φωτιά), με τα χρήματα της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να προστατέψετε τον πολίτη, τη ΖΩΗ ΤΟΥ και την περιουσία του;

2. Μήπως αυτά τα έργα δεν έγιναν, επειδή τα χρήματα της Πολιτικής Προστασίας αντί να διατεθούν για τα έργα που έπρεπε, ο δήμαρχος τα διέθεσε για άλλα έργα, ένα χρόνο - ίσως και λιγότερο - πριν τις φωτιές (όπως για παράδειγμα το γεφύρι στο Θολό, που το βάφτισε αντιπλημμυρικό);

3. Ποια ήταν τα μέτρα που πήρατε για την πρόληψη αυτής της φωτιάς;

4. Πού ήταν το απαραίτητο δυναμικό και τα μέσα που θα έπρεπε να διαθέτετε για την αντιμετώπιση της καταστροφικής φωτιάς;

5. Ποιος είναι ο εισηγητής του συγκεκριμένου θέματος; Πώς φέρθηκε ο άνθρωπος αυτός; Σας μιλάμε για τον Πρόεδρο του Δημοτικού σας Συμβουλίου, όταν πριν λίγους μήνες, ως αποθηκάριος ορισμένος από τη δήμαρχό σας, διαχειριζόταν τη βοήθεια λες και ήταν δική του περιουσία.

Ξεχάσατε τι έγινε τότε, όταν δεν έδινε το ονομαστικό δέμα βοήθειας που είχε φτάσει στον άνθρωπο με τους έξι νεκρούς; Ξεχάσατε το πόσο απαξιωτικά και με πόση ασέβεια φέρθηκε σ' αυτόν τον ηλικιωμένο παππού;

Αυτός ο άνθρωπος δικαιούται σήμερα από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού σας Συμβουλίου να εισηγείται ένα τέτοιο θέμα; Θα το ανεχτείτε; Θα το ψηφίσετε;».

«Δώστε τα χρήματα σε αυτούς που κάηκαν τα σπίτια τους»

Σχετικά με το δεύτερο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τίτλο «Δαπάνες επιμνημόσυνης δέησης αδικοχαμένων πυρκαγιάς 2007, ψήφιση πίστωσης», η επιστολή σημειώνει:

«Τι δαπάνη είναι αυτή που θα πληρώσετε κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Σας ζητήσαμε εμείς ποτέ να πληρώσετε τους παπάδες που θα ψάλλουν τα μνημόσυνα των δικών μας ανθρώπων; `Η μήπως πιστεύετε ότι θα αφήσουμε τον καθένα να ξανακάνει μνημόσυνο για τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων; Οχι, αυτή τη φορά δε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Και συνεχίζουν: «Για την ακρίβεια, δε δίνουμε τη συγκατάθεσή μας και ως συγγενείς τους σας απαγορεύουμε να μνημονεύσετε τα ονόματα των δικών μας ανθρώπων. Θεωρούμε πως προσβάλλεται η μνήμη τους, όταν χρησιμοποιούνται για να φτιάξουν το προφίλ κάποιων ανθρώπων».

«Αλλωστε δεν είναι οξύμωρο σχήμα απ' τη μια να χορεύετε στα Πανηγύρια, να διοργανώνετε δεξιώσεις ως και καλλιστεία σκύλων και απ' την άλλη εκδηλώσεις για τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων;».

«Δε θέλουμε ούτε μνημόσυνα, ούτε δεξιώσεις, ούτε τραγούδια και βιολιά. Τα χρήματα που είναι να διαθέσετε για αυτήν τη δαπάνη, δώστε τα σε ανθρώπους που τους έχουν καεί τα σπίτια και οι περιουσίες τους. Ασχοληθείτε κύριε Δήμαρχοι και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, με τους ανθρώπους που δεν έχουν πού να μείνουν, που τους κάηκαν τα σπίτια και οι περιουσίες τους και αφήστε σε εμάς τα μνημόσυνα των ανθρώπων μας.

Ετσι θα μας δείξετε πως υπάρχουν κάποιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ που σέβονται τη μνήμη των δικών μας ανθρώπων και δε μετέχουν στο μεγάλο Πανηγύρι (φαγοπότι), που στήθηκε πάνω σε καμένα πτώματα. Σεβασμός στη μνήμη τους θα είναι η άρνηση λήψης της απόφασης».


ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΧΑΙΑ
Οκτώ νεκροί σε μία μέρα...

Μέσα σε ενάμιση μήνα τα θανατηφόρα τροχαία έχουν φτάσει τα 325

Οκτώ άτομα έχασαν χτες τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν στο Πέταλο του Μαλιακού και στη Σέριφο. Χτες το πρωί, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και τέσσερα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση τριών οχημάτων στις Θερμοπύλες. Συγκεκριμένα, ένα αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες, που είχε κατεύθυνση προς Λαμία, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, πραγματοποιώντας προσπέραση, και συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο. Σε αυτά τα δύο έπεσε και τρίτο αυτοκίνητο, που βρισκόταν στο ρεύμα προς Αθήνα. Νεκροί ανασύρθηκαν δύο άτομα από το αυτοκίνητο με τις βουλγαρικές πινακίδες και ένας άνδρας από την Αθήνα που οδηγούσε το δεύτερο όχημα. Ενώ λίγο αργότερα μία γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Από την άλλη, στη Σέριφο, μία οικογένεια ξεκληρίστηκε αφού το όχημα που οδηγούσε ο 42χρονος πατέρας έπεσε σε χαράδρα πέντε μέτρων. Από το όχημα, ανασύρθηκαν επίσης νεκροί η 36χρονη σύζυγός του και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας τριών ετών και 40 ημερών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα από τις αρχές του Ιούλη έως και τις 15 Αυγούστου έχουν ξεπεράσει τα μισά από αυτά που σημειώθηκαν τους 6 πρώτους μήνες του χρόνου. Ειδικότερα, ενώ το πρώτο 6μηνο τα θανατηφόρα τροχαία είχαν φτάσει τα 617, τον τελευταίο ενάμιση μήνα ανέρχονται ήδη στα 325. Και μάλιστα, σύμφωνα με την Τροχαία, το πρώτο 6μηνο του 2008 είχε σημειωθεί αύξηση στους νεκρούς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007, όπως και στους βαριά τραυματισμένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ