ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Πάλη για τη δικαίωση των ιδανικών των ηρώων μας

Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών

Ο δήμαρχος Νίκαιας ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Ο δήμαρχος Νίκαιας ενώ απευθύνεται στους συγκεντρωμένους
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και αποφασιστικότητας να δυναμώσουν τους αγώνες κατά του ιμπεριαλισμού και την εκπλήρωση όλων των ιδανικών για τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες της Κοκκινιάς, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας και η ΠΕΑΕΑ Παράρτημα Κοκκινιάς - ΔΣΕ για τα θύματα των ναζί κατακτητών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Πλήθος συναγωνιστών, συγγενών, εκπροσώπων κομμάτων, μαζικών φορέων και κατοίκων της αιματοβαμμένης, ανταρτομάνας πόλης, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944, όπου, μέσα από τις ομιλίες, αλλά και τις αναμνήσεις των παλαιότερων, αναβίωσαν οι μνήμες για τη θηριωδία των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους και την παλικαριά των αγωνιστών που εκτελέστηκαν.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος της Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, αφού αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες της πόλης, επισήμανε τις φλόγες του πολέμου στην περιοχή του Καυκάσου και τη σχέση των γεγονότων αυτών με τις εξελίξεις στην περιοχή μας και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου. Παράλληλα, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να μη συνυπογράψει τελικά τη νέα "αντιπυραυλική ασπίδα", για ποιους και από ποιους άραγε; Ολα αυτά είναι το φιτίλι σε μια περιοχή, που δυστυχώς με τις ανατροπές που έγιναν το '89-'91 είναι μπαρουταποθήκη. Είμαστε κι εμείς σαν χώρα μέσα σε αυτόν τον κυκλώνα και απαίτηση του λαού μας είναι καμία αποστολή και με κανένα πρόσχημα στην περιοχή του Καυκάσου».

«Ποτέ πόλεμος - ποτέ φασισμός, πρόσθεσε ο Στέλιος Μπενετάτος, σημαίνει δυνάμωμα του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Οσο δύσκολο κι αν φαντάζει, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν σήμερα, είναι ο μόνος δρόμος για να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα και οι λαοί είναι σήμερα το αντίπαλο δέος. Ο αγώνας τους αυτός μόνο μπορεί να βάλει φρένο σε όποιον πόλεμο θα είναι απότοκος του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών χωρών και πλουτοκρατικών συμφερόντων για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών για τη μοιρασιά της λείας εν τέλει».

Τα γεγονότα της αποφράδας Παρασκευής του '44 εξιστόρησε ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, επισημαίνοντας πως οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ. «Του Κόμματος που κάτω από αντίξοες συνθήκες σήμανε το εγερτήριο σάλπισμα της αντίστασης και του γενικού ξεσηκωμού κατά της φασιστικής λαίλαπας που είχε εισβάλει στη χώρα μας. Που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που ενέπνευσε στο λαό ελπίδα και αισιοδοξία πως μπορεί να πολεμήσει και να νικήσει το φασίστα κατακτητή. Πως η ελευθερία και η ανεξαρτησία κατακτιέται με αγώνες. Που υπήρξε ο κύριος οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης».

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Αλέκα Παπαρήγα. Στεφάνια κατατέθηκαν επίσης εκ μέρους της Βουλής, της κυβέρνησης, των κομμάτων, των πρεσβειών της Κούβας, της Κύπρου και της Βενεζουέλας, της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Πειραιά, του ΑΚΕΛ, του Δημοκρατικού Συναγερμού Κύπρου, του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου, της ΠΕΑΕΑ, του σωματείου θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», της ΚΝΕ και δεκάδων μαζικών φορέων.

Από την πορεία που ακολούθησε
Από την πορεία που ακολούθησε
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Πειραιά του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πρέσβεις Κούβας και Κύπρου, ο Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, αντιπροσωπεία από το μαρτυρικό δήμο Κανδάνου Κρήτης, τον αδελφοποιημένο δήμο Κάτω Πολυμιδίων Κύπρου κ.ά.

Στη συνέχεια, με τη νεολαία της ΚΝΕ να δίνει δυναμικό παρών και συνθήματα όπως «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών» να δονούν την ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία στο Γ΄ Νεκροταφείο όπου έγινε προσκλητήριο νεκρών στο κενοτάφιο των αγωνιστών.

Εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ διοργανώνουν αύριο, Τετάρτη, 27/8, οι ΚΟΒ Κάπης και Κλειούς Λέσβου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πολύκεντρο της Κάπης. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο ΔΣΕ Λέσβου και στους αγωνιστές της περιοχής. Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της ΑΕ Υπαίθρου Λέσβου. Θα υπάρχει έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και προβολή σχετικού DVD.

-- Η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ. στη Μάνδρα του Μπλόκου (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) πολιτική εκδήλωση για τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ με θέμα: «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς και οι κομμουνιστές». Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν στιγμές από τη δράση των κομμουνιστών στην Κοκκινιά και θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού. Θα ακολουθήσει συναυλία.

Στην Αργολίδα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αργολίδα αύριο, Τετάρτη 27/8. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

Στο Ναύπλιο

-- 09.00 Επίσκεψη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας. Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων.

-- 10.30 Επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο. Συνάντηση με το Δικηγορικό Σύλλογο και το Σωματείο Δικαστικών Υπαλλήλων.

-- 12.30 Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

-- 13.30 Επίσκεψη στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων.

Στη Μιδέα

-- 19.30 Συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

-- 20.30 Ομιλία σε συγκέντρωση στη Μιδέα (Γκέρμπεση) Αργολίδας.

Αγώνας για την υπεράσπιση της Ειρήνης σημαίνει πάλη κατά του ιμπεριαλισμού

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με δήλωσή της από την εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς, στην οποία παραβρέθηκε, σημείωσε:

«Ο λαός, τιμώντας τα θύματα αυτής της περιοχής αλλά και όλης της Ελλάδας, όλης της Ευρώπης, πρέπει να συνειδητοποιήσει ακόμα καλύτερα ότι δεν πιάνει τόπο ένας αγώνας που έχει γενικά και αφηρημένα συνθήματα "όχι στον πόλεμο" και "ναι στην ειρήνη". Αυτά είναι λόγια των ιμπεριαλιστών. Είναι λόγια αυτών που προκαλούν τους πολέμους για να μοιράζονται και να διανέμουν μεταξύ τους τις αγορές, για να ληστεύουν τον κόπο των λαών. Ο αγώνας σήμερα για την υπεράσπιση της ειρήνης μια κατεύθυνση πρέπει να έχει: Πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. Και σε τελευταία ανάλυση, όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου, ο πόλεμος, είτε με τη μορφή του επιθετικού πολέμου, είτε με τη μορφή του αμυντικού, θα είναι πανταχού παρών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ