ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πλούσιο, εορταστικό πρόγραμμα

«Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό». Με αυτό το σύνθημα και αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ πιάνει λιμάνι σε πόλεις και χωριά ανά την Ελλάδα, ταξιδεύει σε μια ρότα κορύφωσης στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια. Μέχρι τότε, το Φεστιβάλ θα επισκεφτεί μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι στην περιφέρεια, σε τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και σε γειτονιές.

Από σήμερα, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ «ρίχνονται στη δουλειά» στο χώρο που θα στηθεί το Φεστιβάλ, ξεκινώντας τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που θα φιλοξενήσει την πιο μεγάλη κόκκινη γιορτή της νεολαίας και των εργαζομένων. Ηδη έχει ξεκινήσει η διακίνηση των ημερήσιων εισιτηρίων (5 ευρώ) καθώς και των καρτών (15 ευρώ για όλο το τετραήμερο).

Με πλούσιο πρόγραμμα, φρέσκες δημιουργίες, μεράκι και συλλογικότητα, οι εκδηλώσεις του φετινού κεντρικού φεστιβάλ, το περιεχόμενό του είναι «εορταστικό, με βάση την πλούσια εμπειρία και πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ, τη λαμπρή ιστορία του που αγκαλιάζει όλη τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και του λαϊκού κινήματος», όπως επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η ΚΝΕ.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ νωρίτερα στο Φεστιβάλ θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Τις τέσσερις μέρες του Φεστιβάλ θα «παρελάσουν» από τις τρεις Σκηνές «πάνω από 36 γνωστοί τραγουδιστές με τα σχήματά τους, από όλο το εύρος του μουσικού πενταγράμμου. Ενδεικτικά: Παντελής Θαλασσινός - Γιώτα Νέγκα, Διονύσης Τσακνής - Απόστολος και Ειρήνη Ψυχράμη, Φίλιππος Πλιάτσικας - Μύρωνας Στρατής - MC Yinka - Joanna Drigo, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Ελλη Πασπαλά, Μανώλης Μητσιάς, Μπάμπης Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Σάκης Μπουλάς - Χρήστος Θηβαίος - Γιάννης Ζουγανέλης, Λάκης Χαλκιάς, Βαγγέλης Κορακάκης, Αγάθωνας, Διονύσης Τσακνής, Καλλιόπη Βέττα, Μάνος Ξυδούς, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Δημήτρης Σταρόβας - Βασίλης Καζούλης, Νίκος Ζιώγαλας - Οδυσσέας Τσάκαλος - Ζωή Παπαδοπούλου, Πετρολούκας Χαλκιάς - Αντώνης και Θωμάς Κυρίτσης, Σούλα Βαζούρα, Γιάννης Ιωάννου».

Ακόμα, πάνω από 32 συγκροτήματα, «γνωστά και αγαπημένα από τον κόσμο, αλλά και αρκετά ερασιτεχνικά σε ήχους rock, blues, ska, hip - hop, low - bap, παραδοσιακής μουσικής, λαϊκού, ρεμπέτικου. Ανάμεσά τους δυο μουσικά σύνολα από το εξωτερικό: Οι "γνώριμοι" και από τη συμμετοχή τους στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, Banda Bassoti σε ska κομμάτια και η χορωδία του Πολιτιστικού κέντρου "Ναζίμ Χικμέτ" από την Τουρκία».

Στις δυο θεατρικές σκηνές που θα λειτουργούν, θα «ανέβουν» 10 παραστάσεις, με κλασικά και σύγχρονα έργα, καθώς και δυο χορευτικές παραστάσεις.

Στην «κόκκινη πολιτεία» που θα στηθεί για τέσσερις μέρες στα Ιλίσια, «δεσπόζουν» τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, η ηρωική ιστορία τους στην πρωτοπορία των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Ακόμα, θα υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι και περίπτερα αφιερωμένα σε: Εργασία, μετανάστες, νέες γυναίκες, πανεπιστήμια - ΤΕΙ, μαθητές, νέες τεχνολογίες, νέους στρατευμένους, πολιτισμό, χώρο κατά των ναρκωτικών, αθλητισμό, το περίπτερο των αντιστασιακών οργανώσεων κλπ. Κομμουνιστικά Κόμματα, Νεολαίες, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και κινήματα από κάθε γωνιά του κόσμου θα φιλοξενηθούν στη Διεθνούπολη δίνοντας τον τόνο της πιο γνήσιας διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Ξεχωριστός χώρος θα λειτουργεί για τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, ο παιδότοπος, με παιδική θεατρική παράσταση, παραστάσεις καραγκιόζη, κουκλοθέατρο και πολλά καθημερινά δρώμενα.

Ενώ, καθημερινά, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, θα υπάρχει κατασκευή ψηφιδωτού και μάθημα από το Νίκο Ευγενίδη, σεμινάρια κρουστών με το Βασίλη Βασιλάτο και τη συμμετοχή των EMPercus ensemble και σεμινάρια fresco - νωπογραφία από την Εύα Μελά (την Πέμπτη και την Παρασκευή).


Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αρωμα Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, φέρνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά, που συνεχίζονται μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται:

  • Σήμερα Πέμπτη, στον Τύρναβο, (κεντρική πλατεία), με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη νεολαία». Θα μιλήσει ο Θ. Αναπλιώτης, μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας και Γραμματέας του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ.
  • Αύριο Παρασκευή, στην Κάλυμνο, στην πλατεία Χριστού, στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Σάββατο 30 Αυγούστου στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, στις 8.30 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Αποστόλης Τασούλας, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.
  • Σάββατο 30 Αυγούστου, στη Μεσσήνη, στις 8 το βράδυ. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της κομμουνίστριας δασκάλας Ναταλίας Αποστολοπούλου και το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου της «Δε δουλώνω, δεν απογράφω», από τη Γιώτα Καλογεροπούλου, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Σάββατο 30 Αυγούστου, στην Παραλία Ναυπλίου (Φάρος), στις 8 το βράδυ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με θέμα: «Η ζωή της νεολαίας στο σοσιαλισμό», θεατρική παράσταση για τη ζωή του μαθητή και συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Σαββατοκύριακο 30 - 31 Αυγούστου, στην Κω, στο πάρκο «Ξενία», στο 8 το βράδυ. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και θα γίνουν βιντεοπροβολές για τα ναρκωτικά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τη δεύτερη μέρα θα γίνει βιντεοπροβολή για το εργατικό κίνημα και θεατρικό για το ρόλο της γυναίκας στην ιστορία του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ