ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ «ΣΕΛΜΑΝ»
Το αναβατόρι συνέθλιψε 33χρονο ηλεκτροτεχνίτη

Δεν έχει τέλος το φονικό στους τόπους δουλειάς, καθώς οι νεκροί εργάτες έφτασαν τους 83 από τις αρχές του χρόνου

Την τελευταία του πνοή άφησε ακόμα ένα νέο παλικάρι, ο ηλεκτροτεχνίτης Αναστάσιος Μαρκόπουλος, μόλις 33 ετών, τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου της «ΣΕΛΜΑΝ», πληρώνοντας με το αίμα του την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, στο όνομα της αύξησης των εργοδοτικών κερδών και της πολιτικής που την υπηρετεί. Ο εργάτης κατοικούσε στη Χαλκίδα, ήταν πατέρας δυο παιδιών και η γυναίκα του είναι έγκυος στο τρίτο παιδί τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το νέο θανατηφόρο συνέβη στις 11.45 μ.μ., στη νυχτερινή βάρδια, όταν το καρότσι της πρέσας του αναβατορίου παλετών συνέθλιψε στην κυριολεξία το κεφάλι του εργάτη, τη στιγμή που αυτός προσπαθούσε να επιδιορθώσει βλάβη. Τον ηλεκτροτεχνίτη βρήκαν οι συνάδελφοί του εγκλωβισμένο ανάμεσα στο μηχάνημα και σε μια σιδερένια κολόνα. O Αναστάσιος Μαρκόπουλος είχε ειδοποιηθεί λίγο νωρίτερα να επιδιορθώσει τα φωτοκύτταρα του μηχανήματος, το οποίο όμως δε σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο να λειτουργεί! Παρέμενε δηλαδή σε λειτουργία ακόμα και κατά τη διάρκεια επιδιόρθωσης της βλάβης.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μετά τη μείωση του προσωπικού στην εταιρεία, εξαιτίας απολύσεων, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο «ατυχημάτων».

Διαρκές πολιτικό έγκλημα

Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εκφράζει τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους συναδέλφους του σκοτωμένου εργάτη και σημειώνει:

«Πίσω από κάθε εργατικό ατύχημα βρίσκονται ελλείψεις και παραλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εξαντλητική εργασία, πίεση από την πλευρά της εργοδοσίας, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Βρίσκεται η πολιτική που εκτρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου και ευθύνεται για τη μη εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Η πολιτική αυτή και τα κόμματα που την υπηρετούν έχει την ευθύνη και για αυτό το εργατικό "ατύχημα", που ανεβάζει στους 83 τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του χρόνου. Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, το ΚΚΕ και στην Εύβοια θα εντείνει τις επόμενες μέρες τη δράση του για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»
Απέσπασαν δέσμευση για τα δεδουλευμένα

Κινητοποίηση χτες στην Αθήνα, με την Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα του κλάδου σταθερά στο πλευρό τους

Σταθερά στο πλευρό των εργατών τα ταξικά συνδικάτα κι η Ομοσπονδία του κλάδου (φωτ.: από παλιότερη κινητοποίηση)
Σταθερά στο πλευρό των εργατών τα ταξικά συνδικάτα κι η Ομοσπονδία του κλάδου (φωτ.: από παλιότερη κινητοποίηση)
Τη δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα πάρουν τα λεφτά τους μέχρι την Παρασκευή απέσπασαν χτες, μετά από νέα αποφασιστική κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι από το εργοτάξιο της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ» στο Μελίσσι Κορινθίας, που παραμένουν απλήρωτοι ένα μήνα.

Με αποφασιστική κινητοποίηση στην Αθήνα και συνεχίζοντας την επίσχεση που ξεκίνησαν στις 7 Αυγούστου, οι εργάτες - που δουλεύουν σε έργα της ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής στη βόρεια Πελοπόννησο - έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Απασχόλησης και Μεταφορών, καταλήγοντας στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας.

Εχοντας στο πλευρό τους την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πάτρας και το ΠΑΜΕ, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί (τους διαδηλωτές συνόδευε η αστυνομία), οι εργάτες ξεκαθάρισαν ότι δεν ανέχονται την παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Χαρακτηριστικό της απαράδεκτης στάσης που κρατάει η κυβέρνηση απέναντι στο οξυμένο πρόβλημα των εργαζομένων, είναι ότι η μεν ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών διατεινόταν ότι έδωσε εντολή πληρωμής χτες και μετά την πίεση των εργαζομένων, το δε υπουργείου Απασχόλησης επανέλαβε ξανά τα γνωστά περί «άσκησης πίεσης στον εργοδότη».

Καταδικάζοντας με ανακοίνωσή της το καθεστώς ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι κατασκευαστές κι οι εργολάβοι λόγω της κυρίαρχης πολιτικής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει κυβέρνηση και εργολήπτρια εταιρεία που κάνουν μπαλάκι τους εργαζόμενους. Καταγγέλλει «την απαράδεκτη στάση τόσο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΕ όσο και της κυβέρνησης που προσπαθούν να βάλουν στη μέση τους εργαζόμενους για τα "παιχνίδια" και την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων» και καλεί τους εργάτες να μείνουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Να συνεχίσουν αταλάντευτα τον αγώνα τους για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν: ωράρια, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, Συλλογικές Συμβάσεις κλπ.

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Νέο «χαράτσωμα» στους επιβάτες

Το δρόμο για νέο «χαράτσωμα» των επιβατών από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες ανοίγει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τίτλο «Δικαιώματα - υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές και άλλες διατάξεις». Ανάμεσα σε άλλα, οι εταιρείες θα μπορούν πλέον να ζητούν και να εισπράττουν, με τρόπο μάλιστα που οι ίδιες θα καθορίσουν, πρόσθετο ναύλο από επιβάτες που μεταφέρουν αποσκευές βάρους άνω των 50 κιλών (άρθρο 15, παράγραφος 4).

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις των επιβατών για καθυστερήσεις πλοίων, αυτές αποδεικνύονται «άνθρακας», καθώς το νομοσχέδιο καθορίζει ότι επιστρέφεται μέρος και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις όλος ο ναύλος. Ομως, ως ναύλος ρητά ορίζεται ο λεγόμενος «καθαρός ναύλος», χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κρατήσεις υπέρ τρίτων (ΝΑΤ, ΦΠΑ, επίναυλος κ.ά.). Αντίστοιχα, εμπαιγμό αποτελούν και οι άλλες ποσοστιαία διαβαθμισμένες αποζημιώσεις που ορίζονται σε περίπτωση καθυστέρησης λόγω βλάβης ή ακύρωσης του δρομολογίου.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Αύριο η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Τον αγώνα για την επιτυχία της πανεργατικής συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή, για την επαναπρόσληψη της εγκύου Αλκηστης Μανωλοπούλου από το κατάστημα «Ροζαλί» και την προστασία της μητρότητας, εντείνουν οι ταξικές δυνάμεις της Ζακύνθου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ. έξω από το παλιό Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η έγκυος εργαζόμενη δούλευε στο κατάστημα «Ροζαλί» από το Δεκέμβρη του 2007, ενώ στις 10 Αυγούστου η αστυνομία συνέλαβε συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου επειδή δίπλα στο κατάστημα έγραφαν συνθήματα υπέρ της εργαζόμενης.

Πανελλαδική σύσκεψη

Σε πανελλαδική σύσκεψη καλεί τις καθαρίστριες και τους καθαριστές των δημοσίων σχολείων την Κυριακή31 Αυγούστου, η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27) και στόχο έχει τον καλύτερο συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του κλάδου για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΚΚΕ
Ερώτηση για το θάνατο του εργάτη στο Μπραχάμι

Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Εσωτερικών για το θάνατο του Πακιστανού εργάτη την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο του Αγ. Δημητρίου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης. Ο 31χρονος Ασίφ Μαντσούρ έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο, όπου έβαφε την πόρτα του ασανσέρ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. «Το συγκεκριμένο ατύχημα (...) αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί τα κέρδη των εργοδοτών, μέσα από τη μείωση του κόστους, τα χαμηλά μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά, τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Μπροστά στα κέρδη τους, η ανθρώπινη ζωή χάνει κάθε αξία», σημειώνεται στην Ερώτηση.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί ακολουθεί πιστά αυτήν ακριβώς την πολιτική, όπως επίσης και η δημοτική αρχή που υλοποιεί σε τοπικό επίπεδο αυτήν την πολιτική, που ανέχεται να δουλεύουν εργάτες την Κυριακή, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας ακόμα και μέσα στο ίδιο το Δημαρχείο», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ρωτούν αν προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα αυτήν την κατάσταση, έτσι ώστε υποχρεωτικά όλοι οι εργοδότες και εργολάβοι να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και αν προτίθεται να αποδώσει η πολιτεία τα χρέη της προς τους δήμους, έτσι ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία, με σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ