ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατακρεουργεί τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

Εκτός Κανονισμού του ΙΚΑ 300.000 ασφαλισμένοι. Δραματικές συνέπειες σε όλους τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των ΒΑΕ. Αύξηση για όλους στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες στις πιο δύσκολες συνθήκες, θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται κατακόρυφα, με την «αναμόρφωση» της λίστας των ΒΑΕ
Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες στις πιο δύσκολες συνθήκες, θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται κατακόρυφα, με την «αναμόρφωση» της λίστας των ΒΑΕ
Χειρουργικό νυστέρι βάζει η κυβέρνηση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συστήσει πετάει έξω από τη σχετική λίστα του ΙΚΑ σχεδόν 300.000 εργαζόμενους από τους 700.000. Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα που ετοίμασε η διορισμένη από την κυβέρνηση «Επιτροπή Μπεχράκη» και αναμένεται εντός των ημερών να παραδοθεί στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, προβλέπει:

  • Τον αποχαρακτηρισμό τουλάχιστον του 40% από τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες εκείνες που σήμερα υπάγονται στον Κανονισμό των ΒΑΕ του ΙΚΑ.
  • Εκτός θα βρεθούν τουλάχιστον 61 εργασίες από τις 156, καθώς και 250-260 ειδικότητες από τις 381 που υπάγονται σήμερα στον Κανονισμό. Ομως οι συνέπειες αφορούν όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στα ΒΑΕ και αυτούς που θεωρητικά θα συνεχίσουν να υπάγονται σε αυτά.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή, για τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που παραμένουν στον Κανονισμό των ΒΑΕ, διαμορφώνει 4 διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικούς όμως όρους συνταξιοδότησης για κάθε κατηγορία.

  • Στην πρώτη κατηγορία, στην οποία θα υπάγονται Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όπως εργαζόμενοι σε μεταλλεία, ορυχεία, βαριά οικοδομή, θα συνταξιοδοτούνται 7 χρόνια νωρίτερα από το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης του ΙΚΑ που είναι τα 65 χρόνια.
  • Στη δεύτερη κατηγορία, οι κλάδοι και οι ειδικότητες που θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές θα συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα.
  • Στην τρίτη κατηγορία, 3 χρόνια νωρίτερα.
  • Στην τέταρτη κατηγορία, 1,5 χρόνο νωρίτερα.
Αυξάνονται μέχρι και 8 χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης

Με αυτή όμως την πονηρή διαβάθμιση, ουσιαστικά θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα και των εργαζομένων που τυπικά παραμένουν στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Για παράδειγμα:

  • Στην περίπτωση των μεταλλείων και των ορυχείων, η συνταξιοδότηση των εργαζόμενων γίνεται μέχρι σήμερα στα 50 και στα 55 χρόνια, δηλαδή 15 και 10 χρόνια νωρίτερα από το ανώτερο όριο του ΙΚΑ, που είναι τα 65 χρόνια. Με τη νέα κατηγοριοποίηση, ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να παραμένουν στην εργασία τους από 3 μέχρι και 8 χρόνια επιπλέον, όπως στην περίπτωση όσων εργάζονται αποκλειστικά σε υπόγειες στοές μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, δηλαδή έως το 58ο έτος της ηλικίας τους!
  • Επιπλέον είναι πασιφανές ότι και στις υπόλοιπες τρεις κατηγορίες θα επέλθουν δυσμενείς αλλαγές, αφού αντί να συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα, χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταταγούν στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία, που προβλέπουν συνταξιοδότηση μόνο κατά 3 χρόνια και 18 μήνες νωρίτερα αντίστοιχα. Σε αυτούς δηλαδή θα προστεθούν από 2 έως και 3,5 χρόνια επιπλέον δουλειάς.

Ουσιαστικά το πόρισμα της Επιτροπής που έγινε κατ' εντολή της κυβέρνησης, κάνει φύλλο και φτερό τον Κανονισμό των ΒΑΕ, βάζει μπουρλότο στα ασφαλιστικά δικαιώματα 700.000 εργαζομένων και μάλιστα σε αυτούς που εργάζονται στις πιο σκληρές συνθήκες. Για ορισμένους απ' αυτούς, ως συνέπεια της πρόωρης θνησιμότητας που παρατηρείται σε πολλά επαγγέλματα, θα σημαίνει ότι δε θα πάρουν ποτέ σύνταξη!

Συνένοχες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου

Η πρόταση της Επιτροπής, ανεξάρτητα από το πώς θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, συνιστά κήρυξη πολέμου σε βάρος του 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας και μάλιστα των εργαζόμενων κάτω από τις χειρότερες και πιο επικίνδυνες συνθήκες. Εξυπηρετεί μόνο και μόνο την αξίωση των βιομηχάνων να μειώσουν το κόστος των εισφορών και ταυτόχρονα παρά τις διακηρύξεις, δεν έχει την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτή τη στρατηγική επιδίωξη υπηρέτησε με συνέπεια και το ΠΑΣΟΚ, που επί των κυβερνήσεών του επιχείρησε να αναμορφώσει προς το χειρότερο το σχετικό Κανονισμό του ΙΚΑ, ενώ δικός του είναι και ο νόμος Ρέππα, που προβλέπει την αναμόρφωση των ΒΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι η αντίστοιχη Επιτροπή Κρίσης των ΒΑΕ που συστάθηκε με τον νόμο 1902/90, ομολόγησε ότι δεν μπόρεσε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Κανονισμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων επειδή δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα, οι κατάλληλες επιστημονικές μελέτες και υποδομές. Την ανυπαρξία αυτών των μελετών έρχεται να αντικαταστήσει η πολιτική αντεργατική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και χτες του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρητή εντολή του ΣΕΒ. Και μόνο σε αυτό τον στόχο υπακούει η σημερινή επίθεση που ξεδιπλώνεται ενάντια στους εργαζόμενους.

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ούτε βήμα πίσω απ' όσα δικαιούνται

Συγκέντρωση χτες στη Στενήμαχο. Διαμαρτυρία σήμερα και από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους και απαιτούν να πληρώσει ο Λαναράς από τα κέρδη του για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων. Αυτό διακήρυξαν και χτες μέσα από την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στη Στενήμαχο της Νάουσας, αποκλείοντας για περίπου μία ώρα το δρόμο μπροστά από το εργοστάσιο. Απαίτησαν άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων, κανονική πληρωμή κάθε μήνα, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει ούτε μία απόλυση, δουλειά με δικαιώματα, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Παράλληλα, κατήγγειλαν το παιχνίδι των τραπεζιτών και του Λαναρά που παίζεται στις πλάτες τους. Την απαλλαγή του Λαναρά από την ευθύνη να πληρώσει για να λειτουργήσει τα εργοστάσια, αν και όλα τα προηγούμενα χρόνια αποκόμισε τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και το χρηματιστήριο, καθώς και το ξανατάισμα του Ομίλου με νέες χρηματοδοτήσεις.

Ο αγώνας συνεχίζεται, κόντρα και στον εφησυχασμό που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι δυνάμεις της συναίνεσης στη ΓΣΕΕ και στον κλάδο, οι οποίοι επιχαίρουν για το γεγονός ότι εξασφάλισαν νέα χρηματοδότηση για τον Λαναρά και τον Ομιλό του. Χτες ανακοινώθηκε ότι εκταμιεύτηκαν 5 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες - μετόχους του Ομίλου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Από τα χρήματα αυτά αναμένεται, σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα Μάη, Ιουνίου και το επίδομα αδείας. Αγνωστο παραμένει πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα Ιουλίου και Αυγούστου, όπως επίσης το εάν και πότε θα επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια που μήνες τώρα έχουν αφεθεί χωρίς πρώτη ύλη.

Στο πλευρό των κλωστοϋφαντουργών βρίσκονται και τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας, που σήμερα στις 11 π.μ. διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης, απαιτώντας συνάντηση με την υφυπουργό. Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού και Δέρματος, Οικοδόμων, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Λιθογράφων και Λογιστών.

Κόβουν ακόμα και τους καπνεργάτες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που πετιούνται εκτός λίστας, συμπεριλαμβάνονται και τα παρακάτω: Απασχολούμενοι μέσα στις καπνοβιομηχανίες, εργαζόμενοι στην επεξεργασία δέρματος, ψυκτικοί, αρτοποιοί, ράφτρες, κομμώτριες (με εξαίρεση τις βαφείς), οδηγοί - ελεγκτές - εισπράκτορες και επιθεωρητές των ΗΛΠΑΠ, οδηγοί και βοηθοί αυτοκινήτων, λεωφορείων, φορτηγών κλπ., κουρείς - κομμωτές, ταμίες πολυδύναμων σούπερ μάρκετ, μουσικοί πνευστών οργάνων, πλύντες πρατηρίων βενζίνης, πωλητές χονδρικής πώλησης οπωρολαχανικών και κρεάτων που πιάνουν δουλειά πριν τις 5.30 το πρωί στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, ψήστες και οι βοηθοί τους, σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού, συνοδοί στις κλινάμαξες στους σιδηροδρόμους, νοσοκόμοι κτηνιατρείων, νυχτοφύλακες, δύτες, εργατοτεχνικό προσωπικό στην παρασκευή πάστας και στα ζαχαροπλαστεία, αρβυλεργάτες, συντάκτες ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, νεκροπομποί - εργάτες καθαριότητας νεκροταφείων, τεχνικοί ραδιοφωνικών σταθμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ