ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το πραγματικό παιδομάζωμα της Φρειδερίκης

Σαν πρόβατα απ' τα αρματαγωγά ξεφόρτωναν στα λιμάνια τα παιδιά απ' τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, για να τα κλείσουν στα γκέτο της Φρειδερίκης (φωτ. από το βιβλίο του Δημήτρη Σέρβου «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια»)
Σαν πρόβατα απ' τα αρματαγωγά ξεφόρτωναν στα λιμάνια τα παιδιά απ' τις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης και Ηπείρου, για να τα κλείσουν στα γκέτο της Φρειδερίκης (φωτ. από το βιβλίο του Δημήτρη Σέρβου «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια»)
Στο πραγματικό παιδομάζωμα της Φρειδερίκης αναφέρεται με επιστολή του στο «Ρ», ο αναγνώστης μας Σταυρόπουλος Γιώργος από την Κορνοφωλιά Εβρου, με αφορμή το σημείωμα της εφημερίδας μας για τη φιλοξενία των παιδιών των αγωνιστών στον Εμφύλιο, με την αποστολή τους στις τότε Σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

Ημουν τότε 12 χρονών. Εξω από το χωριό μου σε ένα ύψωμα ήταν ένα φυλάκιο του στρατού και συχνά τη νύχτα γίνονταν μάχες. Ενα βράδυ, επειδή τα σκυλιά γαύγιζαν, νόμισαν πως ήταν αντάρτες του ΔΣΕ στο χωριό και άρχισε ο στρατός να ρίχνει βλήματα πάνω απ' τα κεφάλια μας από το ύψωμα. Πολλά βλήματα πέρασαν πέντε εκατοστά απ' τα κεφάλια μας. Την άλλη μέρα πήγε ο πατέρας μου να παραπονεθεί στο λοχαγό για το συμβάν και τον έδιωξε με βρισιές. Το ίδιο έγινε, αργότερα, όταν πήγε στο Σουφλί στον ανώτερο αξιωματικό να παραπονεθεί. Τότε εμείς φτιάξαμε ένα αμπρί στην αυλή μας με δυο σειρές κορμών δένδρων κι εκεί μπαίναμε για να γλιτώσουμε, όταν ακούγαμε όλμους απέναντί μας.

Μετά απ' αυτά, σε λίγες μέρες, ήρθε ο πρόεδρος του χωριού μας με ένα χωροφύλακα και μας κορόιδεψε να πάμε στο σχολείο όπου, τάχα, μοίραζαν δέματα. Ως αφελή παιδιά εμείς τρέξαμε εκεί και διαπιστώσαμε ότι ήταν ψέματα. Εκεί η έξοδος μάς απαγορεύτηκε από δύο χωροφύλακες. Ετσι, με τα ψέματα του προέδρου, μάζεψαν εκεί με τη βία στο σχολείο στην Κορνοφωλιά Εβρου, 60 παιδιά. Σε λίγο ήρθαν στρατιωτικά αυτοκίνητα μάς φόρτωσαν και μας πήγαν στο σταθμό του τρένου. Μας έμπασαν σε βαγόνια που φόρτωναν μουλάρια και καταλήξαμε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χωρίς να ξέρουν τίποτα οι γονείς μας. Εδώ μας βάλανε σε ένα αρματαγωγό πλοίο με το όνομα «Αλιάκμων» που μας ξεφόρτωσε στον Πειραιά όπου μάθαμε ότι είχανε μαζέψει εκεί όλα, σχεδόν, τα παιδιά του Εβρου.

Εκεί μας χώρισαν και μας πήγαν σε διάφορα μέρη των Αθηνών: Καστρί, Καλλιθέα, Βύρωνα, Καστέλλα και αλλού. Το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν ότι ποτέ δε χορταίναμε φαΐ και ψωμί. Ημασταν παιδιά από 7 έως 15 χρονών και μας διέκοψαν απ' το σχολείο. Αργότερα, εμάς τους Κορνοφωλιώτες μάς πήγαν στην Πάτρα, όπου περάσαμε πολλές ταλαιπωρίες που δεν μπορώ να τις περιγράψω όλες. Κάθε μέρα, σχεδόν, μας έκαναν κατηχητικό παπάδες ή φοιτητές της Θεολογικής.

Θυμάμαι πως, το Γενάρη του '50, πήρα ένα γράμμα από τη μάνα μου που με ρωτούσε πότε θα γυρίσουμε στο χωριό, αφού ο πόλεμος τέλειωσε. Εγώ της έγραψα πως δεν ξέρω και, όπως ήμουν θυμωμένος, της έγραψα ότι εδώ μας δέρνουν. Γι' αυτό έφαγα ένα δυνατό χαστούκι από την ομαδάρχισσα και την άλλη μέρα έμαθα ότι οι επιστολές μας λογοκρίνονταν, αν και ήμασταν μικρά παιδιά.

Με κάλεσε ο διευθυντής της παιδούπολης, ένας απόστρατος αξιωματικός, και μόλις με είδε στο γραφείο του φώναξε θυμωμένος: «Θα σε περάσω στρατοδικείο»! Μαθημένος απ' αυτά δε σκέφτηκε καν ότι μιλάει σε ένα παιδί... Οταν τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε πως αυτά που γράφω στη μάνα μου είναι ψέματα -όταν κάλεσε την Ομαδάρχισσα έμαθα τι είχε συμβεί στ' αλήθεια.

Εμάς τα παιδιά της Κορνοφωλιάς μάς είχαν σταμπαρισμένα διότι το χωριό μας στην κατοχή κατά 99% ήταν οργανωμένο στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ. Στον Εμφύλιο, στο βουνό βγήκαν 350 άτομα και σκοτώθηκαν 75 απ' αυτούς. Ολα αυτά ήταν γνωστά στους διευθύνοντες την παιδούπολη... Αξίζει να σημειώσω ότι αυτά τα παλικάρια και οι κοπέλες που σκοτώθηκαν, μέχρι πρότινος δεν είχαν έναν τάφο, ενώ όταν σκοτώνονταν δυο χωροφύλακες, τους έκαναν μνημείο γράφοντας τα γνωστά: «Σφαγιάστηκαν από ΕΑΜοβούλγαρους»!

Μετά από πολλά χρόνια κάνοντας αίτηση, επιτέλους, μου επέτρεψαν να κάνω ένα μνημείο και αυτό όχι στην πλατεία του χωριού αλλά μόνον στο νεκροταφείο...

Οσο για τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες, βλέπουμε από χρόνια ότι πήγαν εκεί αγράμματα τσομπανόπουλα και γύρισαν επιστήμονες. Εμείς που μας πήραν με τη βία (μας άρπαξαν χωρίς να το ξέρουν οι γονείς μας) μείναμε αγράμματοι αλλά... θρήσκοι.

Για τους συνταξιούχους σε αναμονή...

Μας είπαν πως θα μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις. Αντ' αυτού, μειώθηκαν ...οι συντάξεις! Οσο για τον απαιτούμενο χρόνο για την έκδοση της σύνταξής μας, το πώς υπολογίζεται το «γρήγορα», το πώς μετριέται από τους υπεύθυνους (σε μέρες, μήνες, χρόνια) δεν ξέρουμε. Από τους ίδιους τους «εν αναμονή συνταξιούχους» μετριέται όπως οι μέρες... στην «απεργία πείνας»!! Αφού το διάστημα της αναμονής δεν πληρώνονται, δεν παίρνουν ούτε μισθό ούτε σύνταξη. Μια κάποια λύση, λύση μερική, είναι οι τρίμηνες αποδοχές για όσους τις παίρνουν έναντι της μελλοντικής σύνταξης... Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους τρεις, τέσσερις, πέντε ή και περισσότερους μήνες ως τη χορήγηση της σύνταξης;

Μα στην Ελλάδα ζούμε, θα μας πούνε. Στην Ελλάδα την ηλιόφωτη, όπου ο ήλιος ο ηλιάτορας ζεσταίνει και τις καρδιές των ανθρώπων και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην Ελλάδα, όπου ο περίγυρος: Οικογένεια, συγγενείς, φίλοι θα συμπαρασταθούν έμπρακτα, δηλαδή οικονομικά, στον δικό τους άνθρωπο. Ωραία! Και οι «μοναχικοί», οι «μόνοι» άνθρωποι που στις μέρες μας πληθαίνουν και οι άλλοι, αυτοί που έχουν υποχρεώσεις, που εκτός από τον εαυτό τους έχουν να φροντίσουν, να συντηρήσουν και τρίτους, τι κάνουν αυτοί χωρίς χρήματα τόσους μήνες;

...Το θέμα έχει απασχολήσει και τα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ), δεν κομίζουμε «γλαύκα», λοιπόν. Εχουμε, όμως, μια πρόταση - λύση, μεταξύ αστείου και σοβαρού: Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι τους μήνες αναμονής της συνταξιοδότησής τους να ...«φιλοξενούνται» στις κατασκηνώσεις των Δήμων και τη σίτισή τους να αναλάβει το κράτος σαν απόμαχους - ήρωες της ζωής και της κοινωνικής εργασίας για ό,τι έχουν προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Κι αν δεν επαρκούν οι κατασκηνώσεις για όλους, οι πλεονάζοντες να «φιλοξενούνται» σε ξενοδοχεία Β κατηγορίας. Εκτός κι αν οι ιθύνοντες θεωρούν προτιμότερη τη «φιλοξενία» σε θαλαμηγούς ή σε ...ξερονήσια!

Εχουμε και μια δεύτερη πρόταση - λύση σοβαρή: Να μισθοδοτούνται οι απόμαχοι κανονικά έως την έκδοση της σύνταξής τους και να γίνεται εκκαθάριση σε συνέχεια και κρατήσεις από τη σύνταξη. Μα, τι πιο απλό από τη συντόμευση του χρόνου αναμονής, θα μας πείτε και θα συμφωνήσουμε αμέσως μαζί σας.

Προς το παρόν, ευχαριστούμε για τη «φιλοξενία».

ΝΤΙΝΑ ΚΟΥΚΟΥ, φιλόλογος

Ελεύθεροι πορτοφολάδες!

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης απευθύνεται, μέσω του «Ρ», ο επιστολογράφος μας σ. ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ, με αφορμή μια προσωπική εμπειρία. Γράφει:

Αγαπητέ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,

Στις 21 Απρίλη 2008 εισέπραξα από υποκατάστημα της ΕΤΕ Αλεξάνδρας - Μαυρομιχάλη(;) χρηματικό ποσό και με λεωφορείο (από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας) πήγαινα πλατεία Κάνιγγος. Κάθισα στην εξωτερική θέση διθέσιου καθίσματος και - σε λίγο - ύστερα, προφανώς, από παρακολούθηση από το χώρο της Τράπεζας, μια ξένη, στο διάδρομο, με ρωτούσε πού είναι η ...Πατησίων (για να «κατέβει»), ενώ μια δεύτερη μου ξήλωνε τη φόδρα του σακακιού, παίρνοντάς μου 1.500 ευρώ. Την κατάλαβα, την έπιασα με βοήθεια συνεπιβατών, τους πήρα τα κλεμμένα. Στη συνέχεια σταμάτησε το λεωφορείο στο Αστ. Τμήμα (Ασφάλεια) στην Καλλιδρομίου και τις συνέλαβε η Αστυνομία. Επρόκειτο για δυο σεσημασμένες πορτοφολούδες. Στο Αυτόφωρο τις άφησαν ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ, να ληστεύουν το κοινό τις μέρες του Πάσχα!!

Στην τακτική δικάσιμο είχαν γίνει άφαντες. Τις δίκασαν - ερήμην - ένα χρόνο φυλακή καθεμία, εξαγοράσιμο, με 10 ευρώ τη μέρα, (365 μέρες Χ 10 ευρώ = 3.650 ευρώ). Δηλαδή... αν... τις πιάσουν - κάποτε - το κράτος θα εισπράξει 7.300 ευρώ και ...οι «κυρίες» θα συνεχίσουν ανενόχλητες το πολλαπλάσιο εισπρακτικό «έργο» τους, από τα θύματά τους!!!

Εγραψα αμέσως στον υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, καταγγέλλοντας αυτό το μηχανισμό - μεθόδευσης, όπου, τελικά, οι πορτοφολάδες «με την άδεια Αστυνομίας και Δικαιοσύνης» γίνονται ...πηγή κρατικών εσόδων, με θύματα καθημερινά 100άδες πολίτες!!

Ο κ. υπουργός αντί ν' απαντήσει για το λόγο που σεσημασμένες πορτοφολούδες, πιασμένες για «επ' αυτοφώρω» κλοπή, μεγάλου ποσού, αφέθηκαν από τη ...«Δικαιοσύνη» ελεύθερες, μεταβαλλόμενες, αν πιαστούν, σε πηγή κρατικών εσόδων σε βάρος των πολιτών, έστειλε την επιστολή μου για απάντηση στο Αστυνομικό Τμήμα που, φυσικά, αδυνατεί να απαντήσει για το τι κάνει, τι μεθοδεύει η ...«Δικαιοσύνη»!!!

Ερωτάται, λοιπόν, ο - κατά τα άλλα λαλίστατος - υπουργός Δικαιοσύνης:

Θα συνεχιστεί η ασυλία δράσης των πορτοφολάδων, που έχουν ρημάξει το επιβατικό κοινό; θα συνεχίσει το κράτος να τους χρησιμοποιεί για πηγή Κρατικών Εσόδων;

Πήραμε την Επιστολή σας

σ. Μπάμπη Λεωνιδάκη. Πήραμε την επιστολή σας σχετικά με το «Δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι»... που είπε ο μεγάλος Αθηναίος ρήτορας Δημοσθένης, την εποχή που κήρυττε τους Φιλιππικούς του εναντίον του Φιλίππου της Μακεδονίας.

σ. Παύλο Μαυρομμάτη, Καβάλα. Πήραμε το γράμμα σας, για την κυκλοφορία του «Μαρτυρολόγιου» (Επεσαν για τη Ζωή). Ευχαριστούμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ