ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2008
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ
Αυλαία με ντέρμπι

Ανοίγει σήμερα η αυλαία στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Οι συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί και αυτή η διοργάνωση δεν είναι καλύτερες από τις προηγούμενες, αντίθετα αποχρώσες ενδείξεις προμηνύουν χειροτέρευση. Προσχηματικά προβάλλονται η «αγάπη» στο άθλημα και την ομάδα. Ομως, στόχος των παραγόντων - επιχειρηματιών παραμένει το κέρδος, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Μεγιστοποιούνται τα συμφέροντα που τζιράρονται, άρα αυξάνονται όσα διακυβεύονται. Και - όπως και στο παρελθόν έχει φανεί - η αύξηση του ανταγωνισμού συνοδεύεται από εκτράχυνση (σε κάθε επίπεδο), η οποία δεν είναι απλά συνέπεια αλλά μάλλον συνειδητή επιλογή.

Στο αγωνιστικό σκέλος, στο πρόγραμμα της πρεμιέρας κυριαρχεί το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκού. Σε περίεργο κλίμα για τους γηπεδούχους, με όσα εξωαγωνιστικά έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, αλλά και μετά τον αποκλεισμό από την Ομόνοια. Αντίθετα, οι φιλοξενούμενοι θ' αγωνιστούν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Σήμερα ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης και - μετά το αντίο στο Τσάμπιονς Λιγκ - δε φτάνει απλά μια νίκη. Χρειάζεται άνετη νίκη με καλή εμφάνιση αλλιώς ο... απόηχος του αποκλεισμού, θα δυναμώσει.

Το πλήρες πρόγραμμα, έχει ως εξής: ΣΑΒΒΑΤΟ: Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης (19:00, ΝΕΤ), ΟΦΗ - ΠΑΟΚ (19:00, Novasports 1), Πανθρακικός - Εργοτέλης (19:00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Αρης - Λεβαδειακός (19:00, ΝΕΤ), Ηρακλής - Πανσερραϊκός (19:00), Πανιώνιος - Ξάνθη (19:00, Novasports 1), ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (21:15, Novasports 1), Λάρισα - Θρασύβουλος (21:15, ΑΛΦΑ).

ΕΘΝΙΚΗ
Αναμενόμενες κλήσεις

Αναμενόμενες ήταν οι επιλογές του Ρεχάγκελ για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις της Εθνικής ομάδας με Λουξεμβούργο (6/9) και Λετονία (10/9), στα πλαίσια των προκριματικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας στελεχώνει την αποστολή με τους Γιάννη Αμανατίδη (Αϊντραχτ), Γιούρκα Σεϊταρίδη (Ατλέτικο), Κώστα Κατσουράνη (Μπενφίκα), Γιώργο Σαμαρά (Σέλτικ), Αγγελο Χαριστέα (Νυρεμβέργη), Φάνη Γκέκα (Λεβερκούζεν), Νίκο Λυμπερόπουλο (Αϊντραχτ), Σωκράτη Παπασταθόπουλο (Τζένοα), Τραϊανό Δέλλα (Ανόρθωση), Βασίλη Τοροσίδη, Χρήστο Πατσατζόγλου, Αβραάμ Παπαδόπουλο (Ολυμπιακός), Σωτήρη Κυργιάκο, Αγγελο Μπασινά (ΑΕΚ), Κώστα Χαλκιά (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρο Τζόρβα, Σωτήρη Νίνη, Γιώργο Καραγκούνη, Λουκά Βύντρα, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Νίκο Σπυρόπουλο και Αλέξανδρο Τζιόλη (Παναθηναϊκός).

ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Πισωγύρισμα...

Ούτε ένα ούτε δύο... Ούτε δέκα ούτε είκοσι... Πρέπει να γυρίσουμε 46 χρόνια πίσω για να συναντήσουμε ξανά την Ελλάδα με δύο εκπροσώπους στα ευρωπαϊκά Κύπελλα το μήνα Σεπτέμβρη. Η χώρα μας παραμένει στη 14η θέση στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, αλλά πλέον ο στόχος της ανόδου στη 12η θέση, που από τη σεζόν 2010/11 δίνει στον πρωταθλητή την απευθείας πρόκριση στους ομίλους, χωρίς προκριματικά, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολος καθώς μόνο οι «αιώνιοι» θα συνεχίσουν πλέον να αγωνίζονται στην Ευρώπη. Οπως δηλαδή και την περίοδο 1962-63 όταν και πάλι είχαμε μόλις δύο εκπροσώπους, τον Παναθηναϊκό στο κύπελλο πρωταθλητριών και τον Ολυμπιακό στο κύπελλο κυπελλούχων, ενώ στο κύπελλο Εκθέσεων δεν είχαμε στείλει εκπρόσωπο! Ουσιαστικά, δηλαδή, η φετινή είναι η πρώτη χρονιά που εξελίσσεται τόσο αρνητικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και φυσικά είναι μακράν η χειρότερη από τότε που οι ομάδες άρχισαν να παίζουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα από τον Αύγουστο.

ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Μηνυτήρια αναφορά της ΔΟΕ

Κατατέθηκε χτες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τους νομικούς εκπροσώπους της ΔΟΕ Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Πέτρο Μάχα, η προαναγγελθείσα από μέρες μηνυτήρια αναφορά κατά του προπονητή της Φανής Χαλκιά και του Τάσου Γκούση, Γιώργου Παναγιωτόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Η ΔΟΕ δηλώνει παράλληλα και παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση ντόπινγκ.

Σε δηλώσεις τους οι δύο δικηγόροι σημείωσαν ότι από την παράνομη συμπεριφορά του Παναγιωτόπουλου τραυματίστηκε το κύρος και η φήμη της ΔΟΕ που έχει καθήκον να διοργανώνει καθαρούς αγώνες και να διαφυλάσσει τις αρχές του Ολυμπισμού. Ως μάρτυρας έχει προταθεί ο γιατρός της ΔΟΕ Πάτρικ Σαμάς. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η ΔΟΕ στρέφεται κατά αθλητή, ενώ στελέχη της δεν έχουν κρύψει την πεποίθησή τους πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο διακινεί την ουσία μεθυλτριενολόνη.

Κάνουν κουμάντο οι πολυεθνικές

Ενοχλήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Ρογκ από όσα έκανε ο Τζαμαϊκανός αθλητής Γιουσίν Μπολτ μετά τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα κρατώντας στα χέρια του τα χρυσά παπούτσια της πολυεθνικής εταιρείας «Πούμα». Πράγματι, μας ενόχλησε όλους εμάς τους απλούς φιλάθλους ανά τον κόσμο, μας ενόχλησε αυτή η στημένη κακόγουστη παράσταση που έδωσε κατ' εντολή των χορηγών του μπροστά στα ΜΜΕ. Εκείνος όμως που δε δικαιούται να ενοχλείται είναι ο κ. Ρογκ και οι «αθάνατοι», γιατί έβαλαν τις πολυεθνικές στο χώρο, οι οποίες σήμερα αλωνίζουν επιβάλλοντας τα δικά της ήθη και έθιμα. Προς τι λοιπόν οι διαμαρτυρίες του κ. Ρογκ για τα όσα έκανε ένα παιδί προικισμένο, που άρχισε ήδη να βάζει λεφτά στα ταμεία της ΔΟΕ, όταν μάλιστα με δικές τους ευλογίες συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν στο χώρο του παγκόσμιου αθλητισμού;

Αλλα πράγματα θα έπρεπε λογικά να προβληματίζουν τον πρόεδρο της ΔΟΕ. Παράδειγμα, ποιος είναι σήμερα ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων; Τα περί ευγενούς άμιλλας έχουν τελειώσει. Ο πρωταθλητισμός πλέον είναι μια βρώμικη υπόθεση (ντόπινγκ - χρηματισμοί).

Η πρόταση λοιπόν της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, που μιλάει για αποδέσμευση από το θεσμό τον Ολυμπιακών Αγώνων είναι σωστή. Οι πολυεθνικές με τη βοήθεια της ΔΟΕ τους τελείωσαν. Με την ευκαιρία αυτής της πρότασης καλό θα είναι να γίνει μια κουβέντα για το τι αθλητισμό θέλουμε. Μέχρι σήμερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεκαετίες κυβερνούν αυτό τον τόπο. Δε μα έπεισαν για τις καλές τους προθέσεις. Σχολικός αθλητισμός ανύπαρκτος, υψηλός αθλητισμός σε αποσύνθεση...


Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ
Ξεκινά ο θεσμός

Με τα παιχνίδια της πρώτης φάσης, όπου συμμετέχουν οι ομάδες της Γ' Εθνικής, αρχίζει το Σαββατοκύριακο το κύπελλο Ελλάδας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ολυμπιακός Χερσονήσου - Ζάκυνθος, Αναγέννηση Αρτας - Ρόδος, Κορωπί - Εορδαϊκός, Αιολικός - Λαμία, Χαϊδάρι - Θερμαϊκός, Οδυσσέας Αναγέννησης - Κεραυνός Κερατέας, Μακεδονικός - Αναγέννηση Γιαννιτσών, Βύζας Μεγάρων - Εθνικός Φιλιππιάδας, Αίας Σαλαμίνας - Ηλιούπολη, Πυρσός Γρεβενών - ΠΑΟ Αγίου Δημητρίου, Κόρινθος - Εθνικός Κατερίνης, Παναιτωλικός - Ατσαλένιος, Αιγάλεω - Παναχαϊκή, Φωστήρας - Παναργειακός, Αστέρας Ρεθύμνου - ΠΑΟ Νέων Επιβατών, Νίκη Βόλου - ΠΑΣ Πρέβεζα, Αγία Παρασκευή - Φωκικός, Δόξα Δράμας - Ενωση Θράκης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κλήρωση στα μέτρα του

Τη Νόρτζελαντ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, όπως προέκυψε από την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο Μονακό. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτέμβρη στη Δανία και η ρεβάνς στις 2 Οκτώβρη στο γήπεδο «Καραϊσκάκη». «Καλή ομάδα» τη χαρακτήρισε ο Ερνέστο Βαλβέρε με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ομάδας. Ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της κλήρωσης, αλλά και στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, που είναι ο πρώτος για το πρωτάθλημα. «Σίγουρα δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι' αυτή την ομάδα, όμως και μόνο το γεγονός ότι έχει φτάσει μέχρι εδώ στο Κύπελλο UEFA, δείχνει ότι πρόκειται για μια καλή ομάδα. Εμείς θα την παρακολουθήσουμε και θα μελετήσουμε τον τρόπο παιχνιδιού της και πρέπει οπωσδήποτε να προκριθούμε στην επόμενη φάση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισπανός και συνέχισε: «Ωστόσο, μπροστά μας τώρα δεν έχουμε τη Νόρτζελαντ, αλλά το πρωτάθλημα, στο οποίο υποδεχόμαστε αύριο τον Αστέρα Τρίπολης, μια πολύ οργανωμένη ομάδα με καλούς παίκτες, η οποία πρεσάρει καλά και ξέρει τι ζητάει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία για εμάς να ξεκινήσουμε καλά το πρωτάθλημα και έχουμε χρόνο μετά να δούμε τα παιχνίδια του Κυπέλλου UEFA».

Στα μεταγραφικά ζητήματα ο Ρέφικ Τζιμπούρ είναι ο πρώτος στόχος των ερυθρολεύκων και η μεταγραφή ίσως ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ