ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να ματαιώσουμε το έγκλημα σε βάρος των ΒΑΕ

Η κεντρική προκήρυξη για την αυριανή συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Σήμερα παραδίδεται στην κυβέρνηση το κατάπτυστο πόρισμα της διορισμένης Επιτροπής

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο σιδερόφρακτο υπουργείο Απασχόλησης
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο σιδερόφρακτο υπουργείο Απασχόλησης
Με κεντρικό σύνθημα «Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση των Βαρέων - Ανθυγιεινών, να ματαιώσουμε το έγκλημα που πάει να κάνει η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία κατά της εργατικής τάξης», το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους και τους καλεί να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας, με ζήτημα αιχμής την υπεράσπιση και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς σήμερα το μεσημέρι η διορισμένη από την κυβέρνηση «Επιτροπή Μπεχράκη» αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση το πόρισμα που προβλέπει δραστικό πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ και κατηγοριοποίηση για τα εναπομείναντα επαγγέλματα, με στόχο την κατάργηση του ίδιου του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, για την κινητοποίηση της Πέμπτης προγραμματίζονται σήμερα εξορμήσεις στους παρακάτω χώρους δουλιάς: Χωματερή Ανω Λιοσίων, ΣΜ Απορριμμάτων, Σχιστό, δήμοι Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Κηφισιάς, Ελληνικού, Γλυφάδας, Attica, Λαμπρόπουλος, Καούσης, Citron, Χερουβείμ, Κάραβελ, Χίλτον, Οργανισμός Δημοσιογραφικού Χάρτου, ΠΡΟΣΙΦΑΠΕ, ΠΕΙΦΑΦΙΝ, ΣΥΝΦΑ, Κόκα Κόλα, ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ. Την Πέμπτη, οι εξορμήσεις συνεχίζονται σε ΕΣΔΚΝΑ (Ψυχικό), δήμους Αιγάλεω, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου, Εδραση, Σβάμπε, Ζωγομετάλ, Λίδρα Μάριοτ, Ιντερκοντινένταλ, Μον Παρνές, επισιτιστικά μαγαζιά σε Σύνταγμα - Ομόνοια, Κοσμοκάρ, Αργος Ιμπέριο, Κωσταντακάτος, Βιανέξ.

Καθήκον όλων ο αγώνας

Στην κεντρική του προκήρυξη το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Αυτή την ώρα έχουμε καθήκον να μπούμε όλοι στη μάχη και να εμποδίσουμε τη σφαγή των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) που οργανώνει η κυβέρνηση, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα της διορισμένης Επιτροπής που ανέλαβε αυτή τη βρώμικη δουλειά.

  • Ετοιμάζονται να πετάξουν έξω από τα ΒΑΕ πάνω από 300.000 εργάτες και εργάτριες, ανοίγοντας το δρόμο για τη συνολική κατάργηση αυτής της κατάκτησης.
  • Κατηγοριοποιούν κλάδους, επαγγέλματα, χώρους δουλειάς διαμορφώνοντας το έδαφος για την κατάργηση του δικαιώματος στη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια νωρίτερα, για τη μείωση μισθών και συντάξεων.
  • Επιχειρούν να διασπάσουν τους εργαζόμενους με τη διεστραμμένη τακτική που λέει: Να μην ανησυχούν οι παλιοί, τώρα θα εξαιρεθούν από τα ΒΑΕ οι νεοασφαλιζόμενοι.

Η τακτική αυτή πρέπει να χτυπηθεί αμείλικτα. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των εργατικών οικογενειών.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Το χτύπημα των ΒΑΕ εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση κατάργησης των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων για να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, να αυξηθούν πιο πολύ τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Εμείς, έχουμε υποχρέωση να τιμήσουμε με μεγάλες συγκρούσεις τους δικούς μας νεκρούς και τους σακατεμένους, που είναι θύματα του συστήματος που στηρίζεται στο κέρδος, στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στους νέους και στις νέες το δικαίωμα της ένταξης στα ΒΑΕ και άλλα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

H δύναμη του ταξικού, μαζικού αγώνα μπορεί να ανατρέψει τα κυβερνητικά σχέδια, τα σχέδια της πλουτοκρατίας.

Το ΠΑΜΕ θα χρησιμοποιήσει όλες τις μορφές πάλης και θα αντιμετωπίσει εχθρικά κάθε μέτρο κατά των ΒΑΕ.

Η εργατική τάξη θρηνεί 100 και πάνω νεκρούς κάθε χρόνο, εκατοντάδες ανάπηρους από εργοδοτικά εγκλήματα. Οι επαγγελματικές ασθένειες βασανίζουν χιλιάδες εργαζόμενους, χιλιάδες εργαζόμενες.

Καρκίνος, ασθένειες των πνευμόνων, του δέρματος, μυοσκελετικά προβλήματα, ψυχικές διαταραχές κ.ά.

Ενας νεκρός κάθε 3,5 λεπτά στην Ευρωπαϊκή Ενωση από εργατικό ατύχημα και επαγγελματική ασθένεια. Το θράσος της κυβέρνησης είναι μεγάλο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η κατάσταση δεν επιτρέπει συντεχνιασμούς, δεν επιτρέπει σκέψεις που λένε "με πιάνουν ή δε με πιάνουν" τα κυβερνητικά μέτρα.

Η επίθεση χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης.

Ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα αν δοθεί ενιαία, συντονισμένα, μαζικά.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων έχει βάλει το στόχο της κατάργησης των Βαρέων - Ανθυγιεινών από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Αυτό το στόχο προσπάθησε να υλοποιήσει η ΝΔ το 1990-'93.

Αυτό το στόχο προσπάθησε να υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το 1997 με το πόρισμα της επιτροπής Σπράου.

Αυτός ο στόχος καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου Ρέππα, το 2002, που αναφέρει ότι "η εξέλιξη της τεχνολογίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας επιβάλλει τον επανακαθορισμό των ΒΑΕ".

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες.

Γιατί στηρίζει τη λογική της ανταγωνιστικότητας, γιατί στήριξε τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, γιατί συμμετείχε στην Επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση για την κατάργηση των ΒΑΕ και την "κοπάνησε" όταν ήδη είχε συμβάλλει να γίνει η ζημιά.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι και νέες

Ζείτε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, ζείτε την εντατικοποίηση, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το λιγοστό ελεύθερο χρόνο, την εργοδοτική τρομοκρατία, την έλλειψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

Χτυπήστε αποφασιστικά τους ισχυρισμούς που λένε ότι η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους και τα μέτρα Υγιεινής -Ασφάλειας κάνουν περιττό το θεσμό των Βαρέων Ανθυγιεινών.

Η φθορά της εργατικής δύναμης και της Υγείας των εργαζομένων σε ιδιαίτερα ανθυγιεινούς και επικίνδυνους κλάδους και χώρους, κάνουν αναγκαία την ένταξη στα ΒΑΕ, τη νωρίτερη συνταξιοδότηση, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου».

Καλούν στη συγκέντρωση

Πλατύ κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους της πόλης να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή πανεργατική συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων για τα ΒΑΕ στην Ομόνοια, απευθύνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ. «Η απόπειρα κατάργησης των ΒΑΕ αποτελεί βασικό στόχο των βιομηχάνων και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνεχίζει τις απόπειρες που έχουν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στη λογική της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αφού θα πληρώνουν μικρότερο ασφάλιστρο και θα αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5-7 χρόνια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, καλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τις μεθοδεύσεις σε βάρος των ασφαλισμένων στα ΒΑΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Συντονισμός σε επισιτισμό - τουρισμό

Μέρα κοινή δράσης, με επίκεντρο τα ΒΑΕ, έχουν ορίσει την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, σωματεία στις επισιτιστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας, διοργανώνοντας τις παρακάτω κινητοποιήσεις:

  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 π.μ.), συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στα γραφεία του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Πειραιά, 4ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 11 μ.μ.), συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Αθήνα.
  • Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο ΙΚΑ.
  • Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο του νησιού.
  • Σωματεία Ζακύνθου, Σάμου, Λήμνου, πανεξόρμηση στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές μονάδες.
  • Σωματείο Προσωπικού Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς, συγκέντρωση το Σάββατο, στις 8 το βράδυ.
Οι προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις για την αυριανή πανεργατική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί στα παρακάτω σημεία, στις 6.30 μ.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και των πρώην ΔΕΚΟ.
  • Προπύλαια: Εργαζόμενοι και φορείς όλων των συνοικιών της Αθήνας, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.
  • Χαυτεία: Φοιτητικοί σύλλογοι.
  • Ομόνοια: Συνδικάτα και εργαζόμενοι του Πειραιά.
Διεκδικούμε
  • Προστασία και διεύρυνση των ΒΑΕ.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα ΒΑΕ. Αύξηση των ημερών αδείας.
  • Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ. Τακτικές εξετάσεις για όλους τους εργαζόμενους.
  • Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφάλιστρου από την εργοδοσία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ