ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες

Οι αιτήσεις που γίνονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι πολλαπλάσιες απ' τις θέσεις που διατίθενται. Οι γονείς αναγκάζονται - όσοι μπορούν - να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς σταθμούς όπου πληρώνουν έως και 500 ευρώ το μήνα!

Χιλιάδες λαϊκές οικογένειες βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναζητώντας παιδικό σταθμό για να εγγράψουν τα παιδιά τους, δύο μέρες μετά την έναρξη των δημοτικών παιδικών σταθμών για την περίοδο 2008-2009.

Οι αιτήσεις που γίνονται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι πολλαπλάσιες απ' τις θέσεις που διατίθενται, με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται (όσοι μπορούν) να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς όπου μπορεί να πληρώσουν έως και 500 ευρώ το μήνα! Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Αθηναίων απορρίφθηκαν μέχρι τα τέλη Αυγούστου 1.600 αιτήσεις, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης από τις 2.000 αιτήσεις έγιναν δεκτές οι 1.200.

Ομως, ακόμα και για τους γονείς που καταφέρνουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς το κόστος είναι τεράστιο. Επιπλέον, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όχι μόνο δεν καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, αλλά πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε απαράδεκτη κατάσταση. Και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν προβλήματα ασφάλειας, όπως εκείνοι του Δήμου της Αθήνας που όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» ήταν επικίνδυνοι σε έναν πιθανό σεισμό.

Με κουπόνια...

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντί να φτιάξουν νέες δομές, υλοποιούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παραχώρησαν τις υπάρχουσες δομές στους δήμους, οι οποίοι επιβάλλουν τροφεία. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί πρόγραμμα της ΕΕ με κουπόνια για ορισμένες ομάδες γονέων και με ημερομηνία λήξης το 2013. Τα κουπόνια που δίνονται σε συγκεκριμένες ομάδες γονέων μπορεί να «εξαργυρώνονται» και από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα μέσω διαγωνισμού. Με αυτό το «μπάλωμα», εκτός του ότι παραπλάνησε, έδωσε «ζεστό χρήμα» στους ιδιώτες.

Ακόμη και εκεί, όμως, το πρόγραμμα δεν «περπάτησε» και από τις 16.000 θέσεις που προέβλεπε για τις διάφορες δομές (βρεφικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με Ειδικές ανάγκες) καλύφθηκαν οι 6.325.

Το αποτέλεσμα ήταν η κυβέρνηση να προκηρύξει εκ νέου το πρόγραμμα, παρουσιάζοντάς το και ως μια ακόμη κίνηση υπέρ των εργαζόμενων μητέρων. Να υπενθυμίσουμε ότι στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν άνεργες γυναίκες, μετανάστριες που δεν έχουν υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ, γυναίκες με σταθερή δουλειά (υπάλληλοι Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), άνδρες που έχουν επιμέλεια παιδιών ή είναι χήροι!

Πώς εννοούν την «κοινωνική πολιτική»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι χαρακτηριστικό για το πώς αντιλαμβάνονται την «κοινωνική» πολιτική: Φτιάχνουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εξυπηρετώντας το κεφάλαιο και καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην οικονομική ανέχεια και στην εργασιακή ανασφάλεια. Μετά προσφέρουν σε αυτούς τους εργαζόμενους «βοήθεια» με κουπόνια, τα οποία θα εισπράξουν οι ιδιώτες! Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι, εάν διακοπεί η σχέση εργασίας, δηλαδή η εργαζόμενη μείνει άνεργη ή εάν εργαστεί σε άλλον μη ιδιωτικό φορέα, έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα μόνο για 6 μήνες...

Με όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, ένα στοιχειώδες δικαίωμα έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Μάλιστα, εκτός απ' την τεράστια έλλειψη δομών, έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε εργαζόμενους και ειδικότητες στους παιδικούς σταθμούς, με άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή των παιδιών στους σταθμούς.

Να σημειώσουμε, δε, μία ακόμη πτυχή της πραγματικότητας που δε λαμβάνεται υπόψη στις έρευνες. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ζητούν πιστοποίηση εργοδότη απ' τις μητέρες. Υπάρχουν, όμως, χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες που δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας ή σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Η πρόταση του ΚΚΕ για το θέμα δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και αναγκαία. Είναι απαραίτητο να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες από κρατικούς, δωρεάν, βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, για όλους τους εργαζόμενους και όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αφησαν εκτός 800 παιδιά!

Γονείς και εργαζόμενοι πληρώνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του δικομματισμού και των εκπροσώπων τους στις δημοτικές αρχές

Σοβαρά προβλήματα για άλλη μια χρονιά αντιμετωπίζουν οι γονείς που πήγαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς του Νομού Ηρακλείου. Ενδεικτικά στο Δήμο Ηρακλείου από τις συνολικά 2.000 αιτήσεις δεκτές έγιναν οι 1.200. Τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται μεταξύ 30 και 100 ευρώ, ενώ στους ιδιωτικούς φθάνουν τα 300 με 350 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων είναι 160 άτομα μόνιμων και συμβασιούχων, αριθμός που δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία των σταθμών.

Στο Δήμο Ηρακλείου λειτουργούν 20 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί όπου κατά μέσο όρο εγγράφονται κάθε χρόνο 1.500 παιδιά. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σε Δημόσιους Δωρεάν Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά των εργαζομένων χωρίς τροφεία, αλλά και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γονείς. Την ίδια ώρα, στην ύπαιθρο του Ηρακλείου οι γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών που ήταν ενταγμένα στα προγράμματα της ΕΕ, στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, η λειτουργία τους βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα μετά την απόφαση των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, στους Νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, να μην καταθέσουν, στο πλαίσιο της δήθεν αγωνιστικότητάς τους, τους φακέλους πιστοποίησης των κοινωνικών τους δομών. Το πρόσχημα είναι πως, με αυτό τον τρόπο, θα αποτρέπανε την κυβέρνηση να διακόψει τη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων, αφήνοντας για τρεις μέρες εκτός παιδικών σταθμών περίπου 1.200 παιδιά.

Κι ενώ προβάλλουν τα παραπάνω, την ίδια ώρα, τις τελευταίες μέρες, παρουσιάζονται ευχαριστημένοι για την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει ακόμα μία παράταση στη λειτουργία τους μέχρι το 2010. Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, με επιστολή του προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρακαλεί να δοθεί παράταση στην πιστοποίηση των δομών.

Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύει την πλήρη σύμπλευση του ίδιου και των υπολοίπων δημάρχων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, όπως οι ίδιοι ομολογούν με δηλώσεις, η διαφωνία τους κρίνεται στο ποιος τελικά θα διαχειριστεί τα χρήματα της ΕΕ (Εργατική Εστία ή οι αναπτυξιακές εταιρείες της ΤΑ) και όχι το μέλλον των παιδιών.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Κινητοποίηση των εργαζομένων σήμερα

Κινητοποίηση, στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις δομές των δήμων, οι γονείς ανήλικων παιδιών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, ζητώντας να μην ιδιωτικοποιηθούν οι προνοιακές δομές και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Παράλληλα, θα απαιτήσουν τη συζήτηση του θέματος προ ημερήσιας διάταξης και τη λήψη σχετικής απόφασης. Σημειώνεται, ότι, όπως καταγγέλλεται σε σχετική ανακοίνωση, μένουν εκτός παιδικών σταθμών τα 22 παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), ενώ απαιτούν να μη χάσει τη δουλειά του κανείς απ' τους 23 συμβασιούχους που δούλευε πέρσι στις προνοιακές δομές.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Χαρακτηριστικά στοιχεία για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς είναι όσα έχει σημειώσει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) ΟΤΑ:

  • Κτιριακή υποδομή: Το 67% των κτιρίων δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Είναι ενοικιαζόμενα και ακατάλληλα, με ξεπερασμένη αντιπυρική προστασία και ανύπαρκτη πρόβλεψη αντισεισμικής θωράκισης.
  • Εργασιακές σχέσεις: 35% έως 60% των εργαζομένων απασχολούνται με συμβάσεις χρόνου ή έργου, με μερική απασχόληση ή μέσω προγραμμάτων Stage.
  • Εγγραφές παιδιών: Το 76% των παιδικών σταθμών λειτουργούν με υπεράριθμα παιδιά.
  • Τροφεία: Οι γονείς καταβάλλουν τροφεία που ξεκινούν από 60-80 και φτάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ.
  • Προσωπικό: Δεν επαρκεί σε σχέση με τις ανάγκες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ