ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Απροκάλυπτη απάτη

Αυτό που ο καθένας από μας πιστεύει βιωματικά, ότι κυβερνώντες και επιχειρηματίες κοροϊδεύουν ασύστολα τους εργαζόμενους, γύρω από κάθε ζήτημα που απασχολεί τα λαϊκά νοικοκυριά, φαίνεται, τελικά, πως δεν είναι τίποτα μπροστά στα όσα διαδραματίζονται στην πραγματικότητα πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου συσκεπτόταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με επιχειρηματίες, με αντικείμενο τις τιμές των σχολικών ειδών, οι τεχνικοί της αίθουσας παρέλειψαν να κλείσουν τα μεγάφωνα στη διπλανή αίθουσα από εκείνη της σύσκεψης κι αυτή η παράλειψη στάθηκε αφορμή για να ακουστεί ο υφυπουργός να παροτρύνει τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τη ...διαφήμιση που δίνουν στα Μέσα Ενημέρωσης, ώστε οι καναλάρχες να ρίξουν «χαμηλά» το θέμα της αγοράς και των ανατιμήσεων, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη γύρω από τις τιμές και διαστρέφοντας απόλυτα την πραγματικότητα. Το ίδιο λάθος ήταν αρκετό ώστε να ακουστεί η συμφωνία που έκανε ο υφυπουργός Βλάχος με τους επιχειρηματίες και σύμφωνα με την οποία, παρόλο που οι ανατιμήσεις στα σχολικά είδη βάσει των τιμοληψιών του υπουργείου φτάνουν το 33%, θα βγουν όλοι τους μετά τη σύσκεψη να δηλώσουν ότι η αγορά κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Δε θα ακουγόταν ούτε ότι κατά τον υφυπουργό το κύριο σε κάθε περίπτωση είναι να κρατηθεί η ...«ουσία», που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ωμό ψέμα και η εξαπάτηση των εργαζομένων. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δηλαδή, συμφωνήθηκε, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις που έγιναν στη συνέχεια, να αποκρύψουν από την κοινή γνώμη την αλήθεια. Να διαμορφώσουν ένα επικοινωνιακό σκηνικό που στήθηκε με συμφωνία όσων μετείχαν στη σύσκεψη και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η συμπαιγνία είναι ολοφάνερη και ο εμπαιγμός οφθαλμοφανής. Αυτόματα το μυαλό πάει σε όλες εκείνες τις κατά καιρούς πομπώδεις ανακοινώσεις μετά από ανάλογες συναντήσεις που έχουμε ακούσει περί «συμφωνιών» για «συγκράτηση τιμών» κ.ά., αλλά οι εργαζόμενοι δεν τις είδαν ποτέ, τουλάχιστον, στην έκταση για την οποία γινόταν όλη η ...φασαρία. Ο στόχος είναι πασιφανής. Προκειμένου αφ' ενός να μη θιγεί η επιχειρηματική ασυδοσία και η κερδοφορία του κεφαλαίου την οποία η κυβέρνηση εξυπηρετεί με απόλυτη συνέπεια, αφ' ετέρου να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης, κυβερνώντες και επιχειρηματίες θα προχωρήσουν αδίστακτα σε οποιουδήποτε είδους υπόγειες συναλλαγές για να γίνει η δουλειά τους. Μια δουλειά που για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι βρώμικη, αφού οδηγεί στη συνεχή επιδείνωση των συνθηκών ζωής και στην καθημερινή όξυνση των προβλημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τα θύματα αυτής της πολιτικής συμπαιγνίας και της ανοιχτής απάτης σε βάρος τους, όλοι όσοι βιώνουν τις επιπτώσεις από την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική, έχουν κάθε λόγο να γνωρίζουν και να ξεσκεπάζουν τα βρώμικα παιχνίδια τους. Εχουν κάθε λόγο να αγωνιστούν, διεκδικώντας μέτρα κατά της ακρίβειας, σε συνδυασμό με μισθούς, συντάξεις και εισόδημα που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες τους, συνδέοντας αυτόν τον αγώνα με τη χειραφέτησή τους από την πολιτική της ολιγαρχίας και των κομμάτων της. Με την πάλη για την ανατροπή των πολιτικών που συντηρούν και οξύνουν τα αδιέξοδά τους και φτιασιδώνονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με εξόφθαλμα ψέματα κατόπιν «συμφωνίας κυρίων».


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

Γιατί χαίρεται ο κ. διοικητής..;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χαίρεται και αυτοπροβάλλεται ο διοικητής του ΙΚΑ, γιατί, λέει, η ένταξη των επτά Ταμείων στον Οργανισμό έγινε ομαλά και δεν καθυστέρησε η απονομή των συντάξεων σε 100.000 συνταξιούχους αυτών των Ταμείων. Είναι γνωστό το κόλπο των κυβερνώντων να μιλάνε για τα δευτερεύοντα και τα επουσιώδη. Μόνο που λίγη σεμνότητα δε βλάπτει. Γιατί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, η κατάσταση λειτουργίας του δε βελτιώνεται στο παραμικρό. Τα προβλήματα οξύνονται. Τι να υπενθυμίσουμε; Τους 14 και πλέον μήνες, που περιμένουν οι νέοι συνταξιούχοι του για να λάβουν την πρώτη τους σύνταξη; Τα εκατομμύρια που έχουν επενδυθεί στη μηχανοργάνωση και προκοπή δε γίνεται; Την κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες, στα ραντεβού, το επίπεδο των παροχών, που χειροτερεύει κάθε μέρα; `Η, μήπως, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που οργιάζει;

Και, βέβαια, ο κύριος διοικητής του ΙΚΑ δε μιλά για την ταμπακέρα της ένταξης των Ταμείων στο ΙΚΑ. Την επιπλέον οικονομική του επιβάρυνση, με ταυτόχρονη μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων. Γι' αυτά, όμως, που δεν ανησυχεί η διοίκηση του ΙΚΑ, ανησυχούν οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι, που έχουν άλλη άποψη για την πολιτική της κυβέρνησης στο Ταμείο του ΙΚΑ. Για να μην αναφερθούμε στην οικονομική ασφυξία που το έχει καταδικάσει η κυβέρνηση.

Ο λογαριασμός από τα «μπλοκάκια»

Οι εργαζόμενοι φταίνε που πληρώνονται με μπλοκάκι και γι' αυτό θα πληρώσουν το χαράτσι στην Εφορία! Αυτό ισχυρίζεται ξεδιάντροπα η κυβέρνηση στέλνοντας τους εργαζόμενους μειωμένων δικαιωμάτων, όπως είναι «οι αμειβόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών», στο γκισέ της Εφορίας να πληρώσουν ως κεφαλικό φόρο περίπου τον ένα μισθό! «Οι εργαζόμενοι θα πάρουν βεβαιώσεις από τους εργοδότες» ότι πληρώνονται με μπλοκάκι και έτσι θα αποφύγουν το χαράτσι, δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, υποκρινόμενος πως δε γνωρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αυτό, ακριβώς γιατί τότε θα πρέπει να δώσουν στους εργαζόμενους τα δικαιώματα που τους στερούν: ένσημα, επιδόματα, άδειες, κ.ο.κ. Ενα βήμα πιο πέρα προχώρησε τον εμπαιγμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι φταίνε που δεν καταγγέλλουν τον εργοδότη τους στα ελεγκτικά όργανα και άρα θα πρέπει να πληρώσουν! Και να σκεφτεί κανείς ότι το νέο φοροπακέτο είχε πλασαριστεί με τον ισχυρισμό ότι «δε θίγονται καθόλου μισθωτοί και συνταξιούχοι»... Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να τους στείλουν πίσω το λογαριασμό, περνώντας στην αντεπίθεση και ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις της ανατροπής.

Η «εξήγηση» του μονοπωλίου

Σε μια προσπάθεια να αντικρούσουν (;) «σχόλια του Τύπου» για το μονοπωλιακό ρόλο τους στην εγχώρια αγορά καυσίμων, μετά και τη δημοσιοποίηση των θέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα ΕΛΠΕ τον ...επιβεβαίωσαν.

Με ολοσέλιδη καταχώρισή τους σε κυριακάτικες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, δεν αρνήθηκαν την κυρίαρχη θέση τους, απλώς την ...εξήγησαν. Μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να απαγορεύει τις εισαγωγές καυσίμων. Απλά, έχουν καλύτερες τιμές τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, οπότε ...συμφέρει να αγοράζουν από αυτά οι εταιρείες εμπορίας.

Αυτό ακριβώς είναι και η επιβεβαίωση της ισχύος των ΕΛΠΕ και της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Η δυνατότητά τους να αποτρέπουν την είσοδο ανταγωνιστών στην αγορά. Και το κάνουν αυτό, τουλάχιστον τα ΕΛΠΕ και κατά δήλωσή τους, με μόλις 1 λεπτό ανά λίτρο βενζίνης ως περιθώριο κέρδους, το οποίο αρκεί για να καταγράφουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τελικά, το κύριο ζητούμενο, τα φτηνά και καλά καύσιμα για το λαό, μένει και πάλι στην άκρη. Αλλά, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι στον καπιταλισμό κάνει κουμάντο ο ισχυρότερος και κανένα νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό...

Τεστ πολιτογράφησης...

Γνωρίζετε τι είναι τα τεστ πολιτογράφησης; Είναι τα τεστ που εφαρμόζονται στους μετανάστες σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βρετανία, Λετονία) προκειμένου να τους δοθεί η υπηκοότητα της χώρας που ζουν και εργάζονται για χρόνια. Από χτες το σύστημα αυτό άρχισε να λειτουργεί και στη Γερμανία. Πώς λειτουργεί το σύστημα; Ο ενδιαφερόμενος να πάρει την υπηκοότητα, εκτός από τις εξετάσεις στη γλώσσα, πρέπει να υποστεί και το λεγόμενο τεστ πολιτογράφησης, που είναι ερωτήσεις για τα πιο απίθανα πράγματα της ιστορίας και που οι ίδιοι οι Γερμανοί δε γνωρίζουν, σύμφωνα με τις μεταναστευτικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα, καλείται να απαντήσει σε 33 ερωτήσεις που επιλέγονται τυχαία από τις συνολικά 310, που έχουν διαμορφωθεί. Για παράδειγμα «γιατί, πρέπει να γνωρίζει κάποιος ποιος ήταν ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας», διερωτώνται πολλές οργανώσεις μεταναστών; Σημειώνεται πως ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δοκιμάσει να δώσει το τεστ άπειρες φορές αφού φυσικά πληρώσει αδρά κάθε φορά για τις εξετάσεις. Μίλησε κανείς για καπιταλιστική βαρβαρότητα;

Υποκριτές

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ; Μας βγήκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ...υπερασπιστές των κοινοβουλευτικών θεσμών. Να γελάσεις ή να εκνευριστείς;

Ιδίως όταν διαγκωνίζονται - με αφορμή την υπόθεση της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση - για το ποιος είναι περισσότερο θεσμικός, δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος σε δουλεύει περισσότερο.

Αν και, όντως, θα έπρεπε αυτά τα κόμματα να υπερασπίζονται το λεγόμενο «αστικό Κοινοβούλιο» μια και δικός τους θεσμός είναι, ουδείς το έχει ευτελίσει περισσότερο από αυτούς τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα ...κόλπα της ΝΔ τα έχουμε πρόσφατα και δεν είναι μόνον η ιστορία της ψηφοφορίας. Την πρόσφατη τροπολογία του Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ - σε άσχετο νομοσχέδιο - άλλωστε δεν είναι να την ξεχνάει κανείς.

Θεωρούν, μήπως, ότι ...αναβάθμισε το Κοινοβούλιο όλη αυτή η ιστορία, που σημειωτέον δε θα είναι και η τελευταία τους;

Για το ΠΑΣΟΚ τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Μήπως την τροπολογία Πάχτα για το «Πόρτο Καρράς», που πέρασε νύχτα και οι βουλευτές που την υπέγραφαν δήλωναν ότι δεν ήξεραν τι λέει;

`Η, μήπως, τις εκατοντάδες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που είχαν γίνει καθεστώς επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ;

Αλλωστε, και τα δύο αυτά κόμματα δεν είναι που αποδέχονται ως φυσικό επακόλουθο το να νομοθετεί η Βουλή συνεχώς ευρωπαϊκές οδηγίες, στις οποίες μπορεί να πει μόνο «ναι» ή «όχι», χωρίς να μπορεί να αλλάξει έστω μια ...τελεία;


Γρηγοριάδης Κώστας

(Εξυπακούεται πως το ...«όχι» είναι απλά θεωρητική δυνατότητα, αφού ουδέποτε καταψηφίζουν ό,τι έρχεται από Βρυξέλλες).

Οι αρχηγοί και οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές τους δεν κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση να μετατρέπεται σε ανούσια κοκορομαχία με χαρακτηρισμούς και ευφυολογήματα (αμφιβόλου ποιότητας συνήθως);

Οσο για την ...προσήλωσή τους στο Σύνταγμα, εδώ είναι μάλλον για να βάζει κανείς εντελώς τα γέλια, αφού το έχουν κάνει ...λάστιχο και το χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει.

Να μας συγχωρούν, αλλά το ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας περνούσαν από την Ελλάδα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις καταλύοντας κάθε συνταγματική έννοια θα δυσκολευτούμε να το ξεχάσουμε.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όμως, έκαναν τότε πως ...δε βλέπουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ