ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα γεράκια της ΕΕ

H στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελεί μιαν υποθετική απειλή, αλλά μια πραγματικότητα που προωθείται βήμα βήμα και είναι αναπόσπαστο μέρος της λεγόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως βήμα βήμα προωθείται και η ελληνική εμπλοκή που διαδοχικά προωθούν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτήν την πορεία, που απειλεί τους λαούς της Ευρώπης και τη διεθνή ειρήνη, έρχεται να επιβεβαιώσει και να επιταχύνει η διεξαγωγή της άσκησης πολεμικής προετοιμασίας για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΗ-ΙΙ/2008», η οποία πραγματοποιείται το διάστημα 6-12 Σεπτέμβρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μιαν άσκηση της «Ομάδας Μάχης» που έχουν συγκροτήσει, υπό ελληνική ηγεσία, οι Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος στο πλαίσιο του ευρωστρατού και εντάσσεται στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν την ευρύτερη περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που υποτίθεται αφορά στη «Διαχείριση Κρίσης», όπως κατ' ευφημισμό αποκαλούνται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προβλέπεται επέμβαση σε μια «υποθετική» χώρα εκτός ορίων των κρατών - μελών της ΕΕ. Είναι φανερό ότι στοχεύει στην προπαρασκευή για κάθε είδους στρατιωτική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επικείμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η άσκηση διεξάγεται σε εφαρμογή του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ έχουν εξαγγείλει περί «προληπτικού πολέμου» και επεμβάσεων ανά τον πλανήτη, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών τους και την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στους πρόσφυγες. Για τους λόγους αυτούς στις επιχειρήσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, εκτός από «αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες» και «επιχειρήσεις εκκένωσης για τους Ευρωπαίους πολίτες», περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις καθαρά πολεμικού χαρακτήρα «οι οποίες θα εξαλείψουν τις ωμότητες εκ μέρους των παραστρατιωτικών ομάδων». Δηλαδή, πρόκειται για προετοιμασία διεξαγωγής ολοκληρωτικού πολέμου, καθώς αυτός είναι ο τρόπος «εξάλειψης παραστρατιωτικών ομάδων».

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ αντανακλά βασικές και διαχρονικές αρχές του ιμπεριαλιστικού δόγματος, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική διείσδυση είναι αλληλένδετη με τη στρατιωτική διείσδυση και μαζί προωθούν, υποστηρίζουν και ανοίγουν δρόμους για τη δράση των πολυεθνικών μονοπωλίων. Ωστόσο, οι στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΕ συνδέονται και με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, κυρίως με τις ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των μεγάλων κρατών - μελών της (Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία). Η στρατιωτικοποίηση, λοιπόν, της ΕΕ και ο «ευρωστρατός» είναι το απαραίτητο εργαλείο για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ.

Εξάλλου, δεν κρύβουν τις προθέσεις τους. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει και για τον εαυτό της το δόγμα των ΗΠΑ περί «προληπτικού πολέμου» και αυτό αποτυπώνεται και στη νέα Ευρωσυνθήκη, η οποία θεσμοθετεί το «δικαίωμα» της ΕΕ να επεμβαίνει με πολιτικά και στρατιωτικά μέσα στο έδαφος κάθε τρίτης χώρας για την «πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων», την πρόληψη συγκρούσεων και τη «διατήρηση της ειρήνης».

Ολα αυτά αποδεικνύουν πόσο σαθρά είναι και τα επιχειρήματα των πολιτικών απολογητών της ΕΕ ότι δήθεν μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στη βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό που επιδιώκει η ΕΕ είναι να δυναμώσει τη θέση της στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, ακολουθώντας την ίδια εγκληματική πολιτική σε βάρος των λαών. Η απάντηση είναι το δυνάμωμα της λαϊκής πάλης για ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε κράτος - μέλος της και, τελικά, η προοπτική της Ευρώπης του σοσιαλισμού.

«Πακέτα» εξαπάτησης από την ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Με «κοινωνικά πακέτα», ενταγμένα στη λεγόμενη αναθεώρηση της «κοινωνικής ατζέντας», προσπαθεί η ΕΕ να διασκεδάσει και να συγκαλύψει την επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας στα κράτη - μέλη. Ενα τέτοιο ευχολόγιο, χωρίς κανένα μέτρο προς όφελος των εργαζομένων, παρουσίασε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να προωθήσει την «κοινωνική ατζέντα» και να δημαγωγήσει ενόψει των ευρωεκλογών. Οι δημαγωγικές δηλώσεις όμως και τα ψεύτικα λόγια δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα που λέει ότι η αναθεώρηση της «κοινωνικής ατζέντας» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εκ νέου προσαρμογή των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οπως με τίποτα δεν μπορεί να συγκαλυφτεί και η πραγματικότητα που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση. Στάθηκε σε συγκεκριμένες αντεργατικές αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου και υπενθύμισε ότι στην ΕΕ κάθε 3,5 λεπτά πεθαίνει ένας εργάτης από «ατύχημα» ή ασθένεια σχετική με την εργασία. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, το οποίο με δημαγωγικά «πακέτα» προσπαθούν να εξωραΐσουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Και έχει μεγάλη αξία οι εργαζόμενοι που ζουν στο πετσί τους αυτήν την πολιτική να μην εξαπατηθούν.

H ΕΕ από τη φύση της είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να στέκεται εχθρικά απέναντι στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. H κλιμάκωση των αγώνων των εργαζομένων με το KKE και το ταξικό εργατικό κίνημα, με απειθαρχία, ανυπακοή, ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της ίδιας της ΕΕ, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

«Ατράνταχτα» επιχειρήματα

Μετρ στην προπαγάνδα έχουν γίνει με τη σειρά τους οι γαλάζιοι κυβερνώντες, ακριβώς γιατί «πρέπει» διαρκώς να εξωραΐζουν τη βάρβαρη πολιτική τους και να συγκαλύπτουν τα κραυγαλέα αντιλαϊκά αποτελέσματά της. Αφορμή για την παραπάνω διαπίστωση αποτέλεσε η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε για την άθλια «υπόδειξη» του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου προς τους επιχειρηματίες να πιέζουν τα ΜΜΕ να μην καλλιεργούν «κλίμα ανατιμήσεων». Ο Θ. Ρουσόπουλος απέκλεισε κάτι τέτοιο, επικαλούμενος δύο «ατράνταχτα» επιχειρήματα. Πρώτον ότι κανένα μέλος της κυβέρνησης «δεν έχει τέτοιου είδους αντίληψη», όπως αυτή που «αποδίδεται» στον υφυπουργό και δεύτερον ρεπορτάζ για την ακρίβεια προβάλλει συχνά το κρατικό κανάλι. Φυσικά, και τα δύο είναι διάτρητα. Οσον αφορά το πρώτο, «ξεχνά» ότι ο πρώτος που συνέδεσε τα ΜΜΕ με την ακρίβεια είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, όταν είπε στη Βουλή ότι «η ακρίβεια υπάρχει μόνο στα δελτία των οκτώ». Από την ίδια λογική εμφορούνται και τα ρεπορτάζ του κρατικού καναλιού, δηλαδή δεν υπάρχει ακρίβεια! Οι τιμές είναι πάντα «στα περσινά επίπεδα», ενώ ευτυχισμένοι καταναλωτές τις βρίσκουν «λογικές» και «καλές»... Γνωρίζουν, βέβαια, οι κυβερνώντες ότι δεν μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ, αλλά κάνουν ό,τι μπορούν.

Πρωτόγονος αντικομμουνισμός

Το ΚΚΕ ξανάπιασε στο στόμα του χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΝΤ1». Μιλώντας για το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι το ΚΚΕ «με απόφαση της δικής του Ολομέλειας πριν κάποια χρόνια είχε αναγνωρίσει τα Σκόπια σαν Μακεδονία». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καρατζαφέρης και οι συν αυτώ λένε τέτοια. Συνειδητά αποσιωπούν το γεγονός ότι το λεγόμενο Σκοπιανό αποτελεί εν πολλοίς αποτέλεσμα των παζαριών, των λυκοφιλιών και των συγκρούσεων των αστικών τάξεων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, από τον Πρώτο ακόμη Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και των «μεγάλων δυνάμεων» - «προστατών» τους. Οι οποίες έκοβαν κι έραβαν σύνορα, διαμοίραζαν εδάφη, προκαλώντας συγκρούσεις και προβλήματα που ταλανίζουν τους λαούς της περιοχής έως σήμερα.

Επίσης δεν είναι άγνωστο ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. καλλιεργεί τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Οτι κάνει πολιτική με «μπαγιάτικα υλικά» των δεκαετιών του '20, του '40 και του '50. Οτι πάντα επιλέγει ιμπεριαλιστή να στοιχηθεί πλάι του, άσχετα αν ο ιμπεριαλισμός στο σύνολό του δυναμιτίζει (και) τα Βαλκάνια. Και όλα αυτά με υλικά της πιο χυδαίας και πρωτόγονης αντικομμουνιστικής «κοπής». Αλλωστε, ο αντικομμουνισμός του είναι ίδιον του ρόλου του στο πολιτικό σύστημα. Αξιος ο μισθός τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ