ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Σήμερα η συγκέντρωση για τη φορο-ληστεία

Στην Ομόνοια, στις 7.30 το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Συγκέντρωση ενάντια στη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, προκειμένου να αποσυρθεί το αντιλαϊκό νομοσχέδιο που προωθεί και να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στην Ομόνοια, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία, για άλλη μια φορά, καθώς συνεχίζεται η καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς ΕΒΕ, με μείωση των τζίρων, μείωση των κερδών, αδυναμία κάλυψης των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Παράλληλα, πληθαίνουν τα προνόμια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που μονοπωλούν όλο και περισσότερο το εμπόριο, ενώ οι εισαγωγές οδηγούν σε μαρασμό ολόκληρους κλάδους της βιοτεχνίας. Επιπρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης επιδεινώνουν κι άλλο τη θέση των ΕΒΕ, όπως στην περίπτωση της επαγγελματικής στέγης που αυξάνονται οι διωγμοί μικρών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης από τον οικιστικό ιστό.

Απέναντι στη συστηματική ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, η ΟΒΣΑ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «σήμερα μπορούμε μαζί με την εργατική τάξη και το ΠΑΜΕ, να βάλουμε εμπόδια σε αυτή την πολιτική, με προοπτική να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, όπου η κοινωνική ανάπτυξη δε θα γίνεται με σκοπό τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά για το πώς θα καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες». Η Ομοσπονδία τονίζει ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση: «Καταργεί το αφορολόγητο όριο το οποίο μέχρι τώρα ήταν στα 10.500 ευρώ και φορολογεί αυτά τα εισοδήματα με συντελεστή 10%. Σημειώνουμε ότι αυτό είναι το φτωχότερο κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων. Επαναφέρει το εκβιαστικό εισπρακτικό μέτρο της περαίωσης για τα έτη 2000 έως 2006, που φορτώνει με νέους φόρους τους μικρούς ΕΒΕ και συγχρόνως διευκολύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους φοροφυγάδες».

Επίσης, ασκεί κριτική στη στάση των πλειοψηφιών στις διοικήσεις ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τη στήριξη που παρέχουν στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μεταξύ άλλων, η ΟΒΣΑ διεκδικεί φορολόγηση με βάση τα καθαρά έσοδα (κέρδη), κατάργηση της περαίωσης και της συνάφειας, φορολογικές ελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για την πρώτη πενταετία, κατάργηση των δημοτικών φόρων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Συνέχεια στις συνολικές αντιλαϊκές επιλογές η φοροεπιδρομή

Αρχισε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή

Η φοροεπιδρομή, μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου, που επιβάλλει κεφαλικούς φόρους και αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας και από χθες συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν είναι ένα ξεκομμένο γεγονός, αλλά αποτελεί αλυσίδα στις συνολικές αντιλαϊκές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Πρόκειται, όπως κατήγγειλε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, για πολιτικές που προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και επιτίθενται συνολικά στα λαϊκά στρώματα. Η φοροεπιδρομή αυτή, είπε, δεν είναι ξεκομμένη και από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, οι οποίοι δημιουργούν ευνοϊκότερο έδαφος για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η φορολογική πολιτική, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, χρησιμοποιείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να προσφέρει βοήθεια στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων μεταφέροντας ταυτόχρονα το κόστος στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το λόγο, υπογράμμισε, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που δεν αμφισβητούν την ανταγωνιστικότητα, ασκούν ανέξοδη και αδιέξοδη αντιπολίτευση, παρά τις όποιες φραστικές αντιπαραθέσεις.

Αναφερόμενος στη φοροεπιδρομή κατά των ελεύθερων επαγγελματιών κατήγγειλε ότι αυτή γίνεται ταυτόχρονα με τη φοροαποφυγή του κεφαλαίου και τόνισε ότι και στο συγκεκριμένο τομέα η σημερινή κυβέρνηση αντιγράφει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, είτε για τα αντικειμενικά κριτήρια, είτε για την περαίωση, είτε για την πολιτική επιβράβευση της φοροδιαφυγής, είτε για τη ρύθμιση χρεών. Πρόκειται, είπε, για ομογάλακτη πολιτική των δύο κομμάτων, τα οποία με την πολιτική τους στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και ως εκ τούτου δε θα μπορούσε ο μηχανισμός του κράτους να το κυνηγήσει.

Το νομοσχέδιο, τόνισε, στο όνομα της διαφάνειας ενσωματώνει στον προϋπολογισμό τους ειδικούς λογαριασμούς, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να περικοπούν μια σειρά επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων που καλύπτονταν από αυτούς, ενώ προωθούνται ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία δημόσιων οργανισμών, όπως τα νοσοκομεία, τα οποία παραδίδονται στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι ο κεφαλικός φόρος που επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες «πίπτει επί δικαίων και αδίκων» και η νέα αυτή επιδρομή έχει διαφορετική βαρύτητα στα χαμηλά εισοδήματα και διαφορετική στους πλούσιους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ίδια επιδρομή, είπε, έχουμε και στους νέους εργαζόμενους («τη γενιά των 700 ευρώ»), οι οποίοι αμείβονται κατά παράβαση της νομοθεσίας με δελτία παροχής υπηρεσιών. Με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%, συνέχισε, πλήττονται κυρίως τα λαϊκά εισοδήματα και την ίδια στιγμή το κεφάλαιο πέφτει στα μαλακά, αφού δε φορολογούνται όλα τα κέρδη του αλλά μέρος των «διανεμημένων κερδών». Για δε την όποια μείωση του συντελεστή των μισθωτών τη χαρακτήρισε δώρο άδωρο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της κλίμακας και την ίδια στιγμή είναι δρομολογημένες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα).

Το ΚΚΕ, κατέληξε, προτείνει τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων, και την προοδευτική φορολογική κλίμα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους, με υψηλό αφορολόγητο όριο και τιμαριθμοποίηση σε ετήσια βάση. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε, από τη στιγμή που διατηρούνται τα βιβλία και τα στοιχεία είναι απαράδεκτο να μη λαμβάνονται αυτά υπόψη και να τους επιβάλλεται κεφαλικός φόρος.

Στους δείκτες πάμε καλά...

Υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός οικονομικών ισχυρίστηκε ότι αυτή «αποδίδει καρπούς», αλλά παρέλειψε να αναφέρει ότι «αποδίδει και φόρους». Επικαλέστηκε διάφορα νούμερα και δείκτες για να πει ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις από το 1981 και εξήγγειλε εκ νέου τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής, «δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης» την ονόμασε, με στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως απαιτούν οι δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ.

Για τον κεφαλικό φόρο του 10% σε όσους αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι δεν αφορά τη «γενιά των 700 ευρώ». Είπε ότι θα προωθήσει υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία όσοι αμείβονται με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών θα μπορούν να δηλώνουν ότι εκτελούν εργασία (σε ένα μόνο αφεντικό) αντίστοιχη με αυτήν των μισθωτών συναδέλφων τους και έτσι θα συνεχίσουν υπό προϋποθέσεις να έχουν το σημερινό αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ. Από την κατάργηση του αφορολόγητου θα εξαιρεθούν και οι τρίτεκνοι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά και νησιά.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εξετάζεται νέο σύστημα καταβολής των τελών κυκλοφορίας, το οποίο δε θα περιορίζεται μόνο στα κυβικά εκατοστά των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών αλλά θα παίρνει υπόψη και τη ρύπανση που αυτά προκαλούν, ενώ είπε ότι θα ληφθούν και κίνητρα για την απόσυρση των παλιών οχημάτων.

Υπερασπιζόμενος την παρόμοια με τη σημερινή οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του έκανε λόγο για αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενώ αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ, με τον εκπρόσωπο του τελευταίου να διαφωνεί με την όποια φορολόγηση των επιχειρήσεων των κερδών που διανέμονται.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αναζητά λύσεις στην πολιτική της ... ΕΕ!

«Αυτοκαταστροφικές» τάσεις διαπνέουν τις θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), όπως παρουσιάζονται στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον πρωθυπουργό, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το ΒΕΑ ζητά λήψη ολοκληρωμένων πολιτικών υπέρ των μικρών επιχειρήσεων και καλεί την κυβέρνηση να ενστερνιστεί την πολιτική της ...ΕΕ! Το μέγεθος της σύγχυσης αποκαλύπτεται όταν συνδέεται αυτή η αναφορά με την ανάγκη «κατάργησης των μονοπωλιακών καταστάσεων».

Το ΒΕΑ αναφέρεται στη δυσλειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη συνακόλουθη επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας, με λογική αντίστοιχη του ...ΣΕΒ. Για το μεγάλο θέμα της φοροεπιδρομής και στους μικρούς ΕΒΕ, το Επιμελητήριο περιορίζεται σε φραστικές επιδείξεις ...κομψής κριτικής. Δηλώνει απλώς ότι «δεν περιποιεί τιμή στην κυβέρνηση» η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των επαγγελματοβιοτεχνών και ζητά αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος. Ανάλογη στάση τηρεί και για το Ασφαλιστικό, με την προβολή του αναποτελεσματικού αιτήματος της ΓΣΕΒΕΕ περί χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ με 0,62% του ΑΕΠ. Γενικόλογες και ήπιες είναι οι αναφορές του ΒΕΑ στα ζητήματα της επέκτασης των πολυεθνικών στο λιανεμπόριο και στον «χωρίς έλεγχο» πολλαπλασιασμό των τεράστιων εμπορικών κέντρων. Για την επαγγελματική στέγη ζητείται προστασία από «άδικες εξώσεις». Για την αδυναμία των μικρών επιχειρήσεων να ενταχθούν σε βιομηχανικές ζώνες και πάρκα, το ΒΕΑ προσδιορίζει ως αιτία την ενίσχυση του τομέα των υπηρεσιών, αντί να καταγγείλει την πριμοδότηση των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν τις θέσεις σε αυτά.

Σε απεργία οι δικηγόροι

Σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι δικηγόροι της Αθήνας στις 8 και 9 Σεπτέμβρη, διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Την απόφαση πήρε χτες σε έκτακτη συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, ενώ, σε ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ επαναλαμβάνει ότι οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και άδικες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ