ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Η συνέχιση του αγώνα, η καλύτερη τιμή στους μαχητές του ΔΣ

Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ στα Αμπριά του ΔΣ Λέσβου

Πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας που έφθασαν από διάφορες περιοχές του νησιού στην τοποθεσία με τα Αμπριά των μαχητών του ΔΣ Λέσβου, έδωσαν όρκο πίστης για τη συνέχιση του αγώνα του ΚΚΕ
Πλήθος κόσμου και ιδιαίτερα νεολαίας που έφθασαν από διάφορες περιοχές του νησιού στην τοποθεσία με τα Αμπριά των μαχητών του ΔΣ Λέσβου, έδωσαν όρκο πίστης για τη συνέχιση του αγώνα του ΚΚΕ
Την περασμένη Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008, το πρωί, στα αμπριά, όπου έλαβε χώρα η πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν η ΝΕ Λέσβου και η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ, αντιλάλησε ο όρκος του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος που παραβρέθηκαν ήταν σα να 'διναν κι αυτά το δικό τους όρκο για συνέχιση του ταξικού αγώνα μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην πατρίδα μας.

Κόσμος από διάφορα μέρη του νησιού ήρθε στο ραντεβού, εκεί στα Αμπριά όπου το αρχηγείο του ΔΣ Λέσβου. Οδηγούσαν οι κόκκινες σημαίες και οι αφίσες που είχαν τοποθετηθεί για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Λίγο πριν φτάσουμε στον προορισμό μας φάνηκε αριστερά η λεκάνη της Σωτήρας. Ενα χιλιόμετρο παρακάτω μια σανιδένια ράμπα μας έβαζε στο μονοπάτι που οδηγούσε στον τάφο του αδικοχαμένου καπετάνιου Δημήτρη Πιταούλη. Στη ρίζα ενός πεύκου έχασκε ο λάκκος που τον έθαψαν, οριοθετημένος με ασβεστωμένες πέτρες. Στην κορυφή του μια σημαία του ΚΚΕ, ένα μπουκέτο λουλούδια και το οστεοφυλάκιό του. Η θέα του διάτρητου κρανίου του, θόλωνε τα μάτια των συμμετεχόντων. Απίστευτο πώς χάθηκε ένα τέτοιο παλικάρι!

Η εκδήλωση άρχισε στις 11 π.μ. Ο δρόμος πάνω ακριβώς από τα αμπριά γέμισε από φίλους και μέλη του Κόμματος. Αισθητή ήταν και η παρουσία της νεολαίας. Κοντά μας και οι σεβάσμιες μορφές των ανταρτών Ανδρέα Αδαλή από το Μανταμάδο και Κανιαμού από τα Βασιλικά.

Ενα από τα αμπριά του ΔΣ Λέσβου
Ενα από τα αμπριά του ΔΣ Λέσβου
Ο Ηρακλής Κουντουρέλλης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκ μέρους της ΚΟΒ Αγιάσου και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την ολιγόμηνη παραμονή των ανταρτών στο χώρο των αμπριών.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ και βουλευτής του Κόμματος ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία με σκοπό τη διέξοδο από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, καθώς και στα σημερινά καθήκοντα των κομμουνιστών. Τονίζοντας ότι «η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου που τιμάμε και σήμερα, είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την Ελλάδα που ονειρεύτηκαν και έδωσαν και τη ζωή τους», ο Στ. Σκοπελίτης κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν ενισχύοντας το ΚΚΕ για να οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο πάλης. «Για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει δυνατή η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης που υπάρχει σήμερα και να έρθει στην εξουσία μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μια φιλολαϊκή πολιτική».

Μετά, ο Δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, απάγγειλε τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ. Ενώ ακούστηκε ένα δεκάλεπτο ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο μη ευρισκόμενος πια στη ζωή Αγιασώτης αντάρτης, Στρατής Πατερέλλης, αφηγούνταν τις αναμνήσεις του από την παραμονή των ανταρτών στα αμπριά και την είσοδό τους στα Βασιλικά. Το CD παραχωρήθηκε στην Οργάνωση από την κόρη του Χρυσούλα Τσουκαρέλλη. Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από Κνίτισσες και η εκδήλωση έκλεισε με το Πένθιμο Εμβατήριο.

Εκδήλωση και στην Κάπη Λέσβου

Γέμισε με κόσμο, που έφθασε και από διπλανά χωριά, το αμφιθέατρο και ο αύλειος χώρος στο Πολύκεντρο της Κάπης όπου πραγματοποιήθηκε, επίσης, εκδήλωση για τον Δημοκρατικό Στρατό Λέσβου (ΔΣΛ). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ηλίας Βουλβούλης, γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ. Ενώ αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η πλούσια έκθεση φωτογραφίας με όλους τους αγωνιστές που σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν την περίοδο αυτή.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Χρήστος Ψαραδέλλης, μέλος της ΚΟΒ Κάπης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Αχτίδας Επιτροπής Υπαίθρου Λέσβου του ΚΚΕ, που ανάμεσα στα άλλα τόνισε, αναφερόμενος στα 90χρονα του ΚΚΕ:

«Από τότε (από την ίδρυσή του) μέχρι σήμερα το Κόμμα μας, ταυτισμένο με τις ιδέες της πρωτοπόρας Επαναστατικής κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού-Λενινισμού αγωνίζεται για την ειρήνη, την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, για καλύτερη υγεία και παιδεία. Για τα δικαιώματα τη γυναίκας και της νέας γενιάς. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τη λαϊκή οικονομία και εξουσία, για το σοσιαλισμό.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην προσφορά των κομμουνιστών, ο ομιλητής θα πει: Τιμάμε σήμερα όλους εκείνους, ανώνυμους και επώνυμους συντρόφους μας αγωνιστές που 90 χρόνια τώρα υπερασπίζονται την τιμή, τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά του Κόμματός μας.

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους αγωνιστές του ΔΣΛ που ήταν από την Κάπη και την Κλειού. Ιδιαίτερα στους πρωτομάχους αγωνιστές του ΔΣΛ Στρατή Απποίκο και Δημήτρη Χαϊδεμένο, στους οποίους αφιερώθηκε και η εκδήλωση που έκλεισε με κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ στον κόσμο να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες που δίνει το Κόμμα μας.

Εκδήλωση για το δημοσιοϋπαλληλικό εργατικό κίνημα στην κατοχή

Η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το δημοσιοϋπαλληλικό εργατικό κίνημα στην Κατοχή κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ και του Εργατικού ΕΑΜ, σήμερα, Τετάρτη 10/9, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ, Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους. Θα μιλήσει ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη θα επισκεφθεί το Ειδικό Σχολείο Περιστερίου.

-- Αύριο, Πέμπτη 4/9, στις 9.30 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αιμιλία Αγκαβανάκη, θα επισκεφθεί τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

-- Αύριο, Πέμπτη 4/9, στις 12 μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Λιάνα Κανέλλη θα περιοδεύσει στο υπουργείο Εσωτερικών.

-- Αύριο, Πέμπτη 4/9, στις 9:30 π.μ., αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Εύα Μελά θα περιοδεύσει στο υπουργείο Πολιτισμού.

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Τυρνάβου του ΚΚΕ, πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, ώρα 8 μ.μ, στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο του Τυρνάβου, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι επιπτώσεις στη ζωή του λαού από τον Καποδίστρια ΙΙ που ετοιμάζει η κυβέρνηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Τέγος, στέλεχος του ΚΚΕ, πρώην δήμαρχος Καρδίτσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ