ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια αναβάθμισης της θέσης της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εξέτασε τις σχέσεις με τη Ρωσία, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η ΕΕ, για μια ακόμα φορά με τις αποφάσεις φοράει το προσωπείο της ειρηνευτικής δύναμης επιχειρώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες της για τη σημερινή κρίση στον Καύκασο, τους ιμπεριαλιστικούς στόχους και αντιθέσεις της.

Η ΕΕ προσπάθησε στη Σύνοδο να καταλήξει σε μια κοινή θέση έναντι των επιδιώξεων της Ρωσίας, να αναβαθμίσει τη θέση της στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής "πυραμίδας". Οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτή τη σύνοδο έδειξαν από τη μια "τα δόντια τους" και από την άλλη "το χαμόγελό τους" στην καπιταλιστική Ρωσία. Για άλλη μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αντιθέσεις ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας.

Η ΕΕ από τη μια μεριά προβάλλει την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής γραμμής απέναντι στη Ρωσία, με στόχο την ενίσχυση του ευρω-ενωσιακού ιμπεριαλιστικού κέντρου και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ευρασίας. Από την άλλη όμως, εκδηλώνονται οι διαφορές, οι συμμαχίες και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, καθώς και οι λυκοσυμμαχίες ως απόρροια των διαφορετικών οικονομικών συμφερόντων τους.

Ως ρεσιτάλ υποκρισίας, τέλος, μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ, ανάμεσα τους και του Ελληνα πρωθυπουργού, ότι σέβονται την "ανεξαρτησία" και την "ακεραιότητα" των χωρών. Η διάλυση και ο πόλεμος σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας που η ΕΕ πρωτοστάτησε, η συμμετοχή της στον πόλεμο και την κατοχή του Αφγανιστάν, η υποστήριξη της "ανεξαρτητοποίησης" του Κοσσόβου, η υποστήριξη του σχεδίου Ανάν, ο ρόλος στο Παλαιστινιακό είναι μόνο ένα δείγμα των ιμπεριαλιστικών της επιλογών και στόχων».

ΡΩΣΙΑ
Παιχνίδι εντυπώσεων και όρων

Ρώσοι στρατιώτες στη Νότια Οσετία

Associated Press

Ρώσοι στρατιώτες στη Νότια Οσετία
Ικανοποίηση, αλλά και «λύπη», προκαλεί ταυτόχρονα στη Μόσχα η στάση που διαμόρφωσε η ΕΕ, όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι είναι θετικό το γεγονός πως «παρά τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τελικώς κυριάρχησε μία λογική, ρεαλιστική προσέγγιση, διότι ορισμένες χώρες ζητούσαν κάποιες φανταστικές κυρώσεις». Ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε απογοήτευση διότι «δεν κατανοεί η Ευρωπαϊκή Ενωση το τι ώθησε τη Ρωσία να λάβει την απόφαση να αποκρούσει τη γεωργιανή επίθεση και να αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη». «Αυτό είναι λυπηρό, όχι όμως ολέθριο, διότι τα πράγματα αλλάζουν στον κόσμο» είπε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews».

Ανάλογη ήταν κι η επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έκανε λόγο για «υπεύθυνη στάση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα λυπηρή την αναστολή των διαπραγματεύσεων στρατηγικής σύμπραξης. «Υπήρξαν προτάσεις από ορισμένες χώρες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και για πάγωμα των σχέσεων. Αλλά το σημαντικό είναι ότι η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ επέδειξε υπευθυνότητα και επιβεβαίωσε την πορεία προς τη σύμπραξη με τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας πολύ καλά τη σημασία της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο εκφράζει λύπη για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης με τη Ρωσία, εκτιμώντας ότι οι ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις δεν πρέπει να είναι «όμηρος» των διαφορετικών απόψεων μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών.

«Η εταιρική μας σχέση με την ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηρος αποκλίσεων όσον αφορά το τάδε ή το δείνα ζήτημα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Το ουσιώδες όμως, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι «οι χώρες που ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μειοψήφησαν».

Σε ανάλογο ύφος η δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. «Η κοινή λογική επικράτησε. Δε βλέπουμε κανένα ακραίο συμπέρασμα ή πρόταση και αυτό είναι πολύ καλό» δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τασκένδη. «Κατηγορούν τη Ρωσία ότι έλαβε όχι αντίστοιχα και όχι αναλογικά μέτρα σε κάποιες ενέργειες. Είναι φανερό πως λόγος γίνεται για την επίθεση από πλευράς της Γεωργίας. Ομως είναι ακατανόητο γιατί δεν υπάρχει η καταδίκη αυτής της επίθεσης, ούτε κουβέντα συμπόνιας για τα θύματα αυτής της επίθεσης», δήλωσε ο Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός «παίζοντας» με τους όρους, κι αναφερόμενος στην απειλή που εξαπέλυσε η ΕΕ, πως δε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη στρατηγική συμφωνία έως ότου η Ρωσία αποσύρει τις δυνάμεις από τη Γεωργία, δήλωσε πως «η Ρωσία δεν έχει στρατεύματα στη Γεωργία. Εχει ειρηνευτικές δυνάμεις. Αυτές παραμένουν στη ζώνη ασφάλειας που έχει καθοριστεί με προηγούμενες διεθνείς συμφωνίες. Δε θα υποχωρήσουμε από αυτή τη γραμμή», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός «διασκεδάζοντας» τους «όρους» που έχουν θέσει οι ηγέτες της ΕΕ, μπροστά στο σκληρό παζάρι που αναμένεται τις επόμενες μέρες.


Ι.Π.-Ε.Β.

Η Μόσχα αυξάνει την πίεση στους «συμμάχους» της

Οι χώρες της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) θα πρέπει να διαμορφώσουν τη δική τους κοινή θέση σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στον Καύκασο και τα γεγονότα στη Νότια Οσετία, στην προσεχή Συνάντηση Κορυφής της ΟΣΣΑ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στα τέλη της βδομάδας. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο ομόλογό του, Σερζ Σαργκισιάν.

Να σημειώσουμε πως στην ΟΣΣΑ συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Η Μόσχα αυξάνει τις πιέσεις στους «συμμάχους» της στην ΟΣΣΑ να πάρουν σαφή θέση για τις ενέργειές της στην περιοχή του Καυκάσου. Ετσι στο Ουζμπεκιστάν, επικεφαλής μεγάλης επιχειρηματικής ομάδας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που συναντήθηκε με τον Ουζμπέκο Πρόεδρο, Ισλάμ Καρίμοφ. Στην Τασκένδη ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου επί ουζμπεκικού εδάφους, για την εξαγωγή τουρκμενικού και ουζμπεκικού φυσικού αερίου, ενώ ο Β. Πούτιν ανακοίνωσε, παράλληλα, τη σύναψη συμφωνίας για τον εφοδιασμό του Ουζμπεκιστάν με «υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα», έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ισλάμ Καρίμοφ.

ΗΠΑ
Ηξεραν και βοήθησαν

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και τις ευρωασιατικές σχέσεις, Μάθιου Μπράιζα, με χτεσινές του δηλώσεις μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν για τα σχέδια της κυβέρνησης της Γεωργίας σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στη Νότια Οσετία και όπως υποστήριξε προσπάθησαν να τις αποτρέψουν... αλλά η Γεωργία είναι κυρίαρχη χώρα. Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν ελαφρύ οπλισμό στην κυβέρνηση της Τιφλίδας.

Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό χτες από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους «εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Ευρώπη για τα "σκληρά μηνύματα" στη Ρωσία σχετικά με την κρίση στη Γεωργία», με την ευκαιρία τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Στο μεταξύ, τις χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου επισκέπτεται αυτές τις μέρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ. Συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται να βρεθεί στη Γεωργία και πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι και ακολουθεί επίσκεψη στην Ουκρανία, συνάντηση με τον Βίκτορ Γιούσενκο και μετά στο Αζερμπαϊτζάν και συνάντηση με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Η περιοδεία επίσης έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσει με επίσκεψη στην Ιταλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ