ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι «Δαβίδ», υπογράμμισε απ' τη Ρόδο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ολοήμερης επίσκεψής της στο νησί. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι, ακόμα και εάν αισθάνονται έτσι, να μην ξεχνάνε ότι ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ. Οι εργαζόμενοι, σημείωσε, ξέρουν τα προβλήματά τους και δεν πρέπει να φοβούνται τους αντιπάλους τους, αυτούς που τα δημιουργούν. Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που απασχολούν το λαό, ενώ σχολίασε και την πολιτική επικαιρότητα.

Τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στις συναντήσεις που πραγματοποίησε ήταν οι καταστροφές, μετά τις πυρκαγιές στο νησί, αλλά και τα προβλήματα των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επισκέφθηκε το ξενοδοχείο «Παλάντιουμ» και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, συζήτησε με πυρόπληκτους κατοίκους στο χωριό Λάερμα και επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου. Το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στον θερινό κινηματογράφο «Ρόδον».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και ενωθούν θα νικήσουν!

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Ρόδο

«Καλούμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, τους εργατοϋπαλλήλους που υποφέρουν, τη φτωχή αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματίες. Ολοι μαζί ενωμένοι να συνειδητοποιήσουν το εξής: Δεν είναι Δαβίδ. Και εάν αισθάνονται ως Δαβίδ, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων, απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε αυτό που λένε "παγκοσμιοποίηση", να μην ξεχνάνε ότι ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Ρόδο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε παρακάτω.

Οπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενοι ξέρουν τα προβλήματά τους και ξέρουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων. Πρέπει να ξεφοβηθούν. Πρέπει να φοβούνται τα προβλήματά τους, πρέπει να φοβούνται όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους, αλλά να μη φοβηθούν τον αντίπαλό τους. Ο αντίπαλός τους είναι οι κυβερνήσεις που γνώρισαν, αντίπαλός τους είναι η ΕΕ. Απέναντί τους βρίσκονται κόμματα, σκληρή εργοδοσία, αλλά εάν συνειδητοποιήσουν τα δικαιώματά τους και ενωθούν, εμείς το πιστεύουμε - και θα γίνει αυτό - ο Δαβίδ θα νικήσει τον Γολιάθ. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε».

Η ίδια η εξουσία να περάσει στο λαό

«Βεβαίως - συνέχισε - οι κύριοι πολιτικοί υπεύθυνοι είναι τα δύο μεγάλα κόμματα που ασκούν την εξουσία. Σήμερα την έχει η ΝΔ, χτες την είχε το ΠΑΣΟΚ. Το σύστημα αυτό, όμως, λειτουργεί όχι μόνο απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Τα κύρια πυρά είναι στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, αλλά το πολιτικό σύστημα καλλιεργεί ένα πνεύμα αδυναμίας στο λαό, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Αυτό καλλιεργείται και από μικρότερα κόμματα, με την α΄ ή τη β΄ δύναμη. Δυστυχώς, ζημιά στο λαό κάνουν και ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. με την ψευτοαντιπολίτευσή τους στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Για μας αντιπολίτευση σημαίνει να δώσεις απάντηση: Με τα μονοπώλια ή το λαό, με τον ιμπεριαλισμό ή το λαό. Οχι ένα σύνθημα, γιατί αριστερά συνθήματα έχει γεμίσει ο τόπος και η Ευρώπη. Μιλάμε για μια πολιτική ουσιαστικής αντίθεσης και ουσιαστικής ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο, εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεσης. Αυτή η αντιπαράθεση θα φέρει στην αρχή μικρές νίκες, μικρές κατακτήσεις, ενδεχομένως και προσωρινές.

Πρέπει, όμως, να γίνει το πρώτο βήμα, δηλαδή ο απεγκλωβισμός απ' την κυρίαρχη λογική και τα κόμματά της ν' ανοίξει τη μεγάλη λεωφόρο ενός πλειοψηφικού κινήματος, όπου θα ενώνονται οι κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται απ' τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Θα βάζει το ζήτημα όχι απλώς ν' αλλάξει ένα κόμμα σε μια κυβέρνηση, αλλά ν' αλλάξει η ίδια η εξουσία, να περάσει στο λαό, δηλαδή στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα, που τα συμφέροντά τους είναι κοντά, είναι από κοινού με την εργατική τάξη».

Ενταγμένο στα συμπτώματα σήψης της πολιτικής ζωής

Σχετικά με την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για νοθεία στη Βουλή, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Βγάλαμε ανακοίνωση, απ' την πρώτη μέρα. Απ' τα στοιχεία που είδαμε εμείς διαπιστώνεται όχι απλώς μια αταξία, αλλά ότι οπωσδήποτε έγινε ένα είδος αλλοίωσης ψηφοδελτίων. Τώρα θα μου πείτε γιατί οι βουλευτές δεν αντέδρασαν. Αυτό είναι δικό τους ζήτημα εσωκομματικό. Πάντως αυτές οι "παρατυπίες" και οι "αταξίες" που έγιναν δεν είναι απλώς μια ανοργάνωτη διαδικασία, είχαν ένα στόχο. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής ζήτημα: Υπάρχουν κανονισμοί, πώς γίνεται η διεξαγωγή των ψηφοφοριών στη Βουλή. Ας το πούμε ένα είδος εφορευτικής επιτροπής είναι οι ψηφολέκτες. Δεν μπορεί να φεύγει η εφορευτική, να εγκαταλείπει το πόστο της.

Αυτό το ζήτημα βεβαίως και είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι και το μοναδικό φαινόμενο κακής λειτουργίας του κοινοβουλίου. Να μην πούμε ότι αυτό είναι που χάλασε τα ιερά και όσια. Ο κοινοβουλευτισμός, όπως σήμερα ασκείται, με τη συγκεκριμένη σύνθεση, είναι μια γελοιογραφία της πραγματικής αντίθεσης που υπάρχει μέσα στην κοινωνία. Οι πραγματικές αντιθέσεις δε φαίνονται μέσα στη Βουλή. Η αντιπαράθεση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ ή του ΛΑ.Ο.Σ. δεν εκφράζει τις πραγματικές αντιπαραθέσεις συμφερόντων που εκφράζονται μέσα στην κοινωνία. Γι' αυτό λέω είναι γελοιογραφία.

Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχήσει όλων των άλλων: Των φορολογικών της κυβέρνησης, να σκεπάσει το πρόβλημα με τα ΒΑΕ, να σκεπάσει αυτά που έγιναν προχτές, χτες, και αυτό που πρόκειται να έρθει αύριο. Με αυτή την έννοια τοποθετηθήκαμε, πιστεύω με μια αντικειμενικότητα. Το εντάσσουμε και αυτό μέσα στα συμπτώματα σήψης που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο στην Ελλάδα».

Πετσοκόβονται δικαιώματα, θέλει πόλεμο!

Σχετικά με την προσπάθεια αναθεώρησης της λίστας των ΒΑΕ μέσω του αποχαρακτηρισμού πολλών επαγγελμάτων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Θέλει πόλεμο, θα σας το πω καθαρά. Ξέρετε τι είναι εξαίρεση απ' τα ΒΑΕ; Σημαίνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Να σας πω και κάτι άλλο. Υπάρχει καμιά μελέτη στην Ελλάδα; Και αυτές οι μελέτες δε γίνονται ούτε σε ένα χρόνο ούτε σε δύο. Πρέπει να γίνονται κάθε είκοσι, τριάντα χρόνια και κατά καιρούς να βγαίνουν τα πορίσματα. Μας λένε ποια είναι τα δύσκολα επαγγέλματα και ποια κατά κλάδο, ακόμη και τα επαγγέλματα που έχουν εκσυγχρονιστεί τα μέσα παραγωγής κατά κλάδο. Ομως ΒΑΕ δεν είναι μόνο επαγγέλματα που απαιτούν σωματική προσπάθεια, ΒΑΕ είναι και επαγγέλματα καθιστικά. Οι εργαζόμενες που περνάνε δεδομένα σε υπολογιστές κάνουν βαρύτατο επάγγελμα.

Δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες που να καθορίζουν τα ωράρια, που να καθορίζουν μια σειρά πράγματα. Επομένως, εδώ πετσοκόβονται δικαιώματα.

Δυστυχώς, και τα κόμματα που αντιπολιτεύονται την εκάστοτε κυβέρνηση δεν προετοιμάζουν το εργατικό λαϊκό κίνημα για έναν μακράς διαρκείας σκληρό πόλεμο. Τι του λένε; Ψήφισε και στη Βουλή θα σου λύσω τα προβλήματα. Η ποιοτική διαφορά του ΚΚΕ δεν είναι μόνο στο πρόγραμμά του και στην πολιτική του γραμμή. Είναι ότι, ακριβώς, εμείς επιθυμούμε, επιδιώκουμε, προσπαθούμε - χωρίς να λέω ότι είμαστε ικανοποιημένοι πλήρως απ' αυτό που κάνουμε, αλλά προσπαθούμε - να προετοιμαστεί ο λαός. Να κάνει έναν σκληρό πόλεμο, που πρέπει να έχει αντοχή, τέχνη επιδεξιότητα, ικανότητα. Γι' αυτό αναφέρομαι σε ψευτοαντιπολίτευση, σε μεσοβέζικες θέσεις και σε μπαλώματα. Λένε, ψήφισε και μόλις φύγει η ΝΔ, τα λύσαμε τα ζητήματα. Τα ίδια έλεγε η ΝΔ, να φύγει το ΠΑΣΟΚ και τα λύσαμε τα προβλήματα».

Δημόσιοι παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία

Σχετικά με το ζήτημα των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, που ταλανίζει πολλές εργατικές λαϊκές οικογένειες, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Υπάρχει πρόβλημα παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Πέρασαν όλα αυτά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ΚΚΕ είπε όχι, όχι μόνο γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει χρήματα και δε θα χρηματοδοτηθεί. Είναι και αυτό. Τα πέρασαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μειώσουν την κρατική επιχορήγηση. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την προσχολική αγωγή που έχει να κάνει και με τη διαπαιδαγώγηση. Δεν είναι πάρκινγκ για να τα πάρει. Η νηπιαγωγός πρέπει να είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου. Αύριο θα κάνουν τη μαγείρισσα - χωρίς να υποτιμώ τη μαγείρισσα, χωρίς τη μαγείρισσα δεν υπάρχει παιδικός σταθμός - και να μαγειρεύει και να φυλάει τα παιδιά.

Αυτή τη στιγμή έχουμε οξύτατο πρόβλημα. Με την υποχρεωτική μονοετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο - εμείς λέμε διετή - δεν πήραν μέτρα να υπάρχουν θέσεις. Αλλο είναι το νηπιαγωγείο και άλλο ο παιδικός, ο βρεφονηπιακός σταθμός. Επομένως, αυτή τη στιγμή λείπουν πάνω από 10.000 θέσεις, ίσως να είναι πάνω από 20.000, ίσως περισσότερες γιατί ακόμα δεν έχει μαζευτεί ο αριθμός. Ξέρετε τώρα τι γίνεται; Ωθούν τις οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Εκβιάζουν αυτή τη στιγμή οι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων.

Η δική μας θέση είναι: Δημόσιοι παιδικοί σταθμοί και δημόσια νηπιαγωγεία. Τα νηπιαγωγεία πρέπει να είναι νηπιαγωγεία, πρέπει να είναι προσχολική αγωγή και όχι να γίνει σχολειοποίησή τους. Και υπάρχει και αυτό που λέμε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ολοήμερα σχολεία. Γιατί τα έκαναν; Λόγω των εργασιακών σχέσεων, όπου σήμερα γυναίκες και άνδρες δουλεύουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ, κάνουν αυτά τα πάρκινγκ παιδιών για να αμβλυνθεί το πρόβλημα πού να αφήσουν το παιδί. Ανοίγεται, δηλαδή, ένα τεράστιο πρόβλημα, των νέων ζευγαριών, της λαϊκής οικογένειας. Δεν μπορεί τα παιδιά να είναι απ' το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα σχολείο ή σε έναν παιδικό σταθμό».


Κοινωνικός λαϊκός τουρισμός που να λειτουργεί όλο το χρόνο

Συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Παλάντιουμ»

Στη Ρόδο φαίνεται έντονα ότι όσο πιο πολύ ενισχύεται ένας τομέας από τους επιχειρηματίες τόσο χειροτερεύει η κατάσταση των εργαζομένων του, τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση που είχε με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Παλάντιουμ».

Μιλώντας σ' ένα νησί με χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους, υπογράμμισε ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία. Χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δε γίνεται τίποτα σημείωσε. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε προβλήματα του κλάδου, επισημαίνοντας ότι για το ΚΚΕ τουρισμός είναι ο τουρισμός των λαϊκών στρωμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ και ένα κυρίαρχο κριτήριο είναι η θέση των εργαζομένων. Σήμερα έχουμε ξενοδοχοϋπαλλήλους με χαμηλούς μισθούς και πολλές φορές ανασφάλιστους. Μάλιστα, όπως είπε, ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, το 20% των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο νησί είναι ανασφάλιστοι.

Η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι οι εποχιακές δουλειές δεν πρέπει να υπάρχουν αφού μπορούν οι εργαζόμενοι να αξιοποιηθούν και να μην είναι στην ανεργία. Ο κοινωνικός λαϊκός τουρισμός μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους μεγαλοξενοδόχους, ούτε όμως και την κυβέρνηση. Η κατεύθυνσή τους είναι ο τουρισμός μεγάλων εισοδημάτων για μεγαλύτερα κέρδη για τους μεγαλοξενοδόχους. Στη συζήτηση που έγινε τέθηκαν και μια σειρά άλλα γενικότερα ζητήματα, όπως η πολιτική της ΕΕ, αλλά και η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη Διεύθυνση Δασών

Αμέσως μετά η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, όπου ενημερώθηκε και μίλησε με τους εργαζόμενους. Εκεί τονίστηκαν οι ελλείψεις προσωπικού και επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία όμως ακόμα περιμένουν τα χρήματα. Σημειώθηκε δε, κι η ανάγκη αναδάσωσης των διπλοκαμμένων εκτάσεων. Η Αλ. Παπαρήγα διατύπωσε τις θέσεις του Κόμματος για τη δασοπυρόσβεση αλλά αναφέρθηκε και στην πολιτική γης. Τέλος, όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, εξέφρασε την ανησυχία της γιατί στους προϋπολογισμούς κόβονται κονδύλια από κοινωνικά έργα.


Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Παλάντιουμ»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Παλάντιουμ»

ΛΑΕΡΜΑ
Απαραίτητος ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε με πυρόπληκτους κατοίκους του χωριού

Από την επίσκεψη στο χωριό Λαέρμα
Από την επίσκεψη στο χωριό Λαέρμα
Στο δρόμο για το χωριό Λαέρμα της Ρόδου, η Αλέκα Παπαρήγα είδε από κοντά τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν, πριν δύο μήνες. Στο χωριό μίλησε σε συγκέντρωση κατοίκων όπου τόνισε την ανάγκη ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, αλλά και άμεσων αντιπλημμυρικών έργων. Σε δήλωσή της μετά τη συζήτηση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι την ευθύνη, που ήταν αφύλαχτη η Ρόδος, την έχουν οι κυβερνήσεις, «η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και προηγουμένως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Υπογράμμισε ότι χρειάζεται «οργανωμένη δασοπροστασία, με πολύ προσωπικό, για όλο το χρόνο». Τα δάση, είπε, πρέπει να αξιοποιηθούν για τις λαϊκές ανάγκες και όχι να μένουν έρημα και αφύλαχτα. Πρέπει, συνέχισε, «ν' αλλάξει ο νόμος και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας. Αυτός ο διχασμός ανάμεσα στις Δασικές Υπηρεσίες και στην Πυροσβεστική είναι απαράδεκτος. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός από πριν και εξοικείωση με την πιθανότητα μιας πυρκαγιάς, αφού τώρα ξέρουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι από τη συνάντηση με τη Δασική Υπηρεσία αλλά και με τους κατοίκους βγαίνει το συμπέρασμα πως «δεν έχουν ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα, κάτι το οποίο είναι άμεσο. Ταυτόχρονα δεν έχει ξεκινήσει ολοκληρωμένη μελέτη με προοπτική να ξαναέχουμε δάσος, όχι να ξανακαεί... Μπαίνουμε Σεπτέμβρη και ακόμα έργα δεν έχουν ξεκινήσει, η Δασική Υπηρεσία είναι απογυμνωμένη και λείπει πολύ προσωπικό. Στα χωριά, πάντα, δεν υπάρχει το απαιτούμενο δυναμικό να καλύψει αυτή την ανάγκη. Βέβαια, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό, πριν απ' όλα. Ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα συνεργεία με υπαλλήλους, με κρατική ευθύνη και όχι με τους γνωστούς εργολάβους».

Νωρίτερα, σημείωσε, πως φυσικά το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα των αποζημιώσεων. Στην κουβέντα με τους κατοίκους τονίστηκαν οι ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά και η εγκατάλειψη από την πολιτεία. Οι κάτοικοι σημείωσαν ότι για το λαό δεν υπάρχει χρήμα αλλά για «άλλους» υπάρχει, ενώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως χρειάζεται να τιμωρηθούν και οι πολιτικοί υπεύθυνοι για τις καταστροφές.


Ανανεώνουμε τον όρκο τιμής στον ελληνικό λαό

Τα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ δίνουν την ευκαιρία στα μέλη και τους φίλους τους να συνοψίσουν τη μεγάλη και πλούσια πείρα που υπάρχει, υπογράμμισε, χτες το βράδυ, στην κεντρική της ομιλία, στον θερινό κινηματογράφο «Ρόδον», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επισήμανε, δε, ότι είναι μια ανανέωση της ευθύνης μας, μια ανανέωση του όρκου τιμής στον ελληνικό λαό ότι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις ανάγκες του και την αντεπίθεσή του.

Στην αναφορά της για τις θυσίες των κομμουνιστών σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιοι που τις αναγνωρίζουν μόνο και μόνο για να μπουν στο μουσείο. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη, ο αγώνας του ΚΚΕ είναι και θα είναι επίκαιρος. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νότιων Δωδεκανήσων, Λ. Κωτσαδάμ, ενώ μετά την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα προβλήθηκε για πρώτη φορά το βίντεο για τα 90 χρόνια του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ