Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10176

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η όψιμη
ανακάλυψη
του Καρλ Μαρξ και το αναπόφευκτο του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής

Κάποιοι αστοί δημοσιολόγοι, με αφορμή σημάδια κρίσης σε καπιταλιστικές κοινωνίες ανεπτυγμένων χωρών, θυμήθηκαν τον Μαρξ και τη μελέτη του για την καπιταλιστική κοινωνία, με αφορμή και το γεγονός ότι το 2008 είναι επέτειος των 190 χρόνων από τη γέννησή του. Θυμήθηκαν τον Μαρξ καθώς αυτός πρώτος, στο μεγαλοφυές έργο του «Το Κεφάλαιο», έδωσε ολοκληρωμένα αυτό που βλέπουμε και σήμερα να συντελείται στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Το γεγονός, βέβαια, ότι οι αστοί ανατρέχουν στον Μαρξ, δε σημαίνει και αποδοχή του μαρξισμού στο σύνολό του. Μάλλον χρειάζονται τον Μαρξ προκειμένου να ενισχύσουν, μελετώντας τον, το δικό τους οπλοστάσιο, για την αντιμετώπιση του εργατικού κινήματος. Παρ' όλ' αυτά, δεν μπορούν οι θεωρίες τους να αντιμετωπίσουν, όσο κι αν πασχίζουν, το γεγονός ότι οι ολοένα και εντεινόμενες οικονομικές κρίσεις αποκαλύπτουν την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα περάσματος στην ανώτερη κομμουνιστική κοινωνία.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Από την Κοκκινιά για την Κούβα

Στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται σε φυλακές των ΗΠΑ επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους, είναι αφιερωμένη η εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια.


ΣΕΛ.  4
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπορευματοποίηση... «δημοσίου συμφέροντος»!

Η... εαρινή και θερινή «επίθεση» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την πολιτιστική πολιτική της αναδεικνύει την ταύτισή του με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη σήψη της σοσιαλδημοκρατίας.


ΣΕΛ.  3
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Ιστορίες για Κρουστά»

Μια ομάδα, η οποία παράγει μουσική με αφορμή τα κρουστά και ουσιαστικά δείχνει τι μπορεί να κάνει ένα σύνολο ανθρώπων όταν ασχοληθεί σοβαρά και όταν αγαπάει κάτι. Με πρωταγωνιστή τα κρουστά και με μεράκι, γνώση και, προπαντός, ομαδικό πνεύμα, ξεδιπλώνουν τις μουσικές αφηγήσεις τους και γοητεύουν.


ΣΕΛ.  5
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μια τάξη, ένας αγώνας

Μέσα από ένα πλέγμα εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, οι κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, καλούν τους οικονομικούς μετανάστες σε κοινή δράση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταναστευτική οικογένεια.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ