ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο πλευρό των Κουβανών αγωνιστών

Στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται σε φυλακές των ΗΠΑ επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους, είναι αφιερωμένη η εικαστική έκθεση που φιλοξενείται στον πολιτιστικό πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια

Πρόκειται για μία έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών Αγωνιστών, που παραμένουν από το 1998 φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Με τίτλο «PROHIBIDO DAR POSADA A CARRILES» («Οχι "καταφύγιο" στον Ποσάδα Καρίλες»), εκτίθενται 10 ελαιογραφίες του σημαντικού Κουβανού καλλιτέχνη Κάρλος Ρέγιες. Παράλληλα, η έκθεση στη Νίκαια αποτελεί καταγγελία των αλλεπάλληλων προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει και, τελικά, να μην εκδώσει στη Βενεζουέλα τον γνωστό εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες - δραπέτη από φυλακή της Βενεζουέλας, όπου είχε δικαστεί για την κατάρριψη του κουβανικού αεροσκάφους «Cubana» το 1976, η οποία κόστισε τη ζωή σε 72 άτομα. Μέχρι τώρα, ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες δεν έχει καταδικαστεί και προστατεύεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Η σύλληψη των πέντε Κουβανών πατριωτών πριν δέκα χρόνια, συνοδεύτηκε με απομόνωση 17 μηνών και στη συνέχεια, καταδίκη σε μια στημένη δίκη που διήρκεσε 7 μήνες, με ανώτατες ποινές φυλάκισης μέχρι και δις ισόβια. Από τότε μέχρι σήμερα οι πέντε Κουβανοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της εκστρατείας του ενάντια στην Κούβα, μια χώρα που εδώ και 50 χρόνια υπερασπίζεται καθημερινά το δικαίωμα του λαού να διαλέγει το καθεστώς που θέλει, προχωρώντας παράλληλα σε σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ολα αυτά τα χρόνια, οι πέντε Κουβανοί κρατούμενοι έχουν αντιμετωπίσει πολύπλοκες δικαστικές διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά στα πολιτικά δικαιώματά τους και ελευθερίες.


Φέτος, στις 4 Ιούνη, μετά από μια αναμονή που διήρκεσε 22 μήνες, το Εφετείο της Ατλάντας απέρριψε σχεδόν όλα τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σε ό,τι αφορά στο κατηγορητήριο «περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ», επικυρώνοντας τις καταδικαστικές αποφάσεις. Η νέα αυτή απόφαση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ, ενώ παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση των πέντε αγωνιστών και την επιστροφή τους στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Η νέα εξέλιξη της διατήρησης των ποινών τους προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση και στη χώρα μας όπου η ΚΟ της Αθήνας του ΚΚΕ και η ΚΝΕ διοργάνωσαν στις αρχές του Ιούνη μαζική διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Η έκθεση του Κ. Ρέγιες στη Νίκαια αποτελεί εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Κούβας, που αγωνίζεται και υπερασπίζεται την επανάστασή του ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην υπονομευτική του δράση, στον πολύμορφο αποκλεισμό που του έχει επιβληθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Νίκαιας, συνεργάζεται με την πρεσβεία της Κούβας και συνδιοργανώνει εκδηλώσεις που αφορούν σε σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του κουβανικού λαού. Ανάμεσά τους, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν τρία χρόνια με αφορμή την επέτειο της εισβολής των ΗΠΑ στον «Κόλπο των Χοίρων», ενώ το 2006 έγινε μια πολύ σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης για τους 5 Κουβανούς αγωνιστές.

Οπως μας λέει ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, «Ηταν μία πολύ μεγάλη εκδήλωση με συνδιοργανωτές τον δήμο Νίκαιας, την ΕΕΔΥΕ, την Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη, το ΠΑΜΕ, τον Ελληνοκουβανικό σύνδεσμο και άλλους φορείς. Στόχο είχε αυτό που έχει και η σημερινή έκθεση: την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που κρατούνται ακόμη στις ΗΠΑ γιατί υπερασπίζουν τα δικαιώματα της πατρίδας τους».


«Οχι μόνο στην Κοκκινιά, που είναι μια πόλη με καταβολές αγωνιστικές οι οποίες τη φέρνουν πιο κοντά σε λαούς που αγωνίζονται, αλλά σε όλο τον ελληνικό χώρο, υπάρχει μια διάθεση αλληλεγγύης σε μια χώρα όπου ο λαός της έδειξε ότι και στα δύσκολα μπορεί να κρατάει ψηλά, να αντιστέκεται, να αγωνίζεται και να αποτελεί, τελικά, παράδειγμα και για τους άλλους λαούς. Η έκθεση αυτή είναι ένα χρέος από το λαό της Κοκκινιάς, να εκφράσει την αντίθεσή του, να στηρίξει την επανάσταση στην Κούβα, να καταδικάσει αυτή την απόφαση. Είναι μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας, ότι ο μόνος δρόμος για να ζεις με αξιοπρέπεια, να ζεις τελικά, είναι ο δρόμος του αγώνα. Οσες φορές οι λαοί τα "διπλώνουν" κάτω από την παρότρυνση ηγεσιών και κυβερνήσεων, που τους καλούν να σκύψουν το κεφάλι για να μην έρθει μεγαλύτερο κακό, όχι μόνο ήρθε το μεγαλύτερο κακό, αλλά ήρθαν τα χειρότερα. Ο δρόμος του αγώνα είναι στάση ζωής, ανυπόταχτης με στόχους βέβαια το καλύτερο της ζωής του λαού, σε όλους τους τομείς».

Χώρος πολιτισμού και αντίστασης

Η έκθεση πραγματοποιείται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245, τηλ. 210 4934390). Εναν ξεχωριστό καταπράσινο χώρο που δημιούργησε ο δήμος Νίκαιας, στον οποίο λειτουργεί θερινός κινηματογράφος με επιλεγμένες ποιοτικές ταινίες, ένα καφέ - στέκι συνεύρεσης και συζήτησης της νεολαίας, αλλά και χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων. «Στον αντίποδα του Βίλατζ και της λογικής του φαστ φουντ», όπως επισημαίνει ο Στ. Μπενετάτος, ο Πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» «είναι ένας χώρος πολιτισμού, που μέσα από εκεί περνούν μηνύματα αλληλεγγύης και αντίστασης». Πριν λίγες μέρες ο χώρος αυτός φιλοξένησε το τουρνουά σκακιού, «ένα από τα μεγαλύτερα που γίνονται στη χώρα μας στο οποίο συμμετείχαν 360 σκακιστές και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των εκτελεσμένων του Μπλόκου της Κοκκινιάς».


Τα 10 παρουσιαζόμενα έργα του Κ. Ρέγιες στη Νίκαια, αντανακλούν τα συναισθήματα του κουβανικού λαού για τα συγκεκριμένα γεγονότα. Ο καλλιτέχνης σπούδασε στη Σχολή Βιομηχανικού Σχεδίου του Πολυτεχνείου της Αβάνας, απ' όπου αποφοίτησε το 1989. Μέλος του Ιδρύματος Κουβανικού Πολιτισμού και του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης των Οπτικών Τεχνών, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους που συμμετείχε στο σχεδιασμό των τουριστικών εγκαταστάσεων της Κούβας. Εργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.(Λατινοαμερικάνικη Σχολή Ιατρικών Επιστημών της Αβάνας, ίδρυμα Αντρές Ενεστρόσα, περιφερειακό Πανεπιστήμιο Σουρέστε, ίδρυμα Χούλιο Μπουστίγιο κ.ά.). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20/9. Στις 19/9 (7.30μ.μ.) στο χώρο της παρουσίασης θα πραγματοποιηθούν συναυλία με κουβανέζικη ζωντανή μουσική και συζήτηση με τον καλλιτέχνη.




Η.Μόρτογλου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ