ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με κάθε μορφή πάλης στην αναμέτρηση για τα ΒΑΕ

Με εξορμήσεις, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, με πρωτοπόρα δράση στις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου

Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 4 Σεπτέμβρη
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 4 Σεπτέμβρη
Μάχη με όρους σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνουν τα ταξικά συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες, συνολικά οι ταξικές δυνάμεις, τη μάχη ενάντια στα σχέδια για κατάργηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, δεν αφήνουν μέρα να πάει χαμένη, στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των εργαζομένων, της συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα τους με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για την υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, για την ικανοποίηση συνολικά αιτημάτων των εργαζομένων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Ακαριαία ήταν η αγωνιστική αντίδραση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για το νέο οργανωμένο «έγκλημα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ εκτελώντας τις εντολές της ΕΕ και του κεφαλαίου και στοχεύει στην κατάργηση των ΒΑΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης πήρε το πρώτο μήνυμα στις 29 Αυγούστου όταν δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, με μια οργανωμένη και αιφνιδιαστική κίνηση, μπλόκαραν την τελευταία συνεδρίαση της διορισμένης επιτροπής «Μπεχράκη» που έφτιαξε, κατ' εντολή της κυβέρνησης, το πόρισμα - έκτρωμα για το ξεθεμελίωμα των ΒΑΕ. Ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανέναν να αγγίξει τα ΒΑΕ.

Μέσα στο λόμπι του Μεγάλη Βρετανία σήκωσαν οι ταξικές δυνάμεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το πανό με τα αιτήματά τους
Μέσα στο λόμπι του Μεγάλη Βρετανία σήκωσαν οι ταξικές δυνάμεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων το πανό με τα αιτήματά τους
Τρεις μέρες μετά, το ΠΑΜΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης και παρουσίασε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των αιτημάτων του. Στις 4 Σεπτέμβρη ακολούθησε το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό οι οποίοι με απόφαση των σωματείων τους σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας και κινητοποιήσεις οι οποίες εκδηλώθηκαν με συγκεντρώσεις, πανεξορμήσεις κλπ. Τα ταξικά σωματεία του κλάδου στον επισιτισμό και στα ξενοδοχεία πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά τον αγώνα των εργαζομένων έδωσαν μια μεγάλη μάχη στις 16 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας του κλάδου για τα ΒΑΕ, μέσα στα ξενοδοχεία και στις επιχειρήσεις του επισιτισμού.

Παράλληλα οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα προχώρησαν σε μια σειρά από κινητοποιήσεις, οργάνωσαν συγκεντρώσεις, πραγματοποίησαν συμβολικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα. Πέρα από τους κεντρικούς αγωνιστικούς σταθμούς όλο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη μέσα στους χώρους δουλειάς, της αποκάλυψης των κυβερνητικών σχεδίων, της αποκάλυψης του βρώμικου ρόλου των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα και της συσπείρωσης των εργαζομένων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Υπονομεύουν τους αγώνες

Στον αντίποδα, οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχουν κουνήσει «ούτε το δαχτυλάκι τους» απέναντι σε αυτήν την επίθεση. Είναι οι ίδιοι που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το νόμο Ρέππα, ο οποίος ξεκάθαρα προβλέπει το πετσόκομμα των ΒΑΕ. Είναι οι ίδιοι που συνειδητά διόρισαν εκπρόσωπό τους στην επιτροπή Μπεχράκη, την οποία και νομιμοποίησαν, άσχετα αν στη συνέχεια τον απέσυραν, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων και την αποκάλυψη των ταξικών δυνάμεων.

Χαρακτηριστικό, των «διαθέσεών» τους απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για τα ΒΑΕ μετά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής «Μπεχράκη». Σε συνδικαλιστικά όργανα που οι δυνάμεις της συναίνεσης έχουν την πλειοψηφία και αναγκάστηκαν να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, φρόντισαν ταυτόχρονα με κάθε τρόπο να τις υπονομεύσουν.

Τρανταχτό και πρόσφατο παράδειγμα (16 Σεπτέμβρη) αποτελεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, η οποία αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για 24ωρη απεργία και ταυτόχρονα την υπονόμευσε στην πράξη αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για την οργάνωσή της. Την ίδια στιγμή που τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου έδωσαν μάχη ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, επιχείρηση την επιχείρηση, τσακίζοντας αποφασιστικά τον εργοδοτικό τσαμπουκά και την τρομοκρατία, η ηγεσία της Ομοσπονδίας αρκέστηκε στη διοργάνωση μιας συγκέντρωσης, στην οποία δεν κατάφερε να μαζέψει ούτε 50 εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται, επίσης ότι με καταγγελία του κλαδικού σωματείου στην Κω, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Ν. Νημάς, εργαζόταν τη μέρα της απεργίας!

Κλιμάκωση σε όλη τη χώρα

Οι αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα πληθαίνουν καθημερινά. Ετσι, μετά τις Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και του Φαρμάκου, απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση πήραν η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών και η ΟΕΚΙΔΕ, ενώ σε ισχύ είναι και η αντίστοιχη απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου και του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αθήνας.

  • Στις 24 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, διοργανώνει συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Στις 25 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στον Αγιο Μηνά.
  • Σε συλλαλητήριο για την υπεράσπιση των βαρέων και ανθυγιεινών καλεί η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, μεθαύριο, Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία.

Τέλος, την Κυριακή 5 Οκτώβρη, το Σωματείο των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές καλεί σε σύσκεψη για τα ΒΑΕ (11 π.μ., 2ος όροφος ΕΚΑ).


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Το πλαίσιο πάλης

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί:

  • Πλήρη - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο για τα ΒΑΕ.
  • Αύξηση των ημερών αδείας, καθιέρωση επιδόματος Βαριάς Ανθυγιεινής Εργασίας.
  • Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας/Πρόνοιας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Ουσιαστικά, αντίστοιχα με τους επαγγελματικούς κινδύνους μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία, ενώ για άλλα επαγγέλματα να απαγορευτεί η νυχτερινή εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής (εξαερισμός, κλιματισμός, επίπεδο θορύβου κ.ά.) στους χώρους εργασίας.
  • Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου και πληρωμή του ασφαλίστρου από την εργοδοσία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ