ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Συγκέντρωση συνειδητή, πολιτική παλλαϊκή

Μεγάλο πλήθος ο κόσμος που συγκεντρώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Κουβαλούσε μαζί του μνήμες, θύμισες, ελπίδες και προσδοκίες, γνώριζε ότι διαβαίνει τις πύλες ενός διαφορετικού Φεστιβάλ, αυτού που γιορτάζει την ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το εισπράττει αυτό ο επισκέπτης του Φεστιβάλ σε κάθε του βήμα. Ανταμώνει με τη μορφή του Μπελογιάννη μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο και χαμογελάει με σιγουριά διαβάζοντας ότι «το ΚΚΕ δήλωση μετάνοιας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει».

Προχωράει μπροστά στο εργατικό στέκι και νιώθει πιο δυνατός, με τη δύναμη της τάξης του, της εργατικής, γιατί το σύνθημα που διαλαλεί το δικό του δίκιο, του λέει: «Δε χρωστάς τίποτα στους πλουτοκράτες, αυτοί σου χρωστούν - Οργάνωσε την οργή σου. Οργανώσου στο σωματείο σου. Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ». Εχει δηλαδή κι εκείνος το δικό του δρόμο, το δικό του τρόπο να παλέψει. Αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται «στην ενότητα η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα».

Με το ΚΚΕ σε κάθε μετερίζι, όπως αυτό της μόρφωσης των παιδιών του λαού. Γιατί ο στόχος «ένας λαός - μια παιδεία» κρατάει από πολύ μακριά, φωτίζεται από τις μορφές του Παπαμαύρου, της Ιμβριώτη, της Αλεξίου... Στο χώρο της Παιδείας, στο Φεστιβάλ, εκατοντάδες νέοι κουβεντιάζουν κάθε απόγευμα. Κουβεντιάζουν με την ΚΝΕ, σε μια «αγκαλιά» από ταμπλό που σκιαγραφούν την αξεπέραστη προσφορά του ΚΚΕ στους αγώνες για την πραγματική μόρφωση των παιδιών του λαού. Από τα μαθήματα στην εξορία και τις φυλακές, την παραγωγή παιδαγωγικών συγγραμμάτων κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες (όπως τα «Μεγάλα Χρόνια» του Μιχ. Παπαμαύρου, ένα αναγνωστικό του Γραφείου Διαφώτισης των φυλακών της Αίγινας), το «προαύλιο Γληνού» στην Ακροναυπλία, που ονομάστηκε έτσι από τα μαθήματα του μεγάλου δασκάλου στους κρατούμενους που περπατούσαν τρεις - τρεις, μέχρι το πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελεύθερη Ελλάδα και την τεράστια εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΚΚΕ στις σοσιαλιστικές χώρες την περίοδο που μάζες λαού βρίσκονταν εκτοπισμένοι ως πολιτικοί πρόσφυγες... Η προσφορά του ΚΚΕ στην Παιδεία δεν έχει μόνο πρακτική αξία αλλά και βαθιά ιδεολογική, γιατί: «Το ιδανικό της σωστής Παιδείας μόνο σε μια σοσιαλιστικά οργανωμένη κοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί» (Δ. Γληνός).


Και είναι τέτοια η πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ, επειδή εμπνέεται από τη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού και του Προλεταριακού Διεθνισμού. Και την αξία του Διεθνισμού, την αναγνωρίζει κανείς ανάγλυφα στη Διεθνούπολη. Εκεί, η 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ περιγράφεται μέσα από την Κομμουνιστική Διεθνή, τη συμβολή του Κόμματος στον Ισπανικό Εμφύλιο, την κινητοποίηση των σοσιαλιστικών χωρών όταν «στην Ελλάδα η καρδιά μας τουφεκίζονταν», τις πολύτιμες μπριγάδες αλληλεγγύης σε διάφορες χώρες, τις Διεθνείς Συναντήσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ σήμερα, το κάλεσμά του και την ανάγκη δημιουργίας κομμουνιστικού πόλου στο διεθνές κίνημα.

Είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το Φεστιβάλ. Με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η πολιτιστική παραγωγή του τόπου μας, τη γνήσια λαϊκή πολιτιστική δημιουργία. Κι αυτή η προσπάθεια δεν έχει καμιά σχέση με τον κάλπικο κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Εχει να κάνει με το χαρακτήρα του ΚΚΕ, με την πολύχρονη προσφορά του και στον τομέα του πολιτισμού.


ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Μια πολιτεία που δείχνει το σοσιαλιστικό μέλλον των λαών

Μια πολιτεία του αντιιμπεριαλιστικού παρόντος των λαών, αλλά και μια εικόνα του μέλλοντος αποτελεί η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Μια μικρή, αλλά ταυτόχρονα παγκόσμια πόλη, με πολλά χρώματα από πολλούς λαούς και πολλούς ήχους από όλον τον κόσμο. Αντιπροσωπείες από 61 Κόμματα και Νεολαίες από 35 χώρες από όλες τις ηπείρους δηλώνουν «παρών» στο Φεστιβάλ.

Κάθε περίπτερο και ένας πόλος έλξης επισκεπτών, που αναζητούν να μάθουν και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συντρόφους των αντιπροσωπειών. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνος στον πλανήτη, υπάρχουν οι δυνάμεις που μάχονται για την ανατροπή του, για την ειρήνη, τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Κυρίως, υπάρχουν οι δυνάμεις που οραματίζονται και αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό.

Το μεγάλο ταμπλό που κυριαρχεί στο χώρο της Διεθνούπολης με το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» πάνω από μια παγκόσμια πόλη, περιέχει μια εικόνα του πλανήτη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό, όπως αυτή αποτυπώνεται με τις σημαίες διαφόρων κινημάτων και λαών που είναι διάσπαρτες στο χώρο.

Τα ταμπλό υπενθυμίζουν τα 90 χρόνια διεθνιστικής δράσης του Κόμματος και τα 40 της ΚΝΕ. Ξεχωριστή θέση έχουν τα αφιερώματα στις αποστολές διεθνιστικής αλληλεγγύης της ΚΝΕ από το 1975 και μετά (Δ. Σαχάρα, Κούβα, Παλαιστίνη, Βαλκάνια κ.α.).

Σε αυτή, λοιπόν, την πολιτεία που αφουγκράζεται το μέλλον και παλεύει για να το ζήσει, η μία μετά την άλλη οι αντιπροσωπείες βάζουν το δικό τους λιθαράκι. Αντιπροσωπείες από κόμματα και Οργανώσεις νεολαίας στήνουν ένα μεγάλο χορό διεθνούς συντονισμού της δράσης τους και διεθνιστικής αλληλεγγύης και δίνουν μια υπόσχεση με προοπτική.

Και μόνο ένα πέρασμα από τα περίπτερα, αρκεί να δώσει το στίγμα του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Στα περίπτερα των παλαιστινιακών Οργανώσεων ο επισκέπτης κάνει ένα χαιρετισμό στον αδιάκοπο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία. Στο περίπτερο της νεολαίας του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ, προβάλλεται ο αντικατοχικός αγώνας και ο αγώνας για την προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων. Ακολουθούν με το δικό τους περιεχόμενο και το κοινό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης περίπτερα Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών από χώρες της Ευρώπης, Ισπανία, Νορβηγία, Πορτογαλία και παραδίπλα από τη Ρωσία. Ξεχωριστή η παρουσία της Κούβας, που αντιστέκεται και προχωράει, κόντρα στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Το κεντρικό ταμπλό στο χώρο δίνει τον τόνο με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην Κούβα, κόντρα στον ιμπεριαλισμό για τον σοσιαλισμό». Και η παρουσία του κόσμου στο κουβανικό κιόσκι, στο κέντρο της Διεθνούπολης, αποδεικνύει ότι έχει τη συμπαράσταση των λαϊκών ανθρώπων, που συμβάλλουν δίνοντας από το υστέρημά τους, για να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν οι τελευταίοι κυκλώνες. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προβολή έχει η απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των 5 αγωνιστών Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για μια δεκαετία, όπως πανανθρώπινη η αξίωση για να αρθεί ο βάρβαρος αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης.


Για την Κούβα που αντιστέκεται

«Σπάσε τώρα τον εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας». Το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σταθερό στοιχείο της διεθνιστικής του αλληλεγγύης, βρίσκει όλες τις μέρες του Φεστιβάλ μεγάλη ανταπόκριση. Το συμβολικό «ένα ευρώ» για τη σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της είναι μόνο η αρχή.

Σήμερα ειδικά απαιτείται να υψωθεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή των εργατών, των νεολαίων, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου. Για να σταματήσει ο εγκληματικός αποκλεισμός που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ επιχειρώντας να στραγγαλίσουν τον ανυπότακτο κουβανικό λαό. Για να απελευθερωθούν αμέσως οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές που βρίσκονται για 10 χρόνια στα κάτεργα των ΗΠΑ. Γιατί σήμερα οι Κουβανοί έχουν ακόμα περισσότερο τη συμπαράστασή μας για να ξεπεράσουν πιο γρήγορα τις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσαν στις υποδομές και τη σοδειά οι πρόσφατοι κυκλώνες. Το διεθνιστικό καθήκον μάς καλεί!


Καθημερινός σύντροφος

Καθημερινός σύντροφος στον αγώνα ο «Ριζοσπάστης» στέκεται περήφανος δίπλα στην έκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, γιατί «μιλά τη γλώσσα της ταξικής αλήθειας, τη γλώσσα του ΚΚΕ», όπως φαίνεται και μέσα από τα πρωτοσέλιδα του «Ρ», από το 1918, το 1924, 1935, 1977, 2000, 2007, 2008... Δεκάδες πρωτοσέλιδα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ο «Ρ» υπηρετεί τη φωνή της εργατικής τάξης, την πάει πιο μακριά, την κάνει πιο δυνατή. Οπως το έκαναν δεκάδες και δεκάδες δημοσιογράφοι που πέρασαν από τις γραμμές του «Ρ», δεκάδες στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που υπηρέτησαν τον «Ρ» και οι φιγούρες τους δεσπόζουν στο χώρο.

Το ταμπλό του «Ρ» είναι ένα χρονικό στα ρεπορτάζ του από τους αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, από τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματά τους, ένα χρονικό από τις επιθέσεις της αστικής τάξης ενάντια στον «Ρ», τα ιδιώνυμα, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, που όλα τους έπεσαν στο κενό, δεν κατάφεραν να τον φιμώσουν.

Η «Σύγχρονη Εποχή»

Το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», με εκδόσεις πολιτικού βιβλίου, λογοτεχνίας, ποίησης... Με τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», που είναι αφιερωμένες στα 90 χρόνια του ΚΚΕ: Το Λεύκωμα, τα ντοκουμέντα της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και τα προγραμματικά ντοκουμέντα του Κόμματος.

Εντυπωσιακά ταμπλό με «προδημοσίευση» των υλικών, των ντοκουμέντων και των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν σε αυτή την έκθεση προϊδεάζουν για ένα αποτέλεσμα μαγευτικό. Εικόνες από τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, από το ιδρυτικό συνέδριο της ΓΣΕΕ μέχρι σήμερα, από τους αγώνες των καπνεργατών, καθώς και από την αντίδραση της αστικής εξουσίας, που εκφράζει όλη της την επιθετικότητα και το ταξικό μίσος ενάντια στους εργάτες και τις κινητοποιήσεις τους.




Η φωνή της αλήθειας

Η αφήγηση ζωντανεύει, η σκέψη μεταφέρεται αυτόματα στα γεγονότα τη στιγμή που αυτά λαμβάνουν χώρα: Η εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, η δολοφονία του Μήτσου Παπαρήγα, ανταποκρίσεις και ειδησεογραφία από το Μέτωπο... Οι στιγμές αναβιώνουν στα ταμπλό που βρίσκονται στο χώρο του «902» και παρουσιάζουν αυθεντικές εκπομπές της «Ελεύθερης Ελλάδας», του ραδιοφώνου του ΔΣΕ και της «Φωνής της Αλήθειας», του ραδιοφώνου του ΚΚΕ.

Δίπλα τους, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του «902», με εικόνες από τα ρεπορτάζ που καταγράφει και παρουσιάζει καθημερινά, όπως το αφιέρωμα στην ιστορία του λαϊκού επαναστατικού κινήματος που προβάλλεται στο περίπτερο του «902».



Για το εξαιρετικά πλούσιο καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ θα ακολουθήσει ρεπορτάζ σε επόμενα φύλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ