ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Ηταν εκεί κι ας λείπει από κοντά μας εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν εκεί μέσα από τις ακριβές μουσικές του, μέσα από τα υπέροχα τραγούδια του... «Παρουσία» παντοτινά φωτεινή, «έλαμψε» για μια ακόμα φορά κάτω από την Ακρόπολη, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο χώρο που αγάπησε και τραγούδησε... Στη μεγάλη εκδήλωση τιμής στο συνθέτη, που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Ανθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το έργο του Μάνου Χατζιδάκι παραμένει ζωντανό, εξακολουθεί να εμπνέει και να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Κεντρικής Επιτροπής. Παρόντες επίσης ο πρέσβης της Κούβας Χερμές Χερέρα, ο πρέσβης την Κύπρου Γ. Γεωργής, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, οι αντιπρόεδροι της Βουλής Ελσα Παπαδημητρίου και Βέρα Νικολαΐδου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Κρητικός, οι επιτετραμμένοι της πρεσβείας της Κίνας, της Παλαιστίνης και της Βενεζουέλας, εκπρόσωπος του ΚΚ Λιβάνου και άλλοι.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
«Είναι σήμερα εδώ με το έργο του, παρουσία πάντα φωτεινή»

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής,

Κύριε υπουργέ,

Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι και γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματός μας.

Νιώθουμε υπερήφανοι για την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθουμε υπερήφανοι για τα 90 χρόνια μιας τιτάνιας προσπάθειας, ώστε οι ανάγκες, οι αξίες της εργατικής τάξης να βγουν δυναμικά στο στίβο της κοινωνικής αντιπαράθεσης, να γίνουν πολιτική δύναμη αυτοτελής, ικανή ν' ανοίξει πρωτόγνωρους δρόμους, να διεκδικήσει τη νίκη της ανθρώπινης απελευθέρωσης. Μέσα σ' αυτήν την πορεία καταγράφονται αδιάκοπα οι αγώνες και οι θυσίες μας, οι αξίες και η κοσμοθεωρία μας, οι προσπάθειες να γίνουμε ωριμότεροι στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέσα από το Κόμμα μας χιλιάδες απλοί άνθρωποι έδωσαν νόημα στη ζωή τους, εμπνευσμένοι από ιδανικά, που ανεβάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα σε νέο υψηλό επίπεδο.

Αριστερά από την Αλέκα Παπαρήγα, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, διακρίνονται κατά σειρά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής. Δεξιά ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης
Αριστερά από την Αλέκα Παπαρήγα, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, διακρίνονται κατά σειρά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής. Δεξιά ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης
Ολα αυτά τα χρόνια μαζί μας, με το ΚΚΕ, συμπορεύτηκε μια μεγάλη στρατιά δημιουργών - καλλιτεχνών που ενστερνίστηκαν την κοσμοθεωρία μας, εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν σε έργα υψηλής αισθητικής την κοινωνική ζωή και τους αγώνες του λαού μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Αν η προσφορά του ΚΚΕ είναι ξεχωριστή, ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε πως ό,τι το προοδευτικό και καλό επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι έργο της δύναμης του αγώνα του ίδιου του λαού, της εργατικής τάξης. Το ΚΚΕ πάντοτε αντλούσε τη δύναμή του απ' τις ρίζες του, την εργατική τάξη και τον πολιτισμό της, πάντοτε στήριζε κάθε προοδευτική λαϊκή παράδοση, ό,τι πολύτιμο δημιούργησε ο λαός μας στη διαδρομή του. Μέσα σ' αυτήν την προσπάθεια στηριζόταν και στήριζε καλλιτέχνες που αντανακλούσαν στο έργο τους, χωρίς ωραιοποιήσεις, τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Ενας τέτοιος μεγάλος κι αληθινός καλλιτέχνης ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την προσωπική ευαισθησία, την οξεία κριτική ματιά, την υψηλή αισθητική του και την αγάπη για το λαό μπόρεσε να εκφράσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία.

Η πολιτιστική του προίκα, παιδί της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ στην οποία συμμετείχε, καθώς και η απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της τον κατέστησαν άτεγκτο απέναντι "στην μπόχα του καιρού του".

Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Ο Μάνος Χατζιδάκις "με το μπαγλαμά και το ασιχτίρ του μπουζουκιού" άφησε περιφρονητικά πίσω του τα μεταπολεμικά κοσμοπολίτικα "βλαχοταγκό" και βούτηξε "σ' ό,τι μικρό, αληθινό και ταπεινό απ' το λαό" για να βρει τα υλικά του "σαν υγιή αντίδραση απέναντι στον φαμφαρονισμό και τον επίσημο προγονόπληκτο σκοταδισμό".

Στις μουσικές και στα τραγούδια του, εμπνευσμένα από λαϊκές φόρμες και μπολιασμένα με έντονο λυρισμό, ζουν και αναπνέουν ο κόσμος της αθηναϊκής γειτονιάς, οι μοναχικοί και συλλογικοί ήρωες της αξιοπρέπειας και του αγώνα, οι γυναικείες μορφές, ακόμα κι οι φιγούρες ενός κοινωνικού περιθωρίου, που έρχονται σε ευθεία, έστω αυθόρμητη, αντιπαράθεση με τις εκφράσεις του μικροαστισμού.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στυλοβάτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το έργο του, ανεξάρτητα από τις δηλωμένες πολιτικές απόψεις και προθέσεις του, είναι πολύτιμο υλικό για την αισθητική αντίληψη του λαού και για την πολιτιστική καλλιέργειά του.

Δε συμφωνούσαμε σ' όλα όσο ζούσε. Οι διαφωνίες μας όμως δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια μιας κοινής αναζήτησης και μιας ειλικρινούς συζήτησης για την ανάγκη αντίστασης στο εφήμερο, στην εμπορευματοποίηση και τον εκχυδαϊσμό της Τέχνης, που μας βασανίζουν και σήμερα. Αυτή τη συναυλία τη χρωστούσαμε στον Μάνο Χατζιδάκι, καιρό τώρα. Η απόφαση για την πραγματοποίησή της είναι παλιά σε συνεννόηση μαζί του. Εκκρεμούσε η υλοποίησή της και νομίζουμε ότι έχει τη θέση της στο γιορτασμό των 90 χρόνων της Ιστορίας μας.

Το ΚΚΕ, με τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζει και τιμά την πολιτιστική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι "από καρδιάς", με την ίδια φράση που κι εκείνος χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του "902 Αριστερά στα fm".

Τελειώνοντας, ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς, όλους όσοι μας βοήθησαν - κι είναι πολλοί - για να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση:

-- Τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τον μαέστρο κ. Ελευθέριο Καλκάνη.

-- Τη μεικτή χορωδία του Δήμου και τον μαέστρο κ. Σταύρο Μπερή.

-- Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργο Κατσαρό.

-- Τον κ. Μανώλη Ανδρουλιδάκη για την ενορχήστρωση.

-- Τους σολίστ Γιάννη Σπάθα και Εύα Φάμπα.

-- Τον Βασίλη Λέκκα.

-- Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης και πολλούς άλλους καλλιτέχνες που εξέφρασαν τη διάθεση να συμβάλουν στη σημερινή εκδήλωση, αλλά δεν έγινε δυνατό για μια σειρά λόγους και από δικές μας αδυναμίες.

Ηρθε η ώρα όμως να ακούσουμε τώρα τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι! Είναι σήμερα εδώ με το έργο του, παρουσία πάντα φωτεινή»!

Ταξίδι μνήμης και μουσικής τέρψης

Ο Βασίλης Λέκκας
Ο Βασίλης Λέκκας
Με «Τ' αστέρι του Βοριά» ξεκίνησε «το ταξίδι» μνήμης που έγινε παρόν και μουσικής τέρψης που παραδόθηκε στο μελωδικό κόσμο του Μάνου Χατζιδάκι. Του δημιουργού που μας δώρισε απλόχερα εξαίσιες μουσικές κι ο οποίος σ' όλη του τη ζωή υπερασπίστηκε τον πολιτισμό, κι αντιτάχθηκε ρωμαλέα στη φτήνια, στον εκχυδαϊσμό, στην εμπορευματοποίηση της τέχνης. Εκείνου που υπήρξε «ένας από τους σημαντικότερους στυλοβάτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής», όπως τόνισε ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Στις μουσικές και στα τραγούδια του, εμπνευσμένα από λαϊκές φόρμες και μπολιασμένα με έντονο λυρισμό, ζουν και αναπνέουν ο κόσμος της αθηναϊκής γειτονιάς, οι μοναχικοί και συλλογικοί ήρωες της αξιοπρέπειας και του αγώνα, οι γυναικείες μορφές, ακόμα και οι φιγούρες ενός κοινωνικού περιθωρίου που έρχονται σε ευθεία, έστω αυθόρμητη αντιπαράθεση με τις μορφές του μικροαστισμού».

Στη συναυλία, τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ερμήνευσε ο Βασίλης Λέκκας, συνοδευόμενος από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη) και τη Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διεύθυνση Σταύρου Μπερή), σολίστ ήταν ο Γιάννης Σπάθας και η Εύα Φάμπα. Ενορχήστρωση Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Σκηνοθετική επιμέλεια Κώστας Καζάκος.

Από την «Περιμπανού» στο «Είμαι αετός χωρίς φτερά» κι από την «Μπαλάντα των αισθήσεων» στον «Εφιάλτη της Περσεφόνης» και τον «Κεμάλ» να μας λέει τη μεγάλη αλήθεια πως «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρά»...

Μαζί με τις ερμηνείες του ο Βασίλης Λέκκας κατέθεσε μνήμες από τη συνάντησή του με το «μεγάλο του δάσκαλο» και τη γόνιμη συνεργασία μαζί του, ενώ ο Κώστας Καζάκος αναφέρθηκε στην τεράστια συνεισφορά του μεγάλου ασυμβίβαστου δημιουργού στον πολιτισμό και στο λαό μας.

Ο Κώστας Καζάκος
Ο Κώστας Καζάκος
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λευτέρη Καλκάνη και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή
Η Εύα Φάμπα
Η Εύα Φάμπα
Ο Γιάννης Σπάθας
Ο Γιάννης Σπάθας
Η άφιξη του Δημήτρη Χριστόφια

Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, υποδέχτηκαν η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ
Θερμές ευχές

Ο Μιχάλης Λιάπης, υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε στον «Ρ»: «Θερμές ευχές για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Στα 34 χρόνια από τη νομιμοποίησή του, από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, το ΚΚΕ έχει πολλά προσφέρει στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, στον πλουραλισμό, στην πολυφωνία και στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου. Μπορεί να έχουμε ιδεολογικές διαφορές, πάντα όμως με μεγάλη προσοχή ακούμε τις απόψεις που διατυπώνει. Σαν Ελληνες, πολλά μας ενώνουν πια, λίγα μας χωρίζουν».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η καλύτερη στιγμή για την εκδήλωση

Προσερχόμενη στη χτεσινή εκδήλωση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Αυτή τη συναυλία θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ως εξής: Μια συναυλία που δεν έγινε, δεδομένου ότι ενόσω ζούσε ο Μάνος Χατζιδάκις είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί μια συναυλία, στον Περισσό τότε, που όμως λόγω των εξελίξεων της υγείας του δεν τα καταφέραμε.

Θεωρήσαμε λοιπόν υποχρέωσή μας και καλύτερη στιγμή να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση, μετά από παρέλευση χρόνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας».

ΕΡΜΕΣ ΕΡΕΡΑ ΕΡΝΑΝΤΕΣ
Εκτιμούμε τον ελληνικό πολιτισμό

Ο Ερμές Ερέρα Ερνάντες, πρέσβης της Κούβας, προσερχόμενος στην εκδήλωση, μας δήλωσε:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την ευκαιρία που μας δίνεται να συμμετάσχουμε σ' αυτό το αφιέρωμα για τον Μάνο Χατζιδάκι. Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες του ΚΚΕ για την επέτειο των 90 χρόνων και επίσης εκτιμούμε την προσφορά του και τους αγώνες του, όπως εκτιμούμε τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική ιστορία, την Ελλάδα, αλλά κυρίως τον μεγάλο ελληνικό λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ