ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι ανακλήσεις δε «γεμίζουν» τα κενά

Οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν κοντά στις 25.000, εκ των οποίων οι μισές είναι θέσεις νοσηλευτριών

Υπάρχουν έτοιμα πενήντα κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν προσλαμβάνονταν 200 νοσηλεύτριες
Υπάρχουν έτοιμα πενήντα κρεβάτια ΜΕΘ που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν προσλαμβάνονταν 200 νοσηλεύτριες
Με δυο εγκυκλίους προς τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και τους προέδρους των νοσοκομείων όλης της χώρας, ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ζητά αφ' ενός την «άμεση ανάκληση των αποσπάσεων του προσωπικού που προέρχεται απ' τα νοσοκομεία» και αφ' ετέρου την εξέταση «απ' την αρχή της κατανομής του προσωπικού στα τμήματα και τις μονάδες των νοσοκομείων». Τις εγκυκλίους ο υπουργός τις κοινοποιεί και προς το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ζητά απ' τους αποδέκτες να τον ενημερώσουν εντός δεκαπέντε ημερών απ' την παραλαβή της εγκυκλίου.

«Διαπιστώσαμε ότι το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ οξύνεται σε μεγάλο βαθμό με τη μη ορθολογική κατανομή του προσωπικού αυτού», σημειώνει ο υπουργός στην εγκύκλιό του προς τους προέδρους των νοσοκομείων και ζητά με την ανακατανομή του προσωπικού να δοθεί «άμεση προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, στα Χειρουργεία, στις Αιμοδοσίες και στα Εξωτερικά Ιατρεία». Επίσης, ο υπουργός ζητά απ' τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να επιληφθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των επιλογών του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού απ' τις επιτροπές που λειτουργούν στις περιφέρειες, ενώ σημειώνει: «Εξυπακούεται ότι όποιος απασχολείται με έργα ξένα προς αυτά της οργανικής του θέσης πρέπει να επανέλθει αμέσως στα νόμιμα καθήκοντά του. Είναι αδιανόητο, π.χ., νοσηλευτικό προσωπικό, που έχει σημαντικότατα ρόλο μέσα στο ΕΣΥ, να ασκεί γραμματειακή υποστήριξη ή να μετατάσσεται σε διοικητικό προσωπικό».

Η ενασχόληση των εργαζομένων στα νοσοκομεία με «ξένα έργα» μπορεί να καταταγεί σε δυο βασικές κατηγορίες:

  • Η ενασχόληση με αλλότρια καθήκοντα είναι το αποτέλεσμα των τρομακτικών ελλείψεων εργαζομένων - ιδιαίτερα νοσηλευτών - στα νοσοκομεία.
  • Οι αποσπάσεις και μετατάξεις χρησιμοποιούνται κυρίως για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις απ' τα κόμματα της εξουσίας ή τους εκπροσώπους τους σε τοπικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, χτες, που ο Αλ. Παπαδόπουλος δημοσιοποίησε τις εγκυκλίους, στο Ασκληπιείο της Βούλας έγινε γνωστό σε νοσηλεύτρια που τελείωσε τα ΤΕΙ ότι θα απασχοληθεί στη μηχανογράφηση του νοσοκομείου! Η ειδοποίηση αυτή έγινε τη στιγμή που στο Ασκληπιείο υπάρχουν 60-70 νοσηλεύτριες (ΔΕ και ΤΕ) που ασχολούνται σε αλλότρια καθήκοντα, εντός και εκτός του νοσοκομείου.

Τα κενά όμως των νοσοκομείων δεν μπορούν να καλυφθούν σε καμιά περίπτωση μόνο με τις ανακλήσεις - μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, αλλά χωρίς να ολοκληρωθεί, και από προκατόχους του Αλ. Παπαδόπουλου.

Στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν περίπου 20.000-25.000 κενές οργανικές θέσεις εκ των οποίων οι μισές είναι θέσεις νοσηλευτών. Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 1.500-2.000 νοσηλεύτριες.

Οι ελλείψεις αυτές έχουν αποτέλεσμα να υπολειτουργούν τομείς στους οποίους δίνει προτεραιότητα ο υπουργός, όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ανάγκες σε πανελλαδική κλίμακα είναι 535 κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 298, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν άλλα 50, αλλά κυρίως λείπει το νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζονται δηλαδή ακόμα κοντά στα 200 κρεβάτια εκ των οποίων τα 100 πρέπει να είναι στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η ανάκληση των αποσπάσεων δεν πρόκειται να επαναφέρει περισσότερα από 300 άτομα στα νοσοκομεία, όπως εκτιμούν στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ.


Νεκρή από «υψηλό αίσθημα ευθύνης»...

Με χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάσσονται - όπως εξάλλου αναμενόταν - ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος, ο προκάτοχός του στο αξίωμα αυτό Αθ. Βασιλόπουλος, ο πρώην αττικάρχης Παν. Γεωργακόπουλος και ο πρώην διοικητής Ασφαλείας Θεόδ. Παπαφίλης, οι οποίοι ήταν κατηγορούμενοι για τα τραγικά γεγονότα της οδού Νιόβης τον Σεπτέμβρη του 1998, που στοίχισαν τη ζωή στην 25χρονη Αμαλία Γκινάκη. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Μαλούχου, είχε προτείνει την παραπομπή τους σε δίκη. Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγούν. Κατά την κρίση του, «μόνη ενεργός αιτία των επελθόντων τραγικών αποτελεσμάτων ήταν η δόλια και αποκρουστική συμπεριφορά του Σορίν Ματέι». Εκτιμά, μάλιστα, ότι «αυτοί ενήργησαν με σύνεση, προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης».

Τα σχόλια επί δικαστικών αποφάσεων απαγορεύονται. Οι σκέψεις όμως;


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ελεύθερος» - δεσμώτης

Του λένε πως ζει σε ένα σύστημα που παρέχει πλήρη ελευθερία σε όλους, μα αυτός δεν είναι πλέον αφελής, όπως στα νεανικά του χρόνια, να πιστεύει σε αυτή την απάτη. Τώρα που άρχισαν να γκριζάρουν τα μαλλιά του και οι πικρές εμπειρίες του βίου του του δίδαξαν πολλά, ξέρει καλά ότι είναι φυλακισμένος μέσα σε έναν κύκλο, τα όρια του οποίου δεν μπορεί να υπερβεί με τίποτε. Στη μέση αυτού του κύκλου οι «αρχιτέκτονες» του συστήματος έχουν θέσει έναν πάσσαλο και με ένα αόρατο σκοινί τον έχουν δέσει εκεί, ώστε να μην μπορεί να πάει παραπέρα από την περίμετρο της «ελευθερίας, που προσδιόρισαν αυτοί. Ναι, το έχει καταλάβει από καιρό ότι είναι ένας «ελεύθερος» - δεσμώτης και όλες οι κινήσεις του καθορίζονται από το κοντό σκοινί με το οποίο τον έχουν δέσει. Γι' αυτό και όταν κατεβαίνει, λόγου χάρη, τα πρωινά του Σαββάτου στην αγορά για να ψωνίσει, φτάνει μόνο μέχρι τους πάγκους με τα φτηνά κατεψυγμένα κρέατα, με τα «γατόψαρα» και τα παραδεύτερα λαχανικά. Γι' αυτό και όταν κατεβάζει τα παιδιά του στο κέντρο για να τα ντύσει, τα οδηγεί στα μικρομάγαζα με τα στοκ και τα ρούχα διαλογής. Μέχρι εκεί βλέπετε φτάνει το σκοινί του. Ετσι στενός, ασφυκτικός, χαράχτηκε ο κύκλος της ζωής του. Ενώ κάποιοι άλλοι, οι λίγοι και οι εκλεκτοί του συστήματος, που γι' αυτούς και μόνο λειτουργεί η διατυμπανιζόμενη ελευθερία, αυτοί ναι, μπορούν να αποκτούν ό,τι επιθυμούν. Αυτοί μπορούν να αποκτούν βίλες, κότερα, αεροδυναμικά αυτοκίνητα και να διοργανώνουν «ρωμαϊκές» διασκεδάσεις, όπου ρέει άφθονη σαμπάνια «εις υγείαν» του αισχρού συστήματος, με τους πατρικίους των ανωτέρων τάξεων και τους πληβείους των χαμηλών στρωμάτων.

Οι στιγμές όμως που ο βιοπαλαιστής νιώθει τα αόρατα δεσμά του να τον ματώνουν κυριολεκτικά δεν είναι ούτε όταν κατεβαίνει στην αγορά, ούτε όταν περνάει τα θλιβερά απογεύματα των Κυριακών στο καφενείο της γειτονιάς του ή μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας βλακώδη «σόου» που του προσφέρουν τάχα διασκέδαση. Οι στιγμές του μαρτυρίου είναι όταν σκέφτεται ότι τα τελευταία χρόνια το σύστημα γίνεται όλο και πιο ανάλγητο και του κονταίνει ακόμη περισσότερο το αόρατο σκοινί, με το οποίο τον έχει δεμένο κι έτσι που πάνε τα πράγματα η μοίρα, σίγουρα, των παιδιών του θα είναι χειρότερη απ' τη δική του. Το αόρατο σκοινί θα γίνει ασφαλώς μια οργιά μόνο γι' αυτά, και ελάχιστα θα διαφέρουν από τους σκλάβους των παλιών εποχών.

Τέτοιες σκέψεις βασανίζουν τον «ελεύθερο» - δεσμώτη, αλλά καμιά πίκρα, καμιά απογοήτευση δεν μπορεί να τον λυγίσει. Σφίγγει τα δόντια του και αγωνίζεται όπως μπορεί, για να μη μικρύνει τουλάχιστον κι άλλο ο κύκλος που τον περικλείει. «Δε θα με κάνετε να υποταχθώ», φωνάζει κάθε τόσο σ' αυτούς που τον έχουν αιχμαλωτισμένο στο λειψό μεροκάματο, στην αδικία, στη μιζέρια, στα αδιέξοδα, στην ανασφάλεια και στο σκοτεινό μέλλον. «Ψηλά θα έχω το κεφάλι και τη γροθιά αφέντες - λέει με οργή - και είμαι βέβαιος πως μια μέρα θα σπάσω τα δεσμά σας. Κι αν δεν το καταφέρω εγώ θα το πετύχουν σίγουρα τα παιδιά μου. Το άδικο ποτέ δε νίκησε το δίκιο και το σκοτάδι ουδέποτε μπόρεσε να εμποδίσει το φως να λάμψει...».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ