ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην τελική ευθεία για το Φεστιβάλ

Καμιά πολιτική εκδήλωση, κανενός κόμματος ή νεολαίας, δεν έχει τέτοια έκταση και τέτοιο πλούτο, όπως το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Με τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων από το Κόμμα και την ΚΝΕ, με το γιορτασμό των 90 χρόνων του ΚΚΕ και των 40 χρόνων της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ μετέφερε όλο το καλοκαίρι, από την Κρήτη ως τη Θράκη κι από την Κέρκυρα ως τα Δωδεκάνησα, το σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας το σοσιαλισμό». Το παρελθόν του ΚΚΕ φωτίζει το παρόν, ανοίγει το δρόμο στο μέλλον.

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, μέσα από την Ιστορία του και την αστείρευτη πείρα, ατσαλώνει την πάλη για να φέρουμε το μέλλον χωρίς εκμετάλλευση πιο κοντά. Ετσι, λοιπόν, σήμερα, που η ζωή ολόκληρη του λαού και της νεολαίας «μαυρίζει» συνεχώς στο όνομα των «αντοχών» του συστήματος, γίνεται πολύ περισσότερο αναγκαίο να φτάσει πλατιά η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ. Αυτήν την ανάγκη υπηρετεί η πλατιά εξόρμηση του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Γιατί στις εκδηλώσεις του διαλαλεί ότι το μέλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού δεν μπορεί να έρθει με μασκάρεμα του πολιτικού συστήματος, δεν μπορεί να έρθει μέσα από έναν άλλο τρόπο διαχείρισης. Εχουν δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί η απάτη αυτών των ψευτολύσεων. Τα ιδεολογήματα του καπιταλισμού, προκειμένου να αποκοιμίζει και να χειραγωγεί τις λαϊκές συνειδήσεις, έχουν παλιώσει πολύ. Ο αγώνας για την ανατροπή αυτού του συστήματος, μέσα από τη συγκρότηση μιας πλατιάς κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση σήμερα. Και οι θυσίες που απαιτεί αυτός ο δρόμος είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τα κέρδη που θα έχουν ο λαός και η νεολαία, είναι πολύ μικρότερες θυσίες από αυτές που χρόνια τώρα επιβάλλει στο λαό αυτό το σύστημα. Αυτό διδάσκει η 90χρονη Ιστορία του ΚΚΕ. Αυτό «βροντοφωνάζουν» οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Γι' αυτό τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ εμπνέουν τα μέλη της ΚΝΕ και του Κόμματος, που σχεδιάζουν και χτίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Η πολύχρονη ηρωική Ιστορία εμπνέει τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, όταν με το εισιτήριο στο χέρι καλούν τον κόσμο στο Φεστιβάλ. Εμπνέει τους εθελοντές που βάζουν τις πινελιές τους στις κατασκευές, που προσπαθούν να κάνουν την πολιτεία του Φεστιβάλ πιο όμορφη από ποτέ. Εμπνέει και τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, να διαλέγουν και να προβάλλουν εκείνους τους στίχους, τους ήχους και τα χρώματα που ξυπνούν συνειδήσεις.

Αυτή η προσπάθεια έδωσε καρπούς, έκανε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πιο όμορφες και πιο μαζικές, στις δεκάδες πόλεις που κορυφώθηκε τις περασμένες μέρες η μεγάλη πολιτική γιορτή με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και νεολαίας. Και δυο μέρες πριν ανοίξουν οι πύλες της μεγάλης κόκκινης πολιτείας στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια, όλα δείχνουν ότι το κεντρικό τετραήμερο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στην Αθήνα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα είναι ένα μεγάλο ραντεβού, κυρίως της νεολαίας, με την Ιστορία του ΚΚΕ, τα διδάγματά της, το κάλεσμα του Κόμματος για το σήμερα και το αύριο. Ετσι πρέπει να είναι κι έτσι θα είναι. Να φροντίσουμε όλοι εμείς γι' αυτό.

Για ποιον οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες;

Σχετικά με τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Γ. Αλογοσκούφη, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του σημείωσε: «Οι δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη αποτελούν την πλέον ηχηρή επιβεβαίωση της παταγώδους αποτυχίας μιας κοινωνικά ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, που έχει παραδώσει τη χώρα στο έλεος των ιδιωτικών συμφερόντων και των ασύδοτων αγορών.

Το τραγικό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο εμμένει στον αντικοινωνικό της δρόμο αλλά και εμφανίζεται "βασιλικότερη του βασιλέως", επιμένοντας στην απαρέγκλιτη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δήθεν "αντιπληθωριστική" πολιτική των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Η κυβέρνηση, με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, οδηγεί την οικονομία σε ύφεση και τη ζωή του ελληνικού λαού σε αδιέξοδο».

Πού την είδε την παταγώδη αποτυχία ο ΣΥΝ; Η κυβέρνηση, ως πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, πέτυχε και συνεχίζει να επιτυγχάνει στόχους προς όφελός του, συνεπώς σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Γιατί ο ΣΥΝ επιμένει να μη βλέπει ποτέ και πουθενά ευθύνες της ίδιας της ΕΕ και συνεχίζει να τις διαχέει δεξιά και αριστερά, στην κυβέρνηση, στην ΕΚΤ κ.ο.κ.; Και, τέλος, η ύφεση και η κρίση έπαψαν να είναι εγγενή στοιχεία ενός συστήματος που δεν «εξανθρωπίζεται» και που μόνο στην ανατροπή του βρίσκεται η διέξοδος για το λαό;

Η «διαφορά» των δύο μονομάχων

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ μάθαμε επιτέλους ποια είναι η διαφορά του με τον Κ. Καραμανλή: 5 δισ. ευρώ! Εξηγούμεθα. Οι πάντες θυμούνται προεκλογικά (πριν το 2004) τον νυν πρωθυπουργό να έχει ανακαλύψει το «μεγάλο κόλπο», για να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας, της φτώχειας, κ.ο.κ.: Τα 10 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της σπατάλης του Δημοσίου. Τώρα μάθαμε το άλλο κόλπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τα 5 δισ. ευρώ που «χάθηκαν», επειδή η κυβέρνηση μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων και κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αν υπήρχαν αυτά τα χρήματα δε θα υπήρχε ανάγκη για νέα φορολογικά μέτρα, αποφάνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δίχως βέβαια να δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι θα αυξήσει ξανά τους φορολογικούς συντελεστές για τις ΑΕ. Αντίθετα, εξήγγειλε ότι θα τις μειώσει κι άλλο (!), ενώ θα φορολογεί τους καπιταλιστές με τον ίδιο συντελεστή που φορολογεί και τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους(!). Με άλλα λόγια, η (μη) διαφορά των δύο μονομάχων είναι ότι εξαπατούν από κοινού μοιράζοντας ψεύτικα δισ. Τώρα πού είδαν οι «δικές του» εφημερίδες το «νέο πρόσωπο» («Ελευθεροτυπία») ή το «μήνυμα ανατροπής με κατεδάφιση Αλογοσκούφη» («Νέα»), θα σας γελάσουμε... Πάντως, εκείνοι που δεν εθελοτυφλούν είδαν ότι δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία διαφορά πολιτικής.

Λόγια του αέρα

«Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αξία ως ένα εγχείρημα ανατροπής, σύγκρουσης με τα κατεστημένα, ριζικού αναπροσανατολισμού της ζωής της χώρας», δήλωσε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», ο Αλ. Αλαβάνος, θυμίζοντάς μας τη λαϊκή ρήση «με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια». Τα έχουν πάντα πρόχειρα τα μεγάλα λόγια εκεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ουδέποτε μέχρι σήμερα έχουν αποτολμήσει μια κρίσιμη διευκρίνιση: Τι θα ανατρέψουν και προς ποια κατεύθυνση βλέπουν να συντελείται αυτός ο ριζικός αναπροσανατολισμός της ζωής της χώρας; Και δεν το αποτολμούν, γιατί σίγουρα καμία διάθεση, πρόθεση και θέληση έχουν να συμβάλουν στην ανατροπή του ενός και κύριου, αυτού, που, αν δεν ανατραπεί, τίποτα ριζικά διαφορετικό δε θα ξημερώσει για το λαό και τον τόπο, την εξουσία της άρχουσας τάξης, την οικονομική και πολιτική της εξουσία. Ολα τ' άλλα είναι λόγια του αέρα.

Πρωθυπουργικές ανησυχίες...

«Και εγώ διερωτώμαι. Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός να μαζεύει χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και να κάθεται απέναντι από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Βουλγαράκη και να τους βλέπει; Να κάθεται απέναντι από έναν υπουργό ο οποίος, προκειμένου να φοροδιαφύγει, φτιάχνει off sore εταιρείες για να διασώσει τη μεγάλη του περιουσία. Και δίπλα του να κάθεται ένας άλλος υπουργός, ο οποίος προσπαθεί να καταληστέψει τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη γενιά των 700,00 ευρώ, όλων όσων εργάζονται με μπλοκάκι».

Τα παραπάνω είναι λόγια του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Αρα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, μετά την παραίτηση Βουλγαράκη, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να κάθεται πιο άνετος απέναντι στο Υπουργικό του Συμβούλιο! Θα ...δυσκολεύεται όταν έχει απέναντί του έναν υπουργό που «προσπαθεί να καταληστέψει» τη γενιά των 700 ευρώ. Πάντως, εάν θυμόμαστε σωστά, είναι υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή! Ισως ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός διαφωνεί με την πολιτική του υπουργού του!!! Σε τέτοιους παραλογισμούς οδηγεί ο οπορτουνισμός και η οικοδόμηση πολιτικού λόγου στην αυταπάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ