ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ασίγαστη πάλη για τα ΒΑΕ

Νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία. Καθημερινές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό για τα ΒΑΕ
Από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό για τα ΒΑΕ
Στον απόηχο της μεγάλης μάχης που έδωσαν προχτές οι ταξικές δυνάμεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό, στο πλαίσιο της απεργίας τους για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν την κλιμάκωση της πάλης, αποφασίζοντας απεργία με ανοιχτή ημερομηνία. Μετά τις Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και του Φαρμάκου, απόφαση για συντονισμένη απεργιακή κινητοποίηση πήρε ακόμα η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, ενώ σε ισχύ είναι και η αντίστοιχη απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας.

Οι διοικήσεις των υπόλοιπων ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς. Σήμερα, κλιμάκια του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν στους εργάτες του Δήμου Περιστερίου, στην τεχνική υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά και στην ΕΥΔΑΠ της Καλλιθέας. Αύριο, στους εργάτες του Δήμου Γλυφάδας. Την Κυριακή 5 Οκτώβρη, το Σωματείο των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές καλεί σε σύσκεψη για τα ΒΑΕ (11 π.μ., 2ος όροφος ΕΚΑ).

Χτες, στα Γιάννενα, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση για τα ΒΑΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πέτρος Γιωτόπουλος, ενώ συμμετείχε και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και εμπόρων. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε όλη τη χώρα

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων κινητοποιήσεων είναι το εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη, συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.
  • Επίσης σήμερα, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς στις 8 μ.μ.
  • Στις 24 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, διοργανώνει συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απαιτεί τη συνεδρίαση των οργάνων για την κήρυξη πανεργατικής απεργίας με αιχμή τα ΒΑΕ.
  • Στις 25 Σεπτέμβρη, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, καλεί σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στον Αγιο Μηνά.
Στη Χημική Βιομηχανία

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπουνοποιών - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών και Απορρυπαντικών καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία του κλάδου και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας.

Κάλεσμα συμμετοχής με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που διοργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης. Αναδεικνύει τις ευθύνες και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που με το νόμο Ρέππα άνοιξαν το δρόμο για την κατάργηση των ΒΑΕ. Τέλος, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις στα εργοστάσια ΕΛΑΪΣ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ, ΓΚΑΓΚΕΟ, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας.

«ΝΕΟΚΕΜ» - ΚΟΡΩΠΙ
Απέλυσε τον εργάτη που αποκάλυψε το έγκλημα

Τρομοκρατία και στη ΜΕΒΓΑΛ, καταγγέλλει το κλαδικό σωματείο

Υπουλα, υποκριτικά και εκδικητικά, με στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, η εργοδοσία της βιομηχανίας βιομηχανικών χρωμάτων «ΝΕΟΚΕΜ» στο Κορωπί προχώρησε χτες το απόγευμα στην απόλυση του εργαζόμενου Βαγγέλη Χατζηζώη. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τιμωρήσει τον εργαζόμενο, που πρωτοστάτησε ώστε να μη συγκαλυφτεί το «ατύχημα» που έστειλε την περασμένη Δευτέρα στο νοσοκομείο έναν 47χρονο συνάδελφό του.

Κατά την προχτεσινή παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο, η εργοδοσία υποσχέθηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να αναζητήσει τα αίτια της έκρηξης του μηχανήματος και να καταβάλει όλα τα μεροκάματα. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο, δρομολογούσε την απόλυση του εργαζόμενου, την οποία μάλιστα κοινοποίησαν μέσω δικαστικού κλητήρα το ίδιο απόγευμα στο σπίτι του!

Η επιλογή της εργοδοσίας δεν ήταν τυχαία. Ο Βαγγέλης Χατζηζώης ήταν αυτός που κάλεσε τα ταξικά συνδικάτα και βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο χώρο. Ηταν αυτός που πρώτος κατήγγειλε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και, το σημαντικότερο, ότι το μηχάνημα όπου έγινε η έκρηξη με αποτέλεσμα να χαροπαλεύει ένας εργαζόμενος ήταν πατέντα της ίδιας της εταιρείας χωρίς άδειες και προδιαγραφές. Ηταν αυτός, που, προχτές το πρωί, έξω από το εργοστάσιο όχι μόνο πρωτοστάτησε να μην πιάσουν δουλειά οι εργάτες αν δεν ελεγχθούν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά και για να μαζευτούν υπογραφές ώστε να στηθεί σωματείο.

Σε ΜΕΒΓΑΛ και «Μανιατόπουλο»

Την εκδικητική και παράνομη απόλυση του Αγγελου Τριαντάφυλλου από τη ΜΕΒΓΑΛ καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, ζητώντας την άμεση ανάκλησή της και καλώντας τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η απόλυση ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, σε μια περίοδο που στην εταιρεία έχουν κυκλοφορήσει σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Τη μέρα της απόλυσης και την προηγούμενη, ο εργαζόμενος διακινούσε την ανακοίνωση του συνδικάτου για τις εκλογές, καλώντας τους συναδέλφους του να αντισταθούν στην αντεργατική πολιτική και ενημερώνοντας πως θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων.

Την άμεση επαναπρόσληψη του Κυριάκου Ζαρουτιάδη απαιτεί και το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας. Ο εργαζόμενος απολύθηκε παράνομα, καταχρηστικά και τρομοκρατικά το 2005 από την εργοδοσία της επιχείρησης συναρμολόγησης ποδηλάτων «Μανιατόπουλος Νίκος ΑΕ», γιατί αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του επιχειρησιακού σωματείου και αντιπρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Μετάλλου. Παρά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την επαναπρόσληψή του, η εργοδοσία οδηγεί την υπόθεση μέχρι τον Αρειο Πάγο.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δίωξη σε βάρος συνδικαλιστή

Με ψεύτικες και κατασκευασμένες κατηγορίες ο Δημήτρης Πατσιάς, εργαζόμενος στο Δήμο Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με την παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», διώκεται με αγωγή από τη διοίκηση του Δήμου. Η Διοίκηση στρέφεται εναντίον του εργαζόμενου για παράβαση δήθεν 9 άρθρων του Ποινικού Κώδικα, όταν ο Δημήτρης Πατσιάς, μαζί με άλλους συναδέλφους του, περιφρουρούσε το δικαίωμα στην απεργία, στις 14 Δεκέμβρη 2005, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Η δίκη του συνδικαλιστή είναι προγραμματισμένη για τις 10 Οκτώβρη 2008.

Υπενθυμίζεται ότι σ' εκείνες τις απεργιακές κινητοποιήσεις η διοίκηση του Δήμου είχε στήσει για ακόμα μία φορά απεργοσπαστικό μηχανισμό, με την παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η στάση της διοίκησης τότε και η αγωγή εναντίον του απεργού σήμερα, έχουν την ίδια στόχευση: Να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και να ποινικοποιηθούν οι αγώνες, που συγκρούονται με την αντεργατική πολιτική της διοίκησης του Δήμου θεσσαλονίκης. Τη δίωξη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΠΑΜΕ
Σεμινάριο για την Αφρική

Ξεκινάει το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ. το Σεμινάριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ με συνδικαλιστές της Αφρικής και της Ευρώπης και με θέμα «Τα προβλήματα των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη και ο συντονισμός δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Το σεμινάριο θα γίνει στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα.

«Εσβησε» στην Εντατική 40χρονος εργαζόμενος

Ενας ακόμα 21χρονος παλεύει να σώσει τα πόδια του

Στο θάνατο ενός ακόμα εργάτη και στο σοβαρό τραυματισμό ενός άλλου οδήγησαν η εργοδοτική ασυδοσία και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς. Στα τραύματά του υπέκυψε πριν μία εβδομάδα ο 40χρονος Κωνσταντίνος Σάββας, που εδώ και μήνες νοσηλευόταν στην Εντατική, μετά από «ατύχημα» στις 16 Ιούνη, στα Σαγέικα Αχαΐας. Ο Κ. Σάββας εργαζόταν σε εταιρεία επισκευής αγροτικών μηχανημάτων, ιδιοκτησίας Βασίλη Κουφόπουλου. Το «ατύχημα» έγινε, όταν το τρακτέρ κάτω από το οποίο δούλευε «λύθηκε» και τον πάτησε στο θώρακα και το κεφάλι.

Την ίδια ώρα, ο 21χρονος Τζώνη Σοκόν από την Αλβανία νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου «Γεννηματάς», καθώς στις 8 Σεπτέμβρη «χτυπήθηκε» απ' το ρεύμα, σε οικοδομή στο Αντίρριο. Ο νεαρός σοβατζής από την Αλβανία δούλευε ανασφάλιστος εδώ και πέντε μήνες, σε συνεργείο του εργολάβου Αυγερινού Μπαρώτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινδυνεύει να χάσει τα πόδια του. Τα «ατυχήματα» καταγγέλλει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ